Nejste přihlášen/a.
Ahoj. Je mi 17 let a cca od svých 13 let řeším se svou o 5 let starší sestrou probém. Naše mamka pije. Pije víno a to ve velkém množství. Bylo období, kdy vypila půlku dvoulitrové flašky za den, a kdy vypila i celou flašku. Asi v těch 12-13 letech, jsem si myslela, že je pouze každý večer unavená z práce a proto se jí motá jazyk a nemá moc rovnováhu, ale čím jsem byla starší, tím více mi bylo jasné o co se jedná. Se sestrou jsme znaly všechny její tajné skrýše a každý večer, co usla, jsme vzali schovanou flašku, a udělaly fixem čáru na hladinku vína vevnitř. Druhý den v ten samý čas, jsme šly zkontrolovat, kolik vína ubylo a podle toho jsme zjistily, kolik toho je schopna vypít za 24 hodin. Bohužel se stávalo, že hladinka klesala i řed odchodem do práce a tak nám bylo jasné, že matka pije i před prací. Zkoušely jsem už všechno, brečet kvůli toho, dělat jí dramatické scény, kupovat jí zdravé nápoje a džusy, kříčet po ní.Tento rok se sestra odstěhovala do svému bytu a já jsem tu s mámou sama. Na nějaký čas se to uklidnilo, ale teď je to zase horší. Přesně včera jsem se jí kvůli tomu zase rozbrečela a řekla jí o všem, že jsme jí řed lety kontrolovaly hladinku a o tom, že pila do práce. Vypadala, že si to tentokrát opravdu vzala k srdci. Bohužel já jsem zase sama v pokoji, protože mamka je opilá. Nikdo, kdo si tohle nezažil, si nedokáže představit jaké to je pro 13 leté dítě. Jsem zvyklá všem mojim kamarádkám lhát o tom, že moje mamka byla na oslavě a proto možná bude připitá předtím, než ke mě příjdou na návštěvu. Proto Vás moc prosím o jakoukoliv radu. Svojí mamku miluju a potřebuju jí pomoct. Bohužel se bojím, že je pozdě. Kdokoliv by s tímhle měl jakékoliv zkušenosti, prosím ozvěte se mi. Děkuji moc.
Mohu ti říct pohled z mého úhlu.Jsem abstinující alkoholik.
Je to tak že si člověk všechno uvědomuje a chce přestat.Jen to není tak jednoduché.Alkohol je hrozný v tom že závislost je opravdu veliká a je navždy.Alkohol je dostupný všude a já si osobně říkal,že budu pít kontrolovaně.Bohužel toto nejde.Tak to člověk zkouší znovu a znovu.Často si člověk dává slibi sobě,okoli,ale bohužel je alkohol silnější.Čím víc slibů tím víc zklamání a odsouzení sebe sama.
Ptáš se co pro to můžeš udělat.Můžeš jí říct že jí máš ráda a poprosit jí ať něco se sebou udělá.Prosím dělěj to bez tlaku na matku.Tlak nepomůže.Každý musí chtít přestat sám.
Co pomohlo mě.Já si přiznal že jsem alkoholik.Člověk si to nechce přiznat ikdyž to vidí všichni okolo a říkají mu to.Také jsem okamžitě proto začal něco dělat a v mém případě jsem si našel skupinu Anonymní Alkoholici
Dále jsem si přečetl knihy od Nešpora o alkoholismu ke stažení zde:
Každý člověk potřebuje něco jiného,někdo třeba léčebnu.
Moje máma pila co si pamatuji a jak už ti radili výše - nic nezměníš. Stud, hanba, vztek, lítost, slzy, beznaděj - to všechno znám. Já se rychle vdala, sice ne moc dobře, ale udělala bych cokoliv, abych vypadla z domu. Bylo to jak noční můra. Moje děti k ní moc nechodily, i když po letech mi přiznaly, že pila i když tam byly ony. Alkoholik musí chtít sám, moje máma nikdy nechtěla. Jako stará byla hodně nemocná, z bytu nevycházela, nákupy jsem dělala já. Nikdy jsem jí alkohol nekoupila, a přesto, když jsme vyklízeli byt, našli jsme láhve s tvrdým alkoholem. Kdo jí je kupoval nevím, zda si došla do obchodu nevím. Už jednou si odešla, a ani to jí nezměnilo. Já jsem abstinent a opilí lidé mi hrozně vadí.
Napsala jsem zkušenost, a tobě přeji, aby máma pochopila, jak moc vám všem ubližuje.
@terka333 opilí dospělí se často stávají z opilých dětí. Měly by ti vadit i opilé děti (nemyslím samozřejmě školkáčky, ale tak těch 12-13 a víc).
Nikdy není pozdě. Máma se může jít léčit. Ale to musí sama chtít. Musí si sama uvědomit, že má s pitím problém. Vy jí můžete být jen oporou a podpořit jí. Zkuste si s ní v klidu promlut, že Vám to dělá starosti a zda by nezvážila léčbu, protože Vás to trápí. Ať si s ní promluví i Vaše sestra, aby máma věděla, že vám na ní opravdu záleží a že by měla svůj problém řešit. Bohužel, alkoholici si dlouho nedokáží přiznat, že takový problém mají. A to je potom těžké pro jejich blízké. Pokud se máma nebude chtít léčit, pak s tím nezmůžete nic.
Říká se, že alkoholik si vždycky důvod k pití najde. Ale pokud mámu něco trápí (zdraví, cítí se osamělá, má problémy v práci atd.) tak by si mohla popovídat s odborníkem - psychologem. I to by jí mohlo pomoci uvědomit si svůj problém a začít s ním něco dělat. Aby lépe zvládala ten "spouštěč" k napití se.
Ano, včera jsem využila situace u večeře, kdy nemohla utéct a začala jsem jemně s tím, že mě to trápí a proč to dělá. chtěla odejít, tak jsem se jí postavila do cesty a udělala vše pro to, aby mě poslouchala. Má sestra po ní povětšinou křičela, a myslím, že se mamka potom ještě více utápěla v alkoholu. Děkuji moc za odpověď.
Kapičko, asi jsi v nejbližší rodině nezažila alkoholika. Víš jaký důvod má alkoholik k napití. Takový, aby se přiopil, opil. Jiný důvod není. Vymyslí si jich 100, ale ani jeden neopravňuje jeho pití a ubližování dětem, rodičům, kamarádům a všem, kdo mu věřili a mají ho rádi. A jestli alkoholikovi chceš pomoci, nedělej nic. Jen utíkej! Hodně rychle a hodně daleko.Tím, že řekneš, že má důvod k napití, v ostatních vzbuzuješ pocit viny, že za to mohou. U děti, zvlášť. mají pocit, že pije proto, že zlobily.
Zdravím,
zkuste kontaktovat např. Linku bezpečí, možná vám poradí. Promluvte si s maminkou o tom, že vás to její pití trápí. Vaše maminka se musí léčit, sama se z toho nejspíš nedostane.
Máte případně ke komu jít? K sestře, jiné příbuzné/příbuznému?
Moc vám držím palce.
Ty nemáš žádnou šanci ovlivnit to, jestli tvoje mamka pije nebo nepije. Není nic, co bys ty mohla udělat. Není možné pomoci někomu, kdo pomoc nechce. A tvoje mamka pomoc nechce, to si uvědom. Nechce přestat pít. Ani kvůli rodině.
Odstěhuj se k otci, nech mamku, ať se v tom topí sama. Nemáš povinnost trpět s ní a ničemu to nepomůže, jen se budeš mít mizerně.
Až si tvoje mamka v sobě sama najde motivaci, tak má teprve šanci se sebou něco dělat. Což se taky nemusí stát nikdy. Každopádně ty pro ní očividně nejsi dost dobrá motivace, ani tvoje sestra, takže se v tom utápíš zbytečně. Odstěhuj se. Udělej to, co je dobré pro tebe. Buď ráda, že máš kam utéct. Nemůžeš jí nijak pomoct, když ona sama nechce.
Mohu se Vás zeptat, zda máte s podobným rozhodnutím zkušenost, nebo jste ho sám udělal? Nepřipadá mi to jako nejrozmnější nápad, takhle jí odstřihnout.
wefqf ti radí dobře. A ano, prošel jsem si něčím podobným se svou bývalou. Pokud máš kam, odejdi, zavčasu, než Ti máma otráví život. Tvojí mámě alkohol prostě zachutnal a nemůže bez něj být, důvod k tomu, aby se napila, si najde vždycky. Vím, že to píši tvrdě, ale jinak to ani nejde. Ty rady, co jsou tady - jsou hezké, vypadají rozumně, ale pokud máš doma člověka v tom stavu, jak popisuješ, nefungují. Zřejmě si rádci ničím podobným neprošli. A ano, i já bývalou omlouval, byla na léčení, holky ji prosily - nebylo to k ničemu. Nakonec vše vyřešily dcery - donesly mi papíry k rozvodu ( já se pořád nemohl rozhoupat ). Matky se v podstatě zřekly, kde teď je nevíme, ale je nám fajn, s holkama si rozumím tak, jak předtím nikdy. Držím pěsti, ať Ti to vyjde!
Rada možná rozumná z nezávislého pohledu, ale pro tazatelku asi těžko proveditelná. Jak by se na maminku mohla vykašlat, když ji miluje? Dost netaktní komentáře o motivaci jí jen rozbrečí.
Zkoušely jste se se setrou zamyslet na důvodem, proč to dělá? Něco jí chybí, trápí, zkuste odhalit, co...
Zkoušely jste se jí věnovat od doby, co přijde domů až do doby, než usne? Jak reaguje na to, když jí nedáte prostor se napít? Pije před vámi, nebo jen tajně?
Ano, vždy má záminku odejít, jde na záchod nebo umýt nádobí. Proč to dělá mi odmítla říct, a na všechny moje nápady jako peníze, práce, mi řekla, že to není nic hrozého, ať se nebojím.
Každá situace má řešení. Domluvte si bydlení u otce a pak mámě dejte dvě možnosti.
1. ZÍTRA přestane pít, pokud to dokáže sama nebo
2. ZÍTRA jí doprovodíteí na léčení. Může si vybrat - alkohol nebo dcera.
Pokud si máma vybere 1 nebo 2 možnost, pomůžete jí, podpoříte a budete s ní bydlet.
Nevybere-li si žádnou možnost, tak druhý den se odstěhujte. Žádný odklad, Víc pít matka nezačne a aby přestala, musí spadnout až na dno. Vy si nic nevyčítejte, odstěhováním se jí donutíte přemýšlet. A o tom vám jde.
Litr vína denně (pokud to uvádíte správně) je docela dost. Největšími pijáky vína jsou Francouzi, Italové, Portugalci s 50-65 litry na osobu/rok. Statisticky to máme litr a něco týdně, ale včetně dětí a abstinentů, tak nevím kolik to může dělat reálně.
Jak dlouho maminka pije? Má s tím nějaký sociální problém, že by například kvůli alkoholu zanedbávala práci nebo péči o vás, sebe samou, či domácnost, problém s financemi a podobně?
Já osobně si toho všímám od 13 let ale jak říkám, může to být i déle. V práci jí to jednou poznali z pusy, což ví moje sestra protože ve stejné společnosti byla na brigádě. Jinak je mamka moc hodná, stará se o mě, ale její sebedestruktivní chování mě ničí.
Alkoholismus má takové dvě hlavní úrovně. Zdravotní a sociální.
To, že je alkohol ve velkém množství škodlivý, o tom nikdo nepochybuje. Alkoholik si ničí své zdraví. I když jsou případy geneticky disponované, kdy můžou vychlastat kvanta...
Druhá rovina je ta sociální. Zanedbávání zaměstnání, nestarání se o rodinu a sebe, rozbité rodinné vztahy až po konec někde pod mostem.
Mamka si asi říct nedá, někde má prostě problém. Buďte aspoň ráda, že z ní není sociální troska, při vší té bídě...
Mamince bude tak 40-45, patrně pije už delší dobu. Pokud to v sociální úrovni ustojí, viděl bych to jako poloviční problém. Ale to zdraví, no...
Holka, najdi si brigádu a snaž se najít bydlení, matce můžeš říct ať se jde léčit, to je tak jediné, co můžeš udělat. Pokud alkoholik sám nechce, nic na světě ho nepřesvědčí, že se má změnit. Škoda tvé energie a života. Jí se pomocí nedá, ty si zkus zařídit byt jinde a vykašli se na ní. Alkohol neřeší nic, způsobuje akorát deprese a rozpad osobnosti. Takže se snaž vypadnout z domu co nejdříve a hlavně to s alkoholem nikdy nezkoušej, občas totiž děti alkoholiků mají tendenci problémy řešit stejně- já vyrostla s otcem alkoholikem, já jsem jiná, já ho nesnáším, takže že bych mu chtěla pomocí, to fakt ne, ale umím se vcítit do tvé situace...
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.