Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Jak doma změřit vlhkost?

Od: tebi odpovědí: 14 změna:

Nemám vlhkoměr, je nějaký způsob jak určit vlhkost? Nemusí to být úplně přesně. Stačí mi přibližně. V bytě netopím, jedou jen stupačky, voda se mi na oknech nedrží, tak moc vysoká vlhkost tu není. Občas topím, ale většinu času, pokud je venku teplota nad nulou to není nutné. Teď tu mám 20-21.

14 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

id
hodnocení

2x

U Vietnamců je teploměr s vlkoměrem za necelou stovku.

jabraka*
hodnocení

2x

Jako desetiletý kluk jsem si vyrobil hydrometr z jedné fotografie.Nová fotografie se mi na stolku prohýbala podle vlhkosti vzduchu nejvíc za slunečného dne,narovnala se za deště.Stačilo ji vložit jedním koncem do rámečku a druhý konec opisoval křivku podle počasí.Ovšem fotografie musí být s vrstvou želatiny,ne tištěná v počítači.Je nutné,aby byly spojeny dva materiály s různou nasákavostí pro vodní páry.

úplně primitivní je hydrometr na principu lidského vlasu.ten se zkracuje a prodlužuje podle vlhkosti.

Ovšem těžší problém je cejchování takového vlhkoměru.

host

jabraka: ve Vědě a technice mládeži byl kdysi návod na vlhkoměr z asi 30 cm dlouhého pásku ustřiženého z velké fotografie (na nástěnkách té doby jich bývalo dost). Jedním koncem se pásek upevnil a druhý konec byl volně a při zvlhnutí nebo vyschnutí fotopapíru se kroutil nebo narovnával. Snad byl stočený di spirály do nějaké kulaté krabičky, jestli od pásky do psacího stroje nebo od trojúhelnéčků, už si nevzpomínám. Možná byl na druhém konci přilepený kousek špejle s nalepenou ručičkou? Ale pokud má někdo starý fotopapír nebo něco podobného, může si to vyzkoušet.

Další oblíbený vlhkoměr byl domeček na počasí, kde při suchém počasí vylézala panenka a při vlkhu vylézal panáček s deštníčkem. Celý princip je založený na torzi (kroucení) střevové struny od houslí - stačí kousek asi 5 cm dlouhý . Dnes se asi těžko shání, v Německu a podobných zemích se dodnes vyrábí jako wetterhous.

ben®
hodnocení

0x

Dobrý den, sice to není měření, ale zvýšenou vlhkost vzduchu v bytě tím prokážete - v nádobce, kde máte cukr (krupice či krystal) nebo sůl se udělá "krusta" či hrudky (vlhko ta zrníčka slepuje). Já tento jev pozoruji v bytě pouze v chladných měsících, ale např. přes léto nikoliv. Zdravím!

doplněno 27.12.20 21:44:

tebi - gratuluji. Sůl ani cukr hrudky netvoří, tak nemáte zvýšenou vlhkost v bytě (a ještě jsem Vám radou ušetřil sto korun ).

hodnocení

0x
Jestli je Vám líto stokoruny, můžete si vlhkoměr vyrobit..
Já bych tedy raději dal tu stokorunu, ale ani za výroba není náročná.
Nebo si za "pěkně děkuji" můžete vlhkoměr půjčit od souseda.

tebi
hodnocení

Ale mi ta stovka nevadí, já jen chtěla vědět, jak určit vlhkost bez měření. V soli se mi hrudky netvoří. Ale je možné,,že i sůl obsahuje protihrudkujici látku.to nevím..

Pokud máte teploměr (obyčejný, ne elektronický), můžete to zkusit psychrometricky. Ale koupit vlhkoměr je jednodušší.

tebi
hodnocení

Psychometricky?

Psychrometricky. Mokrý a suchý teploměr.

hodnocení

0x
A proč měřit vlhkost, když se nerosi okna nebo neprohýbají dveře?
tebi
hodnocení

Je, mám záchvat smíchu, to se cení:))prostě v koupelně se mi tvoří plíseň, i když ji mám otevřenou nonstop.Vetram běžně, v ložnici je zima jako v mrazáku. Tam spí chlap, jemu je to fuk. Já spím v obýváku, kde topím málo ,ale i tak se mi zdá, že je tam suchý vzduch ,narozdíl od kuchyně, kde když nechám oplatky do druhého dne, tam mi nechutné zvlhnou...tak si myslím říkám, že změřit vlhkost by to chtělo...

Ono až tak nezáleží na vlhkosti, ale na tepelných mostech. Plíseň se dělá na chladných místech, na teplých ne.

Záleží na vlhkosti a teplotě povrchu.

makk
hodnocení

0x

1. Koupit vlhkoměr. Nestojí moc, ale pozor, někdy nejsou moc přesné (5% žádná míra).

2. Vyrobit z několika vlasů nebo staré fotografie. Vlasy s vlhkostí mění délku, fotografický papír (starý s emulzí) se kroutí.

3. Měřit suchou a vlhkou teplotu a z tabulky vlhkost zjistit ( winplast.ru/... Vlhká teplota se měří tak, že se na baňku teploměru nasadí knot ponořený do vody (možno nahradit např. gázou). Toto měření je nejpřesnější.

3. Slané tyčinky nechané volně ve vlhkém bytě přes noc změknou, nekřupou.

4. Sůl, cukr a jiné hygroskopické látky poměrně rychle tvrdnou.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]