Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Nárok na dovolenou

Od: tejk odpovědí: 4 změna:

Dobrý den od 15.3. 2020 doposud jsem v pracovní neschopnosti , nárok na dovolenou mám 20 dní za rok. Už se blíží konec mojí PN a rád bych se zeptal jak je to tedy s mojí dovolenou za tento rok, kolik dní? Děkuji za radu

4 odpovědi na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

0x

Zaměstnanec, jenž pracuje pro svého zaměstnavatele nepřetržitě alespoň 60 dní v kalendářním roce má nárok na dovolenou za kalendářní rok, případně za její poměrnou část, pokud pracovní poměr netrval nepřetržitě po dobu celého kalendářního roku. Poměrná část dovolené potom činí za každý kalendářní měsíc nepřetržitého trvání téhož pracovního poměru jednu dvanáctinu dovolené za kalendářní rok.

Zaměstnanec splňující podmínku nároku na roční dovolenou může mít dovolenou krácenou. Za prvních 100 zameškaných dnů či směn se dovolená krátí o jednu dvanáctinu a za každých dalších 21 takto zameškaných pracovních dní či směn opět o jednu dvanáctinu. V případě zameškání 130 pracovních dní se tedy provádí krácení v rozsahu 2/12, musí se ukončit vždy celý interval pro krácení, nikoliv pouze započíst dalších interval.

e15.cz/...

Takže do konce června-prvních 100 dní- strhnou 1/12 a pokud budete marodit do konce roku tak za dalších 180 dní 8/12, dohromady by měli strhnout 9/12.

1/12 mi vychází na 1,6 dne dovolené, mělo by Vám zbýt cca 5 dní dovolené. Doufám, že jsem se nesekla..

tejk
hodnocení

Děkuji za vysvětlení

podle mne té dovolené nejspíš zbyde míň. v začátku roku pravděpodobně nedošlo k odpracování alespoň 60 dní, a pokud nemoc stále trvá, tak nejspíš ani do konce roku nedojde. v takovém případě by byl nárok na 2/12 nároku (za každých 21 odpracovaných dní 1/12), tedy 2*1,67=3,34 dne. pokud by k odpracování 60 směn došlo, tak teprve pak by naskočil nárok na 20 dní dovolené, který by se krátil za neodpracované dny.

@lesi2311, jj, máte pravdu, já počítala od začátku roku odpracovaných 60 dní, což není. Bude to míň.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]