Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Zvýraznění podpisu cizí osoby?

Od: radprochazka odpovědí: 3 změna:

Dobrý den,

když jsem byl na vysoké škole někdy v roce 2007, tak jsem byl svědkem, jak jeden pan profesor zapsal studentovi, tehdejšímu mému spolužákovi, do indexu zápočet. Při podepisování však nějak moc na propisku netlačil a to profesorovo jméno bylo takové strašně vybledlé, že skoro nebylo vidět. Profesor pak tomu studentovi doslovně řekl, že jestli to jeho jméno před státnicema, kdy probíhá kontrola studia, nebude čitelně vidět, že si má vzít propisku a ten jeho podpis obtáhnout, tedy zvýraznit, aby ho student nemusel zbytečně nahánět. Tento můj spolužák pak měl nějaké vážné zdravotní komplikace a státnicoval až v roce 2014. Když jsme po letech na tuto příhodu vzpomínali, sdělil mi, že skutečně ten jeho podpis musel obtáhnout, protože nešel čitelně vůbec vidět a ani nemohl pana profesora poprosit o znovupodepsání, neboť ten v mezidobí zemřel.

Zajímá mne nyní, pokud tedy můj tehdejší kolega, byť z popudu pana profesora, ten jeho podpis obtažením zvýraznil, jestli se vlastně nemůže jednat, byť z nějakého přísného hlediska, jako o falšování podpisu, i když je jasné, že tam ten původní podpis profesora byl, což by zjistil snad jenom mikroskop. Můj kolega by měl samozřejmě jako svědka mne a možná ještě další osoby, protože při podepisování indexů v rámci udílení zápočtů bylo v místnosti asi 15 lidí, takže by bylo možné počítat i s dalšími svědky.

Děkuji, Procházka Radomír

3 odpovědi na otázku
Řazeno dle hodnocení

vilik*
hodnocení

4x
Vaše historka mi přijde málo pravděpodobná, protože kontrola studia by měla probíhat každý rok kvůli případnému vyloučení z důvodu nesplnění podmínek studia.
Z toho důvodu by měla být čitelnost podpisu provedena pracovníkem studijního oddělení nejpozději na podzim roku 2008, a takto zanesena do systému.

hodnocení

0x

@radprochazka - jestli se vlastně nemůže jednat, byť z nějakého přísného hlediska, jako o falšování podpisu
Nemůže. Kde není žalobce... aneb někdo by musel platnost podpisu napadnout.

ondrap
hodnocení

0x

Zdravím Vás,

Myslím, že teď už je to celkově jedno řešit, každopádně si nejsem zcela jist tím, zdali by vůbec někdo podpis zneplatňoval, protože se nejedná o falšování jako takové, protože ten původní podpis od učitele by tam byl, i když můžeme odhadnout, že překrytý tím zvýrazňováním, a šel by tak snadno technicky odhalit za pomoci soudního znalce. Každopádně rady některých pedagogů jsou zajimavé. :)

Ondra

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]