Nejste přihlášen/a.
Dobrý den, mám dotaz týkající se rodičovského příspěvku.Měsíc před porodem jsem dokončila studium na střední škole, požádala jsem v zákonné lhůtě o čerpání rodičovského příspěvku ve zvýšené výměře (Do 2 let dítěte, 11 400 Kč měsíčně). Tato žádost mi byla zamítnuta. Co byjste mi prosím ás poradili? Můj partner (otec dítěte) má měsíční příjem kolem 50 tisíc korun. Mám nárok na nějakou další dávku státní sociální podpory nebo sociální pomoci? Předem děkuji za odpoved.
Zamítnutí je protože na to nemáte nárok.To byste před porodem musela pracovat.Mám pocit že ani nebudete mít nárok na normální výši,pouze na tu 4 letou variantu.
doplněno 09.05.10 21:42:A sociální pomoc?Když partner má 50 tis.měsíčně?
Lucinko, jestliže je otec dítěte uveden v rodném listě, tak na žádnou soc.podporu ani pomoc nárok nemáš. Tyto dávky se dávají lidem ve finanční nouzi a tam Ty nepatříš.
Ano je uveden v rodném listě. Já vím že se tyto dávky poskytují těmto lidem, jenomže já momentálně ted s ním nejsem. Žiju sama s dítětem ve 2 plus 1
než se ty alimety vyřeší, tak nebudu mít absolutně žádný příjem. Neexistuje nějaká akutní pomoc nebo zrychlení toho soudu ohkedně toho výživného v mém případě?
Ale jaktože ne?Budeš mít 7600 do 21měs.dítěte pak zbytek do 4 let 3800.Snad i přídavek na dítě.A do té doby se snad alimenty vyřeší.Zažádej si o výživné na neprovdanou matku-od otce dítěte.To víš,nebude to jednoduché.
Lucko, na ten rodičovský příspěvek budeš mít nárok až ode dne narození dítěte a bohužel si nebudeš moci vybrat, ale budeš mít nárok pouze na tu 4- letou variantu - po dobu 21 měs. 7 600,- Kč a dále do 48 měsíců 3 800,- Kč.
doplněno 10.05.10 15:02:Dále si na tom samém úřadě, kde sis žádala o ten rodičovský příspěvek požádej o přídavek na dítě (musíš doložit příjmy za rok 2008), a o sociální příplatek a příspěvek na bydlení (doložit příjmy a zaplacené náklady za bydlení za 1. čtvrtletí roku 2010). Jestli chceš konkrétně pomoci s těma papírama, klidně mi zavolej na tf. č. 606 684 180, dělám na sociálce, ráda Tě s tím pomůžu.
Podmínky pro jednotlivé varianty rodičovského příspěvku
Co se týče rodičovského příspěvku pro vás, není volba jiné varianty než čtyřleté možná.
Pokud jste matka samoživitelka a s otcem dítěte nežijete ve společné domáctnosti, jistě vám nárok na další dávky sociální podpory nebo sociální pomoci vzniknou. Nejdříve ale budete muset pravděpodobně nechat soudně upravit výši výživného na vaše dítě.Je ale také možné, že vzhledem výše příjmu otce vašeho dítěte který uvádíte, těch dávek moc nebude tatínkovi může soud z příjmu 50 000,-Kč s klidem vyměřit alimenty 7000,-Kč + váš rodičovský příspěvek a jste daleko za životním minimem pro dvě osoby
Dál záleží na tom, jak to máte s bydlením, tam by vám mohl možná vzniknout nárok na příspěvek, pokud vaše výdaje na bydlení budou přesahovat 30% z vašich příjmů.
Více se jistě dozvíte při návštěvě příslušného úřadu...
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.