Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Matka alkoholička

Od: terka333* odpovědí: 31 změna:

Ahoj. Je mi 17 let a cca od svých 13 let řeším se svou o 5 let starší sestrou probém. Naše mamka pije. Pije víno a to ve velkém množství. Bylo období, kdy vypila půlku dvoulitrové flašky za den, a kdy vypila i celou flašku. Asi v těch 12-13 letech, jsem si myslela, že je pouze každý večer unavená z práce a proto se jí motá jazyk a nemá moc rovnováhu, ale čím jsem byla starší, tím více mi bylo jasné o co se jedná. Se sestrou jsme znaly všechny její tajné skrýše a každý večer, co usla, jsme vzali schovanou flašku, a udělaly fixem čáru na hladinku vína vevnitř. Druhý den v ten samý čas, jsme šly zkontrolovat, kolik vína ubylo a podle toho jsme zjistily, kolik toho je schopna vypít za 24 hodin. Bohužel se stávalo, že hladinka klesala i řed odchodem do práce a tak nám bylo jasné, že matka pije i před prací. Zkoušely jsem už všechno, brečet kvůli toho, dělat jí dramatické scény, kupovat jí zdravé nápoje a džusy, kříčet po ní.Tento rok se sestra odstěhovala do svému bytu a já jsem tu s mámou sama. Na nějaký čas se to uklidnilo, ale teď je to zase horší. Přesně včera jsem se jí kvůli tomu zase rozbrečela a řekla jí o všem, že jsme jí řed lety kontrolovaly hladinku a o tom, že pila do práce. Vypadala, že si to tentokrát opravdu vzala k srdci. Bohužel já jsem zase sama v pokoji, protože mamka je opilá. Nikdo, kdo si tohle nezažil, si nedokáže představit jaké to je pro 13 leté dítě. Jsem zvyklá všem mojim kamarádkám lhát o tom, že moje mamka byla na oslavě a proto možná bude připitá předtím, než ke mě příjdou na návštěvu. Proto Vás moc prosím o jakoukoliv radu. Svojí mamku miluju a potřebuju jí pomoct. Bohužel se bojím, že je pozdě. Kdokoliv by s tímhle měl jakékoliv zkušenosti, prosím ozvěte se mi. Děkuji moc.

31 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

arny1
hodnocení

6x

Mohu ti říct pohled z mého úhlu.Jsem abstinující alkoholik.

Je to tak že si člověk všechno uvědomuje a chce přestat.Jen to není tak jednoduché.Alkohol je hrozný v tom že závislost je opravdu veliká a je navždy.Alkohol je dostupný všude a já si osobně říkal,že budu pít kontrolovaně.Bohužel toto nejde.Tak to člověk zkouší znovu a znovu.Často si člověk dává slibi sobě,okoli,ale bohužel je alkohol silnější.Čím víc slibů tím víc zklamání a odsouzení sebe sama.

Ptáš se co pro to můžeš udělat.Můžeš jí říct že jí máš ráda a poprosit jí ať něco se sebou udělá.Prosím dělěj to bez tlaku na matku.Tlak nepomůže.Každý musí chtít přestat sám.

Co pomohlo mě.Já si přiznal že jsem alkoholik.Člověk si to nechce přiznat ikdyž to vidí všichni okolo a říkají mu to.Také jsem okamžitě proto začal něco dělat a v mém případě jsem si našel skupinu Anonymní Alkoholici

: anonymnialkoholici.cz/...

Dále jsem si přečetl knihy od Nešpora o alkoholismu ke stažení zde:

alkoholik.cz/...

Každý člověk potřebuje něco jiného,někdo třeba léčebnu.

hodnocení

4x

Moje máma pila co si pamatuji a jak už ti radili výše - nic nezměníš. Stud, hanba, vztek, lítost, slzy, beznaděj - to všechno znám. Já se rychle vdala, sice ne moc dobře, ale udělala bych cokoliv, abych vypadla z domu. Bylo to jak noční můra. Moje děti k ní moc nechodily, i když po letech mi přiznaly, že pila i když tam byly ony. Alkoholik musí chtít sám, moje máma nikdy nechtěla. Jako stará byla hodně nemocná, z bytu nevycházela, nákupy jsem dělala já. Nikdy jsem jí alkohol nekoupila, a přesto, když jsme vyklízeli byt, našli jsme láhve s tvrdým alkoholem. Kdo jí je kupoval nevím, zda si došla do obchodu nevím. Už jednou si odešla, a ani to jí nezměnilo. Já jsem abstinent a opilí lidé mi hrozně vadí.

Napsala jsem zkušenost, a tobě přeji, aby máma pochopila, jak moc vám všem ubližuje.

terka333*
hodnocení

Děkuji moc za odpověď. Mě opilí lidi vadí také, když se jedná o dospělé.

@terka333 opilí dospělí se často stávají z opilých dětí. Měly by ti vadit i opilé děti (nemyslím samozřejmě školkáčky, ale tak těch 12-13 a víc).

hodnocení

3x
Co na to tvúj otec?
Musíš mamku nák přesvědčit aby se šla léčit
Pokud ji nepřesvědčíš ty tak musí někdo jinej třeba babička děda strejda
Mohla by ses taky z někým z rodiny pokusit domluvit že bys bydlela u nich než se mamka vyléčí třeba by jí tvúj dočasný odchod přiměl k tomu aby se začla léčit
terka333*
hodnocení

Taťka s ní mluvil již před lety a říkal jí to samé, dokonce jsem u něho nějaký čas bydlela, bohužel jsme teď na tom samém. Obávám se, že po mém odchodu matka začne více pít a utápět se v lítosti. Děkuji za odpověď

hodnocení

2x

Nikdy není pozdě. Máma se může jít léčit. Ale to musí sama chtít. Musí si sama uvědomit, že má s pitím problém. Vy jí můžete být jen oporou a podpořit jí. Zkuste si s ní v klidu promlut, že Vám to dělá starosti a zda by nezvážila léčbu, protože Vás to trápí. Ať si s ní promluví i Vaše sestra, aby máma věděla, že vám na ní opravdu záleží a že by měla svůj problém řešit. Bohužel, alkoholici si dlouho nedokáží přiznat, že takový problém mají. A to je potom těžké pro jejich blízké. Pokud se máma nebude chtít léčit, pak s tím nezmůžete nic.

doplněno 20.12.20 23:21:

Říká se, že alkoholik si vždycky důvod k pití najde. Ale pokud mámu něco trápí (zdraví, cítí se osamělá, má problémy v práci atd.) tak by si mohla popovídat s odborníkem - psychologem. I to by jí mohlo pomoci uvědomit si svůj problém a začít s ním něco dělat. Aby lépe zvládala ten "spouštěč" k napití se.

terka333*
hodnocení

Ano, včera jsem využila situace u večeře, kdy nemohla utéct a začala jsem jemně s tím, že mě to trápí a proč to dělá. chtěla odejít, tak jsem se jí postavila do cesty a udělala vše pro to, aby mě poslouchala. Má sestra po ní povětšinou křičela, a myslím, že se mamka potom ještě více utápěla v alkoholu. Děkuji moc za odpověď.

Kapičko, asi jsi v nejbližší rodině nezažila alkoholika. Víš jaký důvod má alkoholik k napití. Takový, aby se přiopil, opil. Jiný důvod není. Vymyslí si jich 100, ale ani jeden neopravňuje jeho pití a ubližování dětem, rodičům, kamarádům a všem, kdo mu věřili a mají ho rádi. A jestli alkoholikovi chceš pomoci, nedělej nic. Jen utíkej! Hodně rychle a hodně daleko.*hej*Tím, že řekneš, že má důvod k napití, v ostatních vzbuzuješ pocit viny, že za to mohou. U děti, zvlášť. mají pocit, že pije proto, že zlobily.

drualka
hodnocení

2x

Zdravím,

zkuste kontaktovat např. Linku bezpečí, možná vám poradí. Promluvte si s maminkou o tom, že vás to její pití trápí. Vaše maminka se musí léčit, sama se z toho nejspíš nedostane.

Máte případně ke komu jít? K sestře, jiné příbuzné/příbuznému?

Moc vám držím palce.

terka333*
hodnocení

Včera jsem jí u stolu mohla slzy nechat. Můžu jít k otci a to jsem ještě na základní škole taky udělala, bez zlepšení. Děkuji moc za odpověd a podporu.

wefqf
hodnocení

2x

Ty nemáš žádnou šanci ovlivnit to, jestli tvoje mamka pije nebo nepije. Není nic, co bys ty mohla udělat. Není možné pomoci někomu, kdo pomoc nechce. A tvoje mamka pomoc nechce, to si uvědom. Nechce přestat pít. Ani kvůli rodině.

Odstěhuj se k otci, nech mamku, ať se v tom topí sama. Nemáš povinnost trpět s ní a ničemu to nepomůže, jen se budeš mít mizerně.

Až si tvoje mamka v sobě sama najde motivaci, tak má teprve šanci se sebou něco dělat. Což se taky nemusí stát nikdy. Každopádně ty pro ní očividně nejsi dost dobrá motivace, ani tvoje sestra, takže se v tom utápíš zbytečně. Odstěhuj se. Udělej to, co je dobré pro tebe. Buď ráda, že máš kam utéct. Nemůžeš jí nijak pomoct, když ona sama nechce.

terka333*
hodnocení

Mohu se Vás zeptat, zda máte s podobným rozhodnutím zkušenost, nebo jste ho sám udělal? Nepřipadá mi to jako nejrozmnější nápad, takhle jí odstřihnout.

wefqf
A to, co teď děláš, funguje? Funguje, když brečíš a prosíš ji ať nepije/ať to řeší? Očividně ne.
Nemůžeš pomoct někomu, kdo sám pomoc nechce.
To si vytiskni a pověs na zeď. A každý den si to přečti.
Tvoje matka svůj alkoholismus nechce řešit a akorát tě táhne dolů s sebou.
terka333*
hodnocení

Pokud sis to přečetl, chtěla jsem radu právě proto, abych nemusela brečet

wefqf
Tak znovu. To, že budeš brečet, mamku nedonutí přestat pít. Nechce přestat. Ty ani tvoje sestra pro ni nejste dostatečná motivace. Nejlíp pro sebe uděláš, když se odstehujes.

wefqf ti radí dobře. A ano, prošel jsem si něčím podobným se svou bývalou. Pokud máš kam, odejdi, zavčasu, než Ti máma otráví život. Tvojí mámě alkohol prostě zachutnal a nemůže bez něj být, důvod k tomu, aby se napila, si najde vždycky. Vím, že to píši tvrdě, ale jinak to ani nejde. Ty rady, co jsou tady - jsou hezké, vypadají rozumně, ale pokud máš doma člověka v tom stavu, jak popisuješ, nefungují. Zřejmě si rádci ničím podobným neprošli. A ano, i já bývalou omlouval, byla na léčení, holky ji prosily - nebylo to k ničemu. Nakonec vše vyřešily dcery - donesly mi papíry k rozvodu ( já se pořád nemohl rozhoupat ). Matky se v podstatě zřekly, kde teď je nevíme, ale je nám fajn, s holkama si rozumím tak, jak předtím nikdy. Držím pěsti, ať Ti to vyjde!

Rada možná rozumná z nezávislého pohledu, ale pro tazatelku asi těžko proveditelná. Jak by se na maminku mohla vykašlat, když ji miluje? Dost netaktní komentáře o motivaci jí jen rozbrečí.

Ano, eliso, máte pravdu. Ve výsledku tedy rada, kterou by tazatelka byla ochotná nebo schopná přijmout, neexistuje.

hodnocení

2x

Zkoušely jste se se setrou zamyslet na důvodem, proč to dělá? Něco jí chybí, trápí, zkuste odhalit, co...

Zkoušely jste se jí věnovat od doby, co přijde domů až do doby, než usne? Jak reaguje na to, když jí nedáte prostor se napít? Pije před vámi, nebo jen tajně?

terka333*
hodnocení

Ano, vždy má záminku odejít, jde na záchod nebo umýt nádobí. Proč to dělá mi odmítla říct, a na všechny moje nápady jako peníze, práce, mi řekla, že to není nic hrozého, ať se nebojím.

Máš prarodiče/stejdu/tetu (sourozence) maminky? Ti by ji nějak nepřemluvili, aby se šla léčit? Neshází si partner? Třeba se bojí, až se odstěhuješ i ty a zůstane úplně sama.

hodnocení

2x

Bylo by dobré zjistit, proč vlastně začala pít a zda ta příčina stále trvá. (Možná nějaké psychické problémy?) To je nutné řešit. Navíc je maminka už závislá, je tedy nutné něco dělat i se závislostí.

smutnarealita
hodnocení

2x
Ahoj, chtěl bych se podělit o moji zkušenost a radu jaké to je žít s takovým člověkem. A taky to pisu pro lidi nebo děti kteří jsou v podobne situaci. Je mi 18 let a mám stejný problém. Všechno začalo když mi bylo tak 11 let. Moje matka začala pit, nejdříve to byla sklenicka pak dvě. Dnes už to jsou 2 krabice vina denně. Naprosto soucitim s lidmi který tu píší a který mají stejný problém doma. Ale jak tu lidé už psali.. Opravdu neexistuje způsob jak takového člověka přinutit přestat pit. I ja sem zkoušel už snad vše. Na léčení jít nechce ( protože jak tvrdí tak s alkoholem problém nemá) .. ale ja i muj otec si myslíme opak. Nepomáhá ani ze že ji to říká celá rodina ať už bratr nebo sestra který už jsou dospěly a maji svůj život. Samozdrejme ze nejvíc to odnášim ja a muj tata. Byt ve kterém žijeme maji napsaný na půl tím padem není možnost jak bych s tátou mohl odejít bydlet jinam. Ja sám uz plánují odejít bydlet někam do pronajmu. Spousta lidi co maji doma takový problém tak si mysli ze to nějak dokáží změnit ze třeba se to srovná . Ale taková realita opravdu není, člověk co má problém s pitím tak si to ve většině případu nedokáže přiznat a všem okolo tvrdí ze to má pod kontrolou a ze bude všechno zase dobrý. Bohužel to tak nikdy nebude. Ja sám uz sem za ty roky zažil fakt hodně. Viděl sem mámu jak padá na zem kuli tomu jak je opilá. I na třídní schůzky kolikrát přišla opilá když sem chodil jeste na ZŠ. Lidé co žijí doma s takovým člověk tak vědí ze ostuda, stres, hádky a mnoho dalšího je na denním pořádku. Ale rodiče si člověk nevybírá. Ja sem uz pochopil ze nějaké přemlouvání a domlouvani nemá cenu. Pokud matka nebude chtít sama přestat tak nikdy nepřestane. Mám ji rad ale beru to tak ze má takový problém a musel sem se s tím smířit. Delal sem uz všechno i muj tata se snaží furt ale marně. Asi lidé co tohle čtou tak maji doma nebo u někoho blízkého podobny problém a neví co maji dělat. Chápu ze to není lehký. Ale musíme to brát tak ze ten problém je a nejde s tím moc co dělat. Ja se v blízké době budu muset osamostatnit, začít chodit víc na brigády a platit si nájem. Nechci žít s takovým člověkem i když to je muj vlastní rodič. A beru to jako ponaučení pro mě ze takhle nechci vážně nikdy dopadnout a chci být lepším rodičem než je má matka. Den probíhá tak ze rano vstane napije se a pak popiji cely den. Do práce nechodí pouze na různé úklidové brigády. Všechno táhne tata ze svého platu. Ja nemel dětství úplně jednoduché a musím se už postavit na vlastní nohy. Žít s takovým člověkem v jedné domácnosti je vážně těžké a vyčerpávající. Držím palce všem co to zažívají doma a co mužů poradit tak co nejdřív budete moct běžte žít svůj vlastní život a netrapte se doma s člověkem který odmítá vaši pomoc a nechce slyšet pravdu. Stejně dřív nebo později dojde trpělivost a od takového člověk proste utečete. Lidi co tohle nezažili tak ani neví jak to kolikrát máme doma těžké a jakou to na našem srdci zanechá jizvu. Alkoholismus je nemoc která se musí léčit, pokud člověk nechce sám není možnost jak přestat. Hodně štěstí všem lidem co to zažívají a musí se na to každý den dívat a trpět ten nátlak na sebe samého.

id
hodnocení

1x

Každá situace má řešení. Domluvte si bydlení u otce a pak mámě dejte dvě možnosti.

1. ZÍTRA přestane pít, pokud to dokáže sama nebo

2. ZÍTRA jí doprovodíteí na léčení. Může si vybrat - alkohol nebo dcera.

Pokud si máma vybere 1 nebo 2 možnost, pomůžete jí, podpoříte a budete s ní bydlet.

Nevybere-li si žádnou možnost, tak druhý den se odstěhujte. Žádný odklad, Víc pít matka nezačne a aby přestala, musí spadnout až na dno. Vy si nic nevyčítejte, odstěhováním se jí donutíte přemýšlet. A o tom vám jde.

sirokko
hodnocení

0x

Litr vína denně (pokud to uvádíte správně) je docela dost. Největšími pijáky vína jsou Francouzi, Italové, Portugalci s 50-65 litry na osobu/rok. Statisticky to máme litr a něco týdně, ale včetně dětí a abstinentů, tak nevím kolik to může dělat reálně.

Jak dlouho maminka pije? Má s tím nějaký sociální problém, že by například kvůli alkoholu zanedbávala práci nebo péči o vás, sebe samou, či domácnost, problém s financemi a podobně?

terka333*
hodnocení

Já osobně si toho všímám od 13 let ale jak říkám, může to být i déle. V práci jí to jednou poznali z pusy, což ví moje sestra protože ve stejné společnosti byla na brigádě. Jinak je mamka moc hodná, stará se o mě, ale její sebedestruktivní chování mě ničí.

sirokko

Alkoholismus má takové dvě hlavní úrovně. Zdravotní a sociální.

To, že je alkohol ve velkém množství škodlivý, o tom nikdo nepochybuje. Alkoholik si ničí své zdraví. I když jsou případy geneticky disponované, kdy můžou vychlastat kvanta...

Druhá rovina je ta sociální. Zanedbávání zaměstnání, nestarání se o rodinu a sebe, rozbité rodinné vztahy až po konec někde pod mostem.

Mamka si asi říct nedá, někde má prostě problém. Buďte aspoň ráda, že z ní není sociální troska, při vší té bídě...

Mamince bude tak 40-45, patrně pije už delší dobu. Pokud to v sociální úrovni ustojí, viděl bych to jako poloviční problém. Ale to zdraví, no...

Měl jsem takovou sestru.Nikdo nic nezmohl.Musí sama.Sestra se upila k smrti.

tebi
hodnocení

0x

Holka, najdi si brigádu a snaž se najít bydlení, matce můžeš říct ať se jde léčit, to je tak jediné, co můžeš udělat. Pokud alkoholik sám nechce, nic na světě ho nepřesvědčí, že se má změnit. Škoda tvé energie a života. Jí se pomocí nedá, ty si zkus zařídit byt jinde a vykašli se na ní. Alkohol neřeší nic, způsobuje akorát deprese a rozpad osobnosti. Takže se snaž vypadnout z domu co nejdříve a hlavně to s alkoholem nikdy nezkoušej, občas totiž děti alkoholiků mají tendenci problémy řešit stejně- já vyrostla s otcem alkoholikem, já jsem jiná, já ho nesnáším, takže že bych mu chtěla pomocí, to fakt ne, ale umím se vcítit do tvé situace...

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:
Otázky na téma matka alko

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]