Kyseliny srážejí bílkoviny a zapříčiňují tzv. koagulační nekrózy se suchým a dobře ohraničeným příškvarem. Výjimkou je kyselina fluorovodíková, která způsobuje kolikvační nekrózu.
Koncentrované louhy rozpouštějí bílkoviny a pronikají hluboko do zdravé tkáně. Povrch poškozené tkáně je šedobílý, mokvavý a oproti okolí neostře ohraničený, jde o tzv. kolikvační nekrózu. Hojení této nekrózy je zdlouhavé a může způsobit striktury a jizvy.
Stupeň poškození závisí od koncentrace, množství, délky expozice a přítomnosti potravy v žaludku.
@fulnek - Je možné, že to nebude mít fatálni důsledky? Ano - stejně jako je možné, že je to mít bude. Např. mezi kyselinou octovou a kyanovodíkovou je takový drobný rozdíl
fulnek
Mám na mysli chemické připravky (domestos a podobné), čistý tak nikoliv. Jako nechemik nevím, oč přesně jde.
Malé množství lihu, i denaturovaného, člověku nic neudělá, zvlášť při denaturování metanolem. Pro jistotu ještě panáka něčeho silnějšího, neb ethanol je antidotum metanolu. Louh bych raději nezkoušela, u kyseliny záleží na tom, co za kyselinu a jak je koncentrovaná. Třeba takovou 8% octovou lze bez následků spolknout, fosforečnou pijeme v kole a citronovou jíme snad ve všem.
fulnek
Louch (hydroxid draselný), součást čističů odpadů a záchodů.
Jestli jste Vy nebo někdo kolem Vás něco takového požil, mazejte na pohotovost. Postižení zhodnotí jen lékař. Nevyptávejte se proboha dokola upřesňujícími otázkami, kde pletete páté přes deváté. Na té piksli je určitě jasně napsané, co dělat při požití, tak se tím řiďte a neztrácejte čas.
Dnes jsou žííravé přípravky - louhy,kyseliny- označeny na etiketě i v pžípadě požití.V rodině platí jednoduchá ochrana,vše uschovávat mimo dosah dětí zásadně v originál obalech.Tedy žádné přelévání do neoznačených lahví.Prostě vyloučit jakoukoliv náhodu.Jinak po prokázaném požití vyvolat intenzivní zvracení,a mpak vypít velké množství mléka,nebo jiné tekutiny.Pak ihned k l=kaři.Vzít ssebou i vzorek požitého přípravku.
po prokázaném požití vyvolat intenzivní zvracení Zase špatně! Lékaři na základě poznatků z praxe změnili postupy, nyní je vyvolávání zvracení považováno za kontraproduktivní (chemikálie prochází přes sliznice 2x)
Líh a louh je zásadní rozdíl. Líh je normální alkohol, v malém množství neškodný. U louhu a kyseliny hodně záleží na koncentraci. Do zředěné kyseliny (octové) se nakládají okurky, ale koncentrované kyseliny a louhy vám při polknutí poleptají sliznice úst a jícnu i v malém množství.
Po polknutí malého (až středního) množství lihu budete opilý, jinak celkem nic nehrozí.
Pokud polknete louh nebo kyselinu a bude toho skutečně "množství menší, než malé", pravděpodobně dojde k poleptání sliznic s dlouhodobým léčením. Když toho bude trochu víc, pravděpodobně nepřežijete.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.