Nejste přihlášen/a.
Jsem zamestnanec na HPP a chtel bych zacit zaroven podnikat - OSVC na vedlejsi pracovni pomer.
Zamestnavatel za me odvadi standardne socialni i zdravotvni pojisteni, manzelka je na materske, mam ulevu na dani na dite.
Pokud zacnu zaroven podnikat, na VPP, bude to mit nejaky danovy dopad na stavajici prijem z HPP)?
Jako OSVC nebudu mit pravdepodobne staly prijem. Nektere mesice ano, nektere vubec nic.
Budu platit nejake pojisteni jako OSVC, ikdyz budu mit prijem 0Kc?(treba pul roku)?
Pro OSVC budu potrebovat auto, je mozne si poridit odpoctove(dostanu dan zpet);pokud budu platce dane?
Je pro me vyhodne, abych byl platce dane, pokud budu mit maly prijem ( rocne do odhadem do 30 tisic)?
Dekuji
Ipaz
Jako OSVČ nebudete mít VPP, ale budete OSVČ, kde samostattná činnost (SČ) není hlavním zdrojem příjmů.
Při rovné sazně daně 15% neovlivní další příjmy daň z HPP.
Pokud za Vás zaměstnavatel odvádí zdravotní a sociální pojištění budete si je hradit jen z příjmu ze SČ, sociální až od určité částky (nebudu to teď hledat, je vyšší než 30 tis. ročně).
DPH si za osobní auto nedá do odpočtu nikdo, nejde to.
Plátcem daně je výhodné být pouze v případě, že náklady na materiál tvoří důležitý podíl z ceny a pracujete hlavně pro jiné plátce daně.
Souhlasím s předchozí odpovědí, jen je pro Vás asi trošku zmatená. Pokusím se to lépe vysvětlit :
Pokud jste v HPP a chcete k tomu i podnikat, stáváte se i OSVČ. Tudíž si pořídíte ŽL nebo koncesi a nahlásíte se na příslušných orgánech (FÚ, OSSZ, Zdr. poj.). V prvním roce nemusíte platit žádné zálohy ani na zdr. ani na soc... Ale znamená to pro Vás, že budete muset příští rok podat vlastní daňové přiznání (příjmy z HPP + OSVČ) a přehledy na zdr a soc poj., ze kterých vyplynou eventuální doplatky a zálohy pro příští rok.
Pokud k podnikání potřebujete auto, vložte ho do firmy a přihlašte se k silniční dani, čímž získáte možnost odpočtu na daních 5.000,- Kč měsíčně (pokud ho ale opravdu budete používat jen pro služební účely, pokud i soukromým účelům, musíte výdaje i odpisy krátit o 20%).
V žádném případě do začátku nedoporučuji se stát plátcem daně!
A najděte si účetní! Jako laik, při vkládání auta do firmy a zpracování podkladů pro daňové přiznání, můžete udělat spoustu chyb, které by Vás při následné eventuální kontrole z FÚ mohly stát hodně peněz.
Ale do podnikání se určitě vrhněte. Vážím si lidí, kteří kromě HPP mají snahu si vydělat i jinak
dandanov.. Jenom bych nebyla tak rezolutně proti tomu, aby se tazatel stal hned na začátku plátcem DPH. Jestliže bude v počátku do podnikání investovat (nakupovat materiál, nářadí apod), tak mu bude v DPH "ležet" dost peněz. Tohle musí probrat opravdu s dobrým účetním, který posoudí, zda vůbec a kdy se stát plátcem DPH.
Sebod : Naprostý souhlas. Ale tazatel neudal v jakém oboru chce podnikat a v jakém rozsahu investovat, psal jen o možném příjmu cca 30.000 Kč za rok, tak jsem nepředpokládala velké investice . Spíš vložení auta, které už vlastní, do firmy. Proto jsem mu také doporučila účetní. Myslela jsem tím ale okamžitou spolupráci s účetní, ne až při DPFO
.
Většina lidí práci účetních podceňuje a neuvědomuje si, že těch pár kaček, co jim dá, jim přinese mnohem větší úsporu ve financích. Podnikatel se soustředí na to, aby vydělával a jeho účetní na to, aby si svůj výdělek zasloužil a nevyhazoval těžce vydělané korunky tam, kde nemusí. Prostě symbioza
Takže pokud můžu poradit všem začínajícím OSVČ : Nejprve si najděte šikovného účetního! Poznáte ho tak, že vám poradí i se založením firmy a v nejasných otázkách Vám dá vybrat... Není nic lepšího než založit firmu v této spolupráci - být u toho oba
No, pocetecni vklad bude cca 500 000. Takze to DPH by se hodilo zpatky. Jelikoz to bude vedlejsi prijem, nehodlam a ani nepredpokladam, ze se mi to vrati behem jednoho dvou let. Delam to protoze me to bavi a pomuzu tim lidem.
Ucetni si samozrejme najdu, nevyznam se v tom, a chtel jsem se jen zeptat na uvodni informaci, a to treba tady od vas.
Jestli se to vubec vyplati atd. Mel jsem jen kuse informace o podnikani, proto jsem to sem hodil.
A s tim autem, asi jsem to napsal spatne, nez jak jsem to myslel...
Myslel jsem, ze pokud budu platce dane, auto zaplatim a oni mi vrati DPH, kdyz budu mit maly prijem, samozrejme pro prodeji ho budu muset zase zaplatit, to je jasne... - Na to jsem se chtel zeptat..
ipaz. Jestli jdeš do podnikání s tím, že pomůžeš lidem, tak těch 500.000 utrať radši s holkama .
DPH u osobního auta je dost specifická věc. Musí se to ošetřit, aby si podnikatel mohl DPH uplatnit. Pochopitelně že když auto budeš později prodávat, tak DPH zase odvedeš. Ale to jsme zase u účetního. Ten Ti poradí, jak na DPH při koupi i prodeji. Ale pozor. Není účetní jako účetní
ipaz. to je strašně bezva, že Tě práce uspokojuje . To je životní výhra. Hezké je, že chceš ostatmím pomáhat. Ale podnikání není charita. Je to tvrdý boj o přežití.
. Tvoje počáteční investice je dost velká, takže bys byl asi nerad, aby se Ti penízky nevrátily.
Moc Ti fandím, protože začít podnikat v dnešní džungly to chce kus odvahy nebo být blázen . Nebo být odvážný blázen
? Když budeš chtít poradit, ozvi se mi na vnitřní poštu. Ahojky a drž se
jeste posledni dotaz, pokud budu mit nulovy prijem, treba pul roku, tak mi to nevadi, protoze si vydelam jinde dost, v normalni praci, takze na zivobyti mam, toto beru jen jako moznost obcasneho dalsiho privydelku, nebudu zastirat, ze auto bude hlavni naklad, cca 400 000, pocitam, a otazka zni, muzu ho pouzivat i k soukromym ucelum? Co se tyka odepisivani, je to jak jsem se docetl o 20% zkracene odpisovani. Takze je to podle me mozne..
Pokud hodláte investovat do nákupu auta 400.000,- Kč, určitě si pořiďte užitkový a ne osobní vůz! Ve velkém TP nesmí být napsáno osobní . Pouze u užitkového vozu si můžete při jeho nákupu uplatnit odpočet DPH. Při tak velké investici se Vám vyplatí stát se plátcem DPH, tudíž na počátku se na FÚ přihlaste nejen k silniční dani, ale i k dani z DPH.
Pokud vozidlo budete používat i pro soukromé účely, o 20% se krátí nejen odpisy, ale i náklady spojené s používáním vozidla popř. paušál (místo 5.000,- Kč měsíčně jen 4.000,- Kč). S tím je ale spojená i povinnost vedení knihy jízd... Tato problematika je opravdu celkem složitá a záleží na tom, zda se Vám vyplatí vést knihu jízd a uplatňovat DPH z nákupu PHM a parkovného, nebo ji nevést a uplatnit paušál nebo se vůbec k používání k soukromým účelům nepřiznat (v případě, že máte další soukromé vozidlo, před FÚ máte vyhráno)... podívejte se na : finance.cz/...
Lepší vysvětlení této problematiky jsem zatím nenašla . Myslím, že je srozumitelná nejen pro účetní
.
Ale opakuji : jako první krok do podnikání si pořiďte dobrou účetní. Odpisový plán vozidla (jsou odpisy účetní a daňové) a např. podklady pro zvážení, zda uplatnit náklady nebo paušál, sám určitě nezvládnete.
Držím palečky a podnikání ani DPH se nebojte. Dobrá účetní Vám korunky pomůže vydělat
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.