Dobrý den, dostal jsem od tatínka los, na kterém je 12 stíratelných polí. Na čtyřech z nich je smějící se obličej, na ostatních zamračený. Když setřu čtyři pole s úsměvem, vyhraju 1000 Kč. Musím ale setřít jen čtyři pole, ne pět nebo víc. Dokázali byste vypočítat, jaká je pravděpodobnost, že se trefím a sečtu právě ta výherní pole? Počítá se to asi přes kombinatoriku, ale tu jsme ještě nebrali. Ještě jsem zapomněl doplnit, že na každém losu jsou ta čtyři výherní pole.
Netuším,jestli to má Mikihans správně,ale přijde mi,že jako jediný odpovídá na otázku. Pokud jsem to trochu pochopil,tak každý los může být výherní a jde jen o to,trefit se do políček,ne?
re4zon
Presne tak. To je matematicky priklad a vsichni tu placaji neco o emisich a vydelecnosti loterie.
Taky jsem to tak pochopila.Na každom lose je 12 políček - 4 výherné a 8 nevýherních.Takže každý los je v podstate výherní,jen se člověk musí třefit a setřít jen ty 4 výherné.Je to jen o náhode a taky o štestí.
Ono nejde ani tak o počet políček co setreš ale musíš mít údaje o počtu losů v dané emisi a o tom kolik procent z ceny je určeno na výhry. 100% to nikdy nebude. Emitent má samozřejmě náklady na výrobu a distribuci, vlastní profit a daně.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.