Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Mám na to nárok?

Od: cervicek2008* odpovědí: 12 změna:

Dobrý večer chtěl bych se jen zeptat mají nárok na těch 5000kč nárok i vdovec

děkuji za odpověd..

12 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

5x

Tak, tak. I vdovec má nárok. Ale myslím si, že svých 5.000 Kč jste už dostal. Bylo to posíláno začátkem prosince. Pokud jste starobní či invalidní důchodce + k tomu i vdovec, dostal jste tu částku 1 x, je to souběh. A tak je to správně.

Moje známá je: 1/ vdova a 2/ starobní důchodkyně. Ptala se mě tedy, zda tento příspěvek dostane 2 x, když splňuje obě podmínky.

Řekla jsem jí: "Ne, ty dostaneš dokonce třikrát. Protože ve svých 74 letech jsi kromě vdovy a důchodkyně současně i oboustranný sirotek." ;)

Nakonec jsme se tomu smály obě, co dokáže někdo vymyslet. *smich2* Jaga.

No ale ta známá se smála tudíž i sobě.
cervicek2008*
hodnocení

tak bohužel jsem ještě žádné peníze nedostal asi se budu mset zeptat na důchodovém...jsem na nemocenské,počádal jsem si o invalidní důchod...zatím ho nemám...ale i kdybych byl ještě pracující a jen pracující vdovec mám nárok?

id

Vy sám důchodce nejste neboť jste na nemocenské. Vdovcem můžette být, ale je otázka, zda pobíráte vdovecký důchod, to z nás nikdo neví.

cervicek2008*
hodnocení

ne vdovecký důchod jsem pobíral pouze rok...

hodnocení

2x

Rodinný stav nerozhoduje, pokud je to starobní důchodce, tak ano.

Tady nejde o rodinný stav, ale o to, že tazatel pobírá vdovecký důchod. I k tomu se vztahuje jednorázový příspěvek. Není určen pouze pro poživatele starobního důchodu, ale pro poživatele všech typů důchodů. Nárok na jednorázový příspěvek mají poživatelé důchodů, kterým byl důchod přiznán na základě žádosti podané před 1. prosincem 2020, pokud nárok na výplatu tohoto důchodu trval aspoň po část měsíce listopadu 2020 (důchod byl přiznán od 30. listopadu 2020 nebo dříve) a v tomto měsíci nárok na výplatu tohoto důchodu nezanikl. Na jedno rodné číslo byl vyplacen jeden příspěvek bez ohledu na to, že je občan poživatelem více důchodů současně (souběh důchodů, typický právě pro starobní a pozůstalostní důchody).

cervicek2008*
hodnocení

nejsem zatím důchodce chybí mi necelý rok jsem na nemocenské,mám požádáno o invalidní důchod...a peníze nemám..

hodnocení

2x

Ano, ale pokud je příjemcem dvou důchodů (např. vdovského a starobního), pak má nárok na příspěvek 5000 Kč jen jedenkrát.

opr. "pokud jste" :)

pb®
hodnocení

2x

Tak je to jasné, nedostanete nic. Důchod sám ještě nepobíráte, vdovecký jste již pobírat přestal, rouškovné vám ted nenáleží.

cervicek2008*
hodnocení

Děkuji myslel jsem si to,ale děkuji za potvrzení...

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]