Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Proč je u covidu rizikových zrovna 15 minut?

Od: martina92 odpovědí: 9 změna:

Zdravím, nikde jsem odpověď na tuto otázku nenašla, ale moc by mě zajímalo, proč je při kontaktu s covid pozitivním rozhodující čas více než 15 minut? Díky.

9 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

ben®
hodnocení

5x

Dobrý den, uvádí se, že hodně záleží na "náloži" (množství viru), kterou člověk od nakažené osoby obdrží. Zřejmě někdo vypočítal (odhadl), že množství kapének vypuštěných za 15 minut není ještě tak velké, aby došlo k nákaze (je potřeba delší čas kontaktu a tím více kapének, resp. viru). Zdravím!

hodnocení

3x

Ano, uvádí to hygiena. Kontakt s pozitivním člověkem na koronavir -delší než 15 minut v uzavřeném nevětraném prostoru a bez roušky, nebo respirátoru.

Určitě k tomu budou časem studie.

hodnocení

1x

Myslím, že to nikdo nedokáže zodpovědět s jistotou. Pořeboval se určit nějaký čas pro PCR testování.

hodnocení

1x

Těch otázek je mnohem víc. Proč 15 minut, jestli je ta kritická vzdálenost 1,5 nebo 2 metry, odkdy je člověk nakažlivý, proč 5 dní a od kdy? Proč se doba izolace, ev. pracovní neschopnosti, počítá od data odběru, když se třeba o víkendu na většině míst neodebírá, atd., atd. Zkrátka je v tom obdobný systém, jako ve vládních opatřeních. Někdo to vymyslel, jak nejlépe věděl a uměl a my ostatní se s tím musíme sžít a doufat, že si to časem sedne, nebo lépe, že už to nebude třeba.

111®
hodnocení

0x

proč prvních 15 minut, protože po 15minutách už máte takovou dávku virů že potom je už to jedno,

Pak je otázkou, proč se mám dle pokynů z hygieny po oznámení že jsem pozitivní, izolovat od ostatních členů společné domácnosti, když nakažlivý jsem údajně už 2 dny před vypuknutím příznaků.

111®

právě pro to ÚDAJNĚ

tebi

Ano, izolace od ostatních když v době, kdy zjistím pozitivitu jsou všichni v domácnosti již nakažení je blbost. Ovšem všichni se nakazit nemusí. Jeden známý byl nakažený a jeho žena,i přestože byla s ním doma, tak její test byl negativní. A takových je víc. Možné je i to, že testy byly falešné negativní. Možná měla vytvořenu buněčnou imunitu, vše je možné...

hodnocení

0x

Ono se vlastně neví nic. Osobně znám případ, kdy známá jela s kamarádkou nakoupit do 2 supermarketů, ještě jí pomohla s nákupem domů - bylo to v srpnu, kdy se chodilo bez roušek - ještě si u ní dala kafe a pak se zjistilo, že ta kamarádka je pozitivní a známá musela do karantény. Nic jí nebylo, nic nechytla. A to byly v uzavřeném prostoru auta a ještě kdovíco.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]