Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Paní psychiatrička nebere telefon

Od: sanka odpovědí: 8 změna:
Dobrý den, již téměř dva měsíce navštěvuji paní psychiatričku. Při první návštěvě mi napsala antidepresiva Asentra a Neurol. Po druhé návštěvě jsme se domluvili na další termín, to bylo ve středu, kdy jsem paní psychiatričce jen zavolala. Antidepresiva mi podle všeho nezabrala a od středy jsem navýšila dávku na 1,5 denně. Paní psychiatričce jsem se svěřila s určitými problémy a poslala mi recept na léky. Nyní od středy večer beru každý den léky Zyprexa. Ovšem mi paní psychiatrička ve středu k tomu nic neřekla a měla jsem zavolat opět dnes, ale nebere mi telefon. Zároveň chodím i k paní psychoterapeutce, které jsem ty nové léky ve středu ukazovala. Myslela jsem, že jsou tyto léky na spánek. Myslíte, že to je vpořádku a měla bych se paní psychiatričky zeptat?
Děkuji moc za případnou odpověď a přeji hezký den.

8 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

1x

Ahoj, antidepresiva jsou léky na dlouhodobé užívání. Je tedy ÚPLNĚ NORMÁLNÍ, že ti po tak krátké chvíli nezabírají. Plného účinku dosáhnou až tak za 3 - 4 týdny, tj. jestli je bereš chvilku, pociťuješ zejména jejich nežádoucí účinky než jejich žádoucí efekt. S psychiatričkou se klidně spoj, ale je dobré nezmatkovat. Psychiatrička ti napsala Neurol právě na překlenovací období, když budeš pociťovat zejména nežádoucí účinky. Abys to zvládla. Musíš v jejich braní vytrvat pár týdnů, a pokud ti i pak nesednou, budete uvažovat o jejich změně na jiné.

Abychom si ujasnili - Asentra je antidepresivum = musíš vytrvat v braní, aby se ti projevil jejich účinek. Ze začátku budeš pociťovat jen nežádoucí účinky. Neurol = anxiolytikum, lék proti úzkosti a nepříjemným pocitům právě vyvolanými antidepresivy na začátku braní. Neurol je silně návykový, proto ho brát opravdu minimálně a jen v nejnutnějším případě. Zyprexa = antipsychotikum, užívá se při mániích a schizofrenii.

Jakou máš vlastně diagnózu, co tě trápí, proč jsi šla k psychiatričce?

sanka
hodnocení

Děkuji:) Já antidepresiva beru už skoro 2 měsíce. Já mám odjakživa problémy sama se sebou, rychle střídání nálady, vidiny atd atd... Před dvěma měsíci jsem to teprve začala řešit. Paní psychiatrička mi ještě k tomu nic moc neřekla, jen mi napsala tyto léky a prý by chtěla ještě napsat nějaké stabilizátory nálady. Jsem zatím bez diagnózy, ale chtěla bych strašně vědět co je semnou špatně.

hodnocení

1x

Na Zyprexu si dejte pozor, často se po ní hodně tloustne - až desítky kilo. Je potřeba sledovat váhu. Pak je vhodné při užívání AD (antidepresiv) a AP (antipsychotik) sledovat hormony a stav štítně žlázy. Stačí odběr hlavně hormonu TSH např. u praktického lékaře, případně jednou za čas ultrazvuk štítné žlázy u endokrinologa. Po Zyprexe může vzniknout metabolický syndrom - vysoké riziko vzniku diabetu, vyšší cholesterol. Také by se měl sledovat krevní tlak, hodnota jaterních testů a prolaktinu. U starších žen se při užívání AP hlídá sleduje též např. hustota kostí na denzitometrii, EKG, ledviny (ultrazvuk+odběr z krve).

Je vhodné chodit na preventivní prohlídky k praktickému lékaři, protože při preventivce se dělá kontrola elektrolytů (Na,K,Cl, CO2), zmíněných hormonů štítné žlázy (na žádost při užívání psychofarmak), glukózy, cholesterolu a jaterních testů z krve. U starších lidí případně "ledvinový" hormon. Na preventivce se běžně měří krevní tlak.

Hlavně AP může hodně ovlivnit zdraví, proto by se měly některé hodnoty poctivě hlídat. Při preventivce u praktika se dozvíte docela dost informací, které byste měla znát.

sanka
hodnocení

111®
hodnocení

0x

jestli jí voláte na soukromý číslo tak se nedivte. Zkuste ambulanci, těžko radit když nevíme jestli je v nějakém zařízení, kam se dá zavolat na INFO, třeba onemocněla atd a když k ní chodíte tak si tam zajděte znovu ..v čem je problém?

sanka
hodnocení

Já ji volám na číslo, které jsem volala ve středu a měla jsem volat i dnes

hodnocení

0x

Dobrý den. Pokud jste domluvená, že máte zavolat, tak to zkoušejte. Pokud se nedovoláte dnes, zkuste v pondělí. A určitě se vyptejte na vše, co chcete o svém léčivu vědět. Jinak si stačí přečíst i příbalový leták a víte, že nejde o léky na spaní:

Co je přípravek ZYPREXA a k čemu se používá

ZYPREXA obsahuje účinnou látku olanzapin. ZYPREXA patří do skupiny léků nazývaných antipsychotika a používá se k léčbě následujících stavů:

- Schizofrenie, nemoc, jejímiž příznaky jsou pocity, že slyšíte, vidíte nebo vnímáte věci, které neexistují, chybná přesvědčení, neobvyklá podezřívavost a uzavření se do sebe. Lidé trpící touto nemocí se rovněž mohou cítit depresivní, úzkostní nebo v napětí.

- Střední až těžké manické epizody, stav, jehož příznaky jsou vzrušení a euforie.

sanka
hodnocení

Zkusím to. Děkuji vám:)

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]