Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Kdo muže vyžadovat občanku?

Od: miraturek* odpovědí: 15 změna:

Dobrý den, chtěl bych se dotázat někoho, kdo trochu rozumí právu. Zajímá mě, kdo už všechno má právo na to vidět a nuceně se před nim prokazovat občanským průkazem. Včera jsem byl na firmu kupovat dva mobily. Podotýkám, že zatím jinde než v kramě mp.cz jsem se s tím nesetkal. Denně nakupuji zboží za bezmála 90tis a nikdy po mě nikdo nechtěl číslo OP a jeste si ho okopírovat. Oba mob. dohromady stali cca 22tis, takže jsem nepřekročil ani nutnost bank vedet kdo penize posila. No byl jsem docela v šoku, když jsem se s panem dohadoval aby mi vrátil okamžitě tedy strzenou částku s účtu, že mu nebudu dávat do ruky OP. Pak přišel s návrhem, že mu číslo OP napisu na papírek. Jeho tvrzení bylo to, že to po něm chce banka. Zajímavé, že vedle u pokladny stal pán který kupoval tel za 30000kč a tam to po něm nechtěli. Muže mi někdo poradit jak se proti tomuto bránit? Nechci ukazovat OP na počkání, myslel jsem vždy ze na to mají právo jen státní orgány, ale co je tohle? Děkuji moc tomu, kdo da diskuzi. Jinak se omlouvám za chyby, píšu jako prase to vím, ale o tom to tu snad není. Děkuji

15 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

re4zon
hodnocení

1x
Nechte me hadat. Zaplatil jste kartou predem a doklad chteli proto, aby byli kryti, kdyby si pak majitel karty stezoval, ze zbozi zaplatil a dali to nekomu jinemu. Pak je to ok, overit totoznost maji pravo, pokud to maji v obchodnich podminkach a zpracovavaji korektne osobni udaje. Na co ale nemaji pravo vubec, je kopie op. S tim bych je poslal nekam. Pokud jste platil na miste, tak nemaji pravo vubec na zadne udaje.
miraturek*
hodnocení

Platil jsem na místě. Kdyby to bylo zaplaceno předem asi bych neměl problém, aby bylo jasno že to dostane ten co si to zaplatil. Ale ja platil před nimi. Ověřeným mobilem! Proto mě to jdete více udivilo. Hlavně jak jsem psal po pánovi vedle nic nechtěli.

hodnocení

1x

Při jakýchkoliv pochybnostech obsluhy o oprávněném držiteli platební karty, je obchodník povinen provést kontrolu totožnosti. Do dokladu pak opíše údaje z dokladu jako číslo, druh dokladu, stát, jméno a příjmení a tak...

hodnocení

0x

Někde jsem četl, že od nějaké doby je v podmínkách vydání karty, že při placení může obchodník chtít průkaz totožnosti. Zažil jsem to před pěti lety i v Kalifornii (stačil český řidičák).

hodnocení

0x

Vyzaduje to banka. Minimalne chtel zkontrolovat podpis na karte a na obcance a jmeno na koho byla vystavena karta. Pri platbach nad 25 tisic vyzaduji take obcanku. idnes.cz/... a info z banky unicreditbank.cz/...

doplněno 13.12.20 12:26:

revopayments.cz/...

evzen
Podpis na kartě? Kde to žijete, to bylo v devadesátých letech kdy se karty projížděli mechanickým imprinterem, nyní se jen karta přiloží k terminálu a zadá jen PIN, nic se nepodepisuje. Kde by kontroloval jaky podpis...
@evzen Na zadní straně karty musí být podpis majitele karty a platit s ní může právě jen tento majitel.
Nakolik to mají obchody právo kontrolovat nevím.

To prave muzou resit u vetsich plateb. Nepodepsana karta je neplatna.

Kartu mám nahranou v mobilu a platím mobilem. To se pak tedy řeší jak ten podpis?

Podpis mate na karte...ale muzete si podepsat i mobil.

Clas - opravdu inteligentní odpověď, ale aspoň jste mohl konečně ukázat, co za moudra se ve vás skrývají…

@ajvn: při platbě mobilem dochází automaticky k předchozímu ověření totožnosti. Není pak třeba ověřovat totožnost jiným způsobem. To u karty prostě není.

@genehawkins-dík, rozumná odpověď, konečně někdo, kdo si nepotřebuje honit své ego

kar
hodnocení

0x
Jestli jste platil kartou a zadal správný PIN tak nemají nárok chtít další doklad. Bez znalosti kódu nelze přece ani takovou částku zaplatit. Nebo jste platil jiným způsobem?
doplněno 13.12.20 12:21: Jinak žádat o OP může zkoušet kdokoliv, ale povinnost ji předložit máte pouze PČR :) A platit mobilem znamená pouze placení nahranou platební kartou *jasne*

Ale jdi ty...

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]