Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Co jíst proti zácpě

Od: ema odpovědí: 53 změna:
Co mám vařit, aby můj muž, když miluje maso, neměl zácpu?

53 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

futra
hodnocení

4x

Na zácpu se doporučují sušené namočené švestky i s tou vodou .Tak zkuste třeba uzené ( uzený jazyk) se švestkovou omáčkou.

ben®
hodnocení

4x

Dobrý den, uvařte maso a k tomu jako přílohu "hromadu" zeleniny (tam je vláknina a ta dělá hezký výsledek na WC). Dále to chce hodně pít (tzv. pitný režim - nealko). Zdravím!

id
hodnocení

4x

@ema - většinu odpovědí píší zde ženy důchodkyně s minimálním pohybem.Jako např. vařte maso bez přílohy, jen se zeleninou atd. Poslední jídlo v 18 hodin atd.

NIkdo z nás vašeho muže nezná, ale radí každý. Třeba fyzicky pracuje a chodí spát v 23. hodin. Tudíž jen maso se zeleninou jej nezasytí a nemůže od 18. hodin do rána hladovět. Rádkyně si spletli zácpu s hubnutím.

K dotazu - musíte do manžela dostat denně alespoň 30 dkg syrové zeleniny + nějakou vařenou zeleninu v pokrmu. Denně hodinu s ním jděte na rychlou procházku, aby se střeva rozhýbala. Dohlídnout na pitný režim, pro chlapa odhaduji 2 l denně. Ráno před snídaní 2 dcl vlažné vody s pár kapkami citronu, bylo by fajn pít kefír. Víc mě nenapadá.

ema
hodnocení

Celý život hodně sportuje, ale má po operaci kyčlí,tak se teď zatím pohybuje opatrně, trochu tloustne a pohodlní, ale to mi nevadí, neb malý pupík mu moc sluší:), jen bych ho nechtěla trápit chybným vykrmováním,aby netrpěl, když mu tak chutná :)

senior
hodnocení

3x

Musím souhlasit s Benem.

Maso dejte, kolik pán sní, ale žádný knedlík, brambory, ale hromadu lehce ovařené zeleniny. Cukety, lilek, žampiony, zelí.

Pokud to snese, tak samozřejmě i čerstvé saláty, kyšku na svačinu, acidofilní mléko...

Vařte opět zeleninové polévky - květáková, špenátová, brokolicová. Mix zeleninových salátů, s malým přídavkem ovesných vloček, pohanky, jahel.

Pokud to neprojde, tak jeden knedlík, minimum brambor.

Aby neměl zácpu, tak můžete hodně, hodně omastit. Ale z toho jsou zase jiné problémy - vysoký cholesterol, obezita atd..

-------

Dokud bude člověk splácávat všechno dohromady - maso, sacharidy, tak žaludek a střívka s tím budou mít hodně práce a všechno se bude ve vnitřních orgánech kumulovat. Peristaltika nebude fungovat.

Poslední jídlo 18-19 hodin večer. Přes noc se organismus trošku zmátoří a vyčistí a ráno by měl běžet na WC.

Počítejte ne s okamžitých efektem, ale třeba týden, než se tělo přeprogramuje na tento režim.

liska5
hodnocení

3x

Ráno nalačno by měl vypít sklenici vody /přihřáté/. Pak vše, co má vlákninu: zelenina, ovoce, cereálie...Pohyb!

liska5

Kyselé zelí. Někoho prožene už jen ta šťáva z něj.

hodnocení

3x

Mě spolehlivě pomůže kefír. Pak taky švestky a hrušky.

Já poznám účinky hrušek i kdybych jich přidal do jablečného moštu pouhých 10%

hodnocení

2x

Pokud má manžel zácpu, kromě zde jmenovaného je na zácpu dobrá šťáva z kysaného zelí a zároveň i zdravá.

ema
hodnocení

Hodí se třeba banány jako dezert nebo způsobují zácpu? Dnes jsme měli zelí, vepřovou krkovičku a brambor.knedlíky, tak jsem to omastila smaženou cibulkou, snad to projde:) a zítra bude nějaká zelenina!
senior

Bonbony a dezerty či pečivo z bílé mouky zácpu jenom zhorší. Stolici staví také banány a borůvky. Další samotnou kapitolou potravin, které zhoršují zácpu, jsou potraviny bohaté na železo – hovězí maso, kuřecí játra, ústřice. Lidé, kteří trpí chronickou zácpou, by se měli vyhýbat také čokoládě s vysokým podílem kakaa,"

Zdroj: idnes.cz/...

Banány staví, takže ty se nedoporučují, na krkovičku s knedlíkem a zelí se ani nehodí. To už je lepší lahvinka piva.

Neplácat nesourodé potraviny tak, jak jsme zvyklí z kuchyně našich předků. Prostě svíčková a vepřo, knedlo pouze výjimečně. Do dnešní sedavé doby nepatří. Jídlo musíte maximálně odlehčit, nastavit zeleninou a horkými polévkami.

senior

oprava - ne jídlo, ale jídelníček odlehčit ...

dd
hodnocení

2x

Asi málo pije, jí málo ovoce, čerstvé zeleniny. Na zácpu jsou dobré datle, fíky.

janm*

Ano, měl by více pít, pít pít, hodně vody totiž bere tělo právě z tlustého střeva, kde se formuje stolice. Pakli-že se pije málo, tělo odebere vodu právě z formující se stolice z tlustého střeva, ta je pak tuhá a zácpa je na světě. Nemusí najednou vypít dva litry ať si popíjí třeba čaje spíš ovocné příp. bylinné vhodné ...ovoce vláknika samozřejmě také jak píše dd

hodnocení

2x

Vařit jídla z masa se zeleninou a ne s knedlíky, nebo těstovinami, nebo s rýží. A když už rýži, tak v malém množství a doplnit zeleninou. Nebo vařené brambory se zeleninou, ale ne hromadu brambor s nějakým hutným sosem. Já jím maso každý den a zácpou teda netrpím. Jenomže já jím k masu jenom zeleninu. Zelené fazolky nejvíc. A banán bych si jako dezert teda nedala. Hlavně po jídle nejím dezerty nikdy. To snad není každý den nutné. Neříkám jednou za čas, při nějaké příležitosti, ale v běžném životě teda ne. Dezerty jsou většinou sladké a hrozí tloustnutí.

hodnocení

2x

Arašídy /pořádně rozkousat!/, prověřeno osobně. Doporučuje se lžíce resp. malá štamprle olivového oleje. Dej na google: co na zácpu, najdeš množství rad. Vyvarovala bych se léků, ty opravdu jen při akutní pomoci, jinak způsobují závislost a pozbývají účinnosti.

hodnocení

1x

Jak souvisí maso se zácpou? Ať jí co mu chutná, ale musí do jídelníčku zařadit taky vlákninu a hlavně pohyb! Stačí každodenní hodinová procházka rychlejším tempem. A předně by si měl u lékaře ověřit, zda za jeho potíže nemůže nějaký zdravotní problém.

hodnocení

1x

Sklenici teplé vody ráno na lačno, během dne mezi jídly syrovou nastrouhanou mrkev, docela hezky na zácpu pomáhá. Na rozdíl od vařené mrkve, která staví a je dobrá při průjmu.

hodnocení

0x

Po kazdem jidle, at si da polevkovou lzici psenicnych otrub. Je treba to jist s necim. Presnidavka, jogurt, s mlekem.

hodnocení

0x

Dokáže snídat ovesnou kaši? Třeba důkladně oslazenou a omaštěnou?

20.12.20 16:29
hodnocení

0x

švestky

wifi
hodnocení

0x
ráno a večer místo chlebu,rohlíků si uvařit celou pšenici,žito (zrna psenice,žita) a to pak jíst ke všemu jako chleba.Ovšem namočit do vody 1 nebo dva dny předem,aby změkla.Dokonale pročistí a jít se vysr... je jedna radost.A ještě je to zdravá celozrná strava,vláknina
21.12.20 12:22

Šaratice.

hodnocení

0x
Taky jablko ráno nalačno, nebo ta syrová mrkev. Někdo běží po ranní kávě s mlékem. Babi jedla hroznové víno, nebo několik sušených švestek namočených ve vodě, také živý jogurt. Pohyb je pro správnou funkci střev důležitý. Alespoň trošku cvičení.

pb®
hodnocení

0x

Tak já vám řeknu co jíst, ale vsadím se, že nic z toho do chlapa nedostanete. K snídani ovesnou kaši s ovocem, k obědu cizrnu, plátek masa a zeleninu, k večeři plátek masa a kupu zeleného listí. K svačinám to může prokládat kysanými mléčnými výrobky.

Jinak on je nesoběstačný, že vy musíte přemýšlet, co mu podstrojit, aby se mohl vykakinkat? Tohle bych řešila u malého dítěte, s nástupem dospělosti a svéprávnosti by snad každý měl vědět, jak se o sebe postarat. Protože některé věci za něj prostě dělat nemůžete. Nemůžete za něj lépe jíst, ani cvičit, ani zhubnout, to musí udělat sám. Můžeš koně dovést k řece, nedonutíš ho se napít. Můžete mu vařit co chcete, když to nebude jíst a dojde si do ledničky pro klobásu, je celé vaše snažení k ničemu.

Nenechávejte zácpu rozjet, mějte doma glycerinové čípky. Pokud nejde jeden den ani druhý, pak ten třetí lup čípek. A to už by ho mělo nakopnout k tomu, aby začal jinak jíst.

ema
hodnocení

Pb - každý to má holt doma nastaveno jinak. Odjakživa se o něj starala jeho matka a teď i já, sám by se v kuchyni asi nevyznal. Není líný, jen nemá na vaření buňky, ale zase umí spoustu jiných věcí a v nouzi by se jistě naučil i uvařit:)

hodnocení

0x
Z masa zácpu určitě nemá :) Tak co ještě jí?
ema
hodnocení

No jí hlavně denně hodně maso pečené a grilované, trávil vše vždy bez problému, až teď mu chybí sport. Přílohy cokoliv, zelenina a ovoce nechybí, pití pivo nebo víno, balená voda. Já mám taky ráda maso, jen ho tolik nesním. Zkusím dočasně víc mastit, třeba to pomůže.
id

Začněte jídla více mastit, přibudou mu léky na cholesterol a za půl roku zde napíšete dotaz co vařit, aby manžel shodil 10 kg. Přibrat na operaci kýčlí je absolutně nevhodné. Nemá-li pohyb, kupte mu rotoped a doma může hodinu šlapat. Večer do krabičky nachystejte 30 dkg syrové zeleniny - okurky, rajče, papriku, ledový salát, mrkev, čínské zelí, kedlubnu, kys. zelí. Nemyslím vše, ale něco z toho. A zeleninu z této krabičky bude přikusávat ke snídani, ke svačinám nebo kdykoliv. Večer karabička bude prázdná. Snažte se nezahušťovat polévky jíškou, ale hrstkou jemných ovesných vloček. Nevařit masožroutovi jen zeleninová jídla, ale zeleninu propašovat do vaření, kde se dá.

Když nemá pohyb, musí omezit tučná jídla. Nekupovat balenou vodu, ale pít vodu z kohoutku. Ráno mu nachystejte litr bylinkového čaje a litr čisté vody. Večer láhve budou prázdné. I nedostatek tekutnt způsobují zácpu.

ema
hodnocení

Proč nepít balenou vodu? Je přece lepší než kohoutková. Můj drahoušek "masožrout" se už těší, že brzo začne zase sportovat a přebytečná kila shodí, tak se snad nebude dlouho trápit a nabírat kila bez intenzivních aktivit. Taky jsem dostala radu, že pomáhají čerstvé škvarky, tak zkusíme!

id vodu z kohoutku plnou chlóru a jiných látek? Kdo má chuť, tak pozná vodu balenou jako Rajec, Magnesia, atd... od kohoutkové vody. Proč asi :)

id

Aha, pardon, zapomínám, že nemá každý tak chutnou vodu jako my.

U nás na moravě je dost tvrdá a chlorová... Proto kupuji balenou.

Kdyby jedl jen maso a zeleninu, zácpu určitě nemá. Tak ještě jednou, s čím jí to maso?
Jdou dvě černošky někde v Africe jako každé ráno pět km pro vodu. Ta jedna té druhé říká, představ si, že tam někde v Evropě mají takovou trubku co trčí ze zdi a teče z ní voda! Ta druhá říká, že je to neuvěřitelné... Ale to není ještě všechno, oni radši jezdí pro vodu někam pryč tak jak my tady, a tam za tu vodu ještě hodně platí! Ta druhá říká, že to nemůže být možné, tak hloupý člověk přece být nemůže :) :)
ema
hodnocení

Štíre, už jsem to psala, jako příloha cokoliv, zelenina taky nechybí, ale dobrá rada byly škvarky, dnes ráno se slavil ùspěch - šlo to jako po másle *smich*,budu je muset nakoupit do zásoby, nebo koupit špek a doma škvařit :):)
Příloha cokoliv? Takže knedlíky-mouka, rýže, brambory taktéž škrob. Dalo by se říct spolu s masem bezezbytková strava. A všichni ví, co udělá mouka s vodou, vznikne lepidlo. Samo maso nevadí, ale i tak se činnost střev zastaví. Rizecek spatří světlo světa klidně až za týden, kdežto taková zelenina, ovoce, zelí anebo fazole si najdou cestu ven ještě ten den do večera. Prostě chybí vláknina, to je ovšem v dnešní době zcela běžné a proto je tolik civilizačních nemocí. Z masa dlouho skákat nebude, odnesou to nejdřív kosti, klouby, protože organismus musí dorovnávat nízké pH vlivem špatného jídla. Ta zácpa je jen takový malý indikátor do budoucna, že je něco špatně.
pb®

On si opravdu někdo myslí, že je lepší voda balená? Která měsíce stojí někde zabalená v plastu, převážená je kamionem a pak stojí třeba někde na slunci? Ne každý obchod má klimatizovaný sklad a voda vážně není převážená ve frigu, ale normálně na plachtě a tam může být v létě hodně velké teplo. Neříkám, že voda z pramene je špatná, ale tím balením, převozem a skladováním hodně utrpí. Oproti tomu kohoutková voda je neustále sledovaná bioindikátory a každý měsíc si můžu na stránkách najít její parametry.

Pb přesně tak. Voda z vodovodu se testuje několikrát denně, naproti tomu voda stáčená jednou za měsíc i méně. To že několik měsíců leží v plastu, v teple a na slunci s ní udělá své. Podle testu nevyhovuje ani voda kojenecká a plasty jsou již součástí potravinového jídelníčku. A to nemluvím o tom, kolik energie spálím na její dovoz a kolik tun plastů člověk vyprodukuje jen pitím takové vody. Nehledě na to, že je 100-200x dražší než to, co teče doma v lepší kvalitě. Chlor vyprchá za několik málo minut a mám ji i v létě vychlazenou.

lidus*
hodnocení

0x

Trpím léta a moc mi pomohla probiotika a prebiotika. Muž se může hýbat, cvičit, já ne.

ema
hodnocení

Liduš - co konkrétně kupujete? Petr - červenou řepu mám taky nakoupenou, jíme často k masu.
lidus*
24.12.20 13:27

Biopron.

Pokud člověk jí to co má, probiotika nepotřebuje. Je to jen náhrada toho, co v nevhodné stravě chybí.

hodnocení

0x

Mě by rozhodně pomohlo odšťavnit si červenou řepu.

111®
hodnocení

0x

fíky sušený

hodnocení

0x

Ema, ale škvarky se neškvaří ze špeku, ale ze syrového sádla. Tak já nevím, nevím, ale začínám Vás trochu podezírat, že vařit ještě moc neumíte, protože tohle je základní znalost. A tomu, že Váš drahoušek neměl problém se stolicí proto, že snědl škvarky, tak tomu už nevěřím vůbec.

ema
hodnocení

Škvarky byly kupované u nás v řeznictví, já sama je nikdy ještě doma nedělala, takže v tom jsem nezkušená a asi nejen v tom, protože vařit se učím a radím se, proto dotaz i tady. Příští týden se u řezníka taky poradím, co koupit, aby se to doma povedlo, ale možná bude lepší tam koupit zase hotové, protože byly vynikající. Věřit nemusíte, ale zapité pivečkem zabraly výborně :)

No ono je to v podstatě opravdu jedno, jestli já věřím, nebo ne. Ale jestli se takto doma stravujete doopravdy, tak ten Váš manžel a potažmo i Vy, si zaděláváte na docela nepěkné zdravotní problémy, které se ovšem neprojeví hned. Ale každý svého zdraví strůjce. Do toho Vám opravdu kecat nebudu a klidně papejte škvarky z obchodu a zapíjejte pivečkem. Dobrou chuť. :)

ema
hodnocení

No já doufám, že problém zácpy nebudeme řešit stále dokola, jen co tohle období překonáme a bude zase dostatek pohybu, budou dobré škvarečky kdyžtak jen občas jako pochoutka:)
Vy to stále nechápete? Za rok budete psát, že váš miláček má vysoký tlak, vysoký cholesterol, cukrovku, artrózu a já nevím jakou ještě další civilizační nemoc... Od toho opravdu škvarky ani pohyb nepomůže, ať už se po... jakkoliv.
id

Podobně jako "stir"jsem psala již. 20.12 + 21.12. a tazatelka nereagovala, opravdu nic nechápe.

Pro tazatelku - mrkněte na pomocníky při trávení, ale žádné škvarečky tam nenajdete

novinky.cz/...

ema
hodnocení

Ale já to přece chápu a nechci u toho "škvarkování" setrvat, vyjádřila jsem se jasně včera. Celý proces trávení býval dřív v pořádku, teď je krátkodobá situace, která pomine doufám bez zdravotních následků. Na každého může zabrat něco jinak a proč nezkusit cokoliv, když to aktuálně pomůže bez čekání, možná se na tom podílelo taky zelíčko a co já vím co všechno jsme už nakombinovali ze všech dobrých rad..:). Ale hlavně to vše chutnalo a výsledek je OK, stolice zatím kvalitní*smich*, takže všem rádcům děkuji, budu se snažit vařit zdravě *slunce*

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]