Zdravím, začnu tím že s přítelem jsem rok a půl a všechno v našem vztahu je v pořádku. Spíše jde o osobní problémy, já jsem hypersenzitivní a on je domácí typ (videohry, streamování apod.). Tyhle dvě věci většinou dokážeme skloubit. Bohužel jak začala karanténa tak se jeho psychický stav začal zhoršovat. Nemám moc kamarádů, se kterými je pravidelně v kontaktu nebo se vídá. Dodělal střední a momentálně je na pomaturitním studiu angličtiny, ale kvůli karanténě se do kolektivu nijak nedostane. Oba prozatím bydlíme u rodičů. On nemá brigádu ani vlastně žádný koníček kromě videoher a streamu. Bohužel se začal trochu uzavírat do sebe, nemá chuť si psát ani se mnou ani s kamarády, které má. Říká, že potřebuje nějakou událost, která by ho "nakopla" z tohoto domácího stereotypu. Blíží se silvestr a já bych chtěla udělat něco co by ho nakoplo a povzbudilo. Možná že když nevychází z domu, protože není nic co by ho k tomu podnítilo, způsobilo to repetetivní koloběh stereotypu, kdy se v jeho životě neděje nic zajímavého. Potřebuju poradit jestli to skousnout a nechat ho se s tím vyrovnat samotného, nebo podniknout něco, čemu se nebude bránit a povzbudí ho to mít chuť k životu. Sama jsem z toho smutná, ale nechci to dávat najevo aby se necítil špatně ještě za mě. Děkuju za všechny rady
Jéžiš zase tahle mláďata mající prd co na práci. Dlouhý bič a malý dvorek. Když ruce nic nedělají, má hlava čas na vymýšlení blbostí. Dělejte tak, aby když rodič přijde z práce, nemusel už vůbec nic udělat a hlava nebude mít čas babrat se v nějakých pocitech.
evzu
V tom je problém též, jeho matka má 3 letého syna a pracuje z domova, sama se nudí a dělá všechno sama, neříkám že ji občas nepomůže, ale prakticky by to bylo jako mýt čisté nádobí ... :/
Celé je to trochu zvláštní, když matka má 3 letého syna, práci z domova a ještě se stíhá nudit. Kde se všichni nudí, zákonitě jim musí začít "hrabat". Asi vám tu neporadíme.
Při malém dítěti a práci se nelze nudit. Tedy ano, mohu se nudit, protože mě práce nebaví a nenaplňuje, přesto nebudu pro samou práci vědět, kam dřív skočit.
evzu
Když jsem u nich na návštěvě a chci uklidit po večeři vždy mi řekne ať to nechám, že by stejně neměla co dělat ... možná by nebyl špatný nápad podniknout něco všichni společne
Domácí typ se dnes říká někomu, kdo paří hry a streamuje? Aha.. No jak ho nakopnout.. Nakopnout a to čím dříve, tím lépe.
evzu
spíše to bylo myšleno tak, že je raději doma kde to zná a nemusí nic dělat než vyjít z komfortní zóny apod., sama nejsem v pořádku,tak jsem nenašla správná slova ... pardon
Těžko říct, proč dnes každý druhý mladý člověk potřebuje osobního psychiatra. Svádět to na "karanténu" mi nepřijde pravdivé. Co vám brání jít každý den do přírody, na procházku, za sportem? Já dnes dal v krásné přírodě na kole 45km a ani se nezadýchal. Nebyl jsem tam sám, za ty dvě hodiny jsem potkal odhadem tak 80 lidí. Zkuste to, když to zvládne lehce opotřebovaný muž středního věku, proč ne vy?
evzu
Nebrání tomu nic, ven se občas projít jdeme, ale on mi říká že v momentální situaci je to pouze dočasné řešení.
Co kdyby si našel nějakou brigádu? Třeba doučování angličtiny - placenou/neplacenou. Může si tak povídat, vymýšlet jim úkoly, kontrolovat to, cítil by se potřebný...
Možná než psaní s Tebou by bylo lepší zkusit videohovory. Jak už někdo radil výše, zkuste si vyjet na kolo, jít si zaběhat, vemte na procházku jeho sourozence... Ty pro něj dostatečná motivace nejsi?
Zkus z něj dostat, co ho přesně trápí, co je přičina těch psychických problémů (třeba je měl vždy a teď se to jen umocnilo): nevidí budoucnost; chybí mu kamarádi; nemá tak dobré kamarády, aby s ním byli v kontaktu i teď; chce nového koníčka; brigádu...
Jsem na tom podobně, ale vím přičiny (i když nevím, jak je vyřešit).
evzu
S tím doučováním nebo podobně to nezní vůbec špatně. On chodíval na skolu SPCH, se speciálními poruchami chování, praní se, porucha pozornosti atd. takže mám na vědomí to, že je možné že to jsou nějaké pozůstatky, které stálý pobyt doma prohloubil. Děkuju za nápad.
Kolik je vám let? Zvažte, co s chlapem, který nemá žádný zájem, než sedět u videoher, že ani ven nevyleze? Běžte někam sama, možná si toho ani nevšimne, a asi mu ani nebudete chybět.
Pomáhat budu jen tomu, kdo o to stojí, kdo se chce změnit.
Dal bych kontakt na psychoterapeutku, o které nepochybuji a vím, že má prokazatelné výsledky. Ale vím od ní, že iniciativa musí pocházet od toho, kdo má problém. Pokud on sám to řešit nechce, tak to, že ho k psychologovi dotlačíte vy, nefunguje. psychoterapeut.kvalitne.c/...
Při zájmu pro Vás anebo pro Vašeho partnera, případně pro Vás oba - VZP nabízí 7000kč na 10 sezení na psycho-sociální terapii online nebo i osobně. Záleží na domluvě. Seznam terapeutů najdete na vzp.cz/... Je to služba zatím pouze pro pojištěnce VZP. V nabídce psychiatři a psychologové pro péči o duševní zdraví. Nepotřebujete žádanku.
Psychoterapeuta můžete mít také zdarma kdekoli přes žádanku od praktika nebo psychiatra nebo platit si bez žádanky. V době covidu běží hodně online. Např. euc.cz/... , ulekare.cz/...
bohuzel vymenit.. jestli planujete budoucnost, stejny, ba jeste horsi, bude i ve 40, 50,... (a ted nemluvim o hrach atd, ale o tom pristupu, ktery je mezi radky)
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.