Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Nabytí nemovitosti - povinnosti

Od: nano odpovědí: 6 změna:
Dobrý den, nabyl jsem teď v prosinci 2020 nemovitost.
Chci se poradit jaké jsou teď mé povinnosti, co budu muset kde platit? Daň z nabytí už nemusím vůbec řešit jen v lednu zajít na FÚ vyřídit placení daně z nemovitosti?
Druhá otázka je, když bych tuto nemovitost prodal po 5 nebo 10letech tak bych pak nemusel platit daň z prodeje?
Jedná se o nemovitost, která neslouží k bydlení.
Děkuji

6 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

2x
Daňové přiznání k dani z nemovitých věcí se podává vždy do konce ledna. Nový majitel nemovitosti se tak prakticky přihlásí k platbě daně z nemovitosti, která je splatná do 31.5.Pokud vlastníte nemovitost déle než 5 let, daň z příjmu z prodeje nemovitosti neplatíte hypoindex.cz/... 19.12.20 19:06: Ano, daň z nabytí už neřešíte financnisprava.cz/... konce ledna 2021 podáte daňové přiznání k dani z nemovitosti. Aktuální změnyJeště připomeňme, že v souvislosti se zrušením daně z nabytí nemovitosti (konečně!) zákonem č. 386/2020 Sb. byla, resp. bude s účinností od 1. ledna 2021 prodloužena (§ 4 odst. 1 písm. b) zákona o daních z příjmů) doba, po kterou je třeba nemovitost vlastnit, aby prodej byl osvobozen od daně z příjmů, a to z 5 na 10 let.Nicméně pro daňové povinnosti u daně z příjmů za zdaňovací období započatá přede dnem nabytí účinnosti změny se použije zákon č. 586/1992 Sb., ve znění účinném přede dnem 1. 1. 2021. Došlo-li (dojde-li) k nabytí nemovité věci přede dnem 1. 1. 2021, na příjem z pozbytí této nemovité věci (podle § 4 odst. 1 písm. b) zákona č. 586/1992 Sb.) se použijí dosavadní pravidla pro osvobození od daně, bude tedy postačovat vlastnictví nad 5 let (a nikoliv prodloužená doba nad 10 let). mesec.cz/...
nano
hodnocení

Pochopil jsem to správně, že daň z nabytí již nemusím vůbec řešit (platit)?
Jen přiznání k dani nemovitých věcí do konce ledna 2021?
U nemovitostí nabytých do konce roku 2021 se daň z prodeje neplatí po 5 letech u nabytých od ledna 2021 se neplatí po 10letech?
Děkuji za upřesnění
nano
hodnocení

Dobrý den,
je to na mě moc složitě rozepsané.
Můžete mi prosím jen odpověď na mé otázky formou ano/ne?
Děkuji

daň z nabytí už neřešíte

do konce ledna 2021 podáte daňové přiznání k dani z nemovitosti.

U nemovitostí nabytých do konce roku 2020 se daň z prodeje neplatí po 5 letech

nano
hodnocení

Super, děkuji
nano
hodnocení

Dobrý den,
jde si už předem vyplnit formulář pro daňové přiznání k dani z nemovitosti? Že bych ho měl již nachystaný a jen podal na FÚ nebo poslal elektronicky?
Děkuji

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]