Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Přihlášení nájemníka k trvalému pobytu -majitel to neví

Od: kalosdos odpovědí: 21 změna:

Může se nájemník přihlásit k trvalému pobytu bez vědomí majitele bytu? Dále může si bez vědomí majitele bytu vzít psa nebo kočku?

Prý to podle NOZ lze?

21 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

7x

Občanský zákoník umožňuje nájemníkovi trvalý pobyt, bez souhasu pronajímatele, stačí nájemní smlova.

Ani psa mu nemůže zakázat, ale vlastník domu má právo účtovat zvýšení nákladů na údržbu domu.

Určitě to není porušení smlouvy, aby mohl dát výpověď.

Ale určitě Vám neprodlouží smlouvu.

realitymuzejka.cz/...

kalosdos
hodnocení

Já se ptám z pohledu předsedy SVJ, je mi divné ,že má nájemnice přihlášený trvalý pobyt ,což jsem zjitil u voleb v seznamu voličů. Tak že to majitel ani nemusí vědět.

Opravdu to majitel nemusí vědět.

milancukrar - Nevím, jak je to u SVJ, ale mě po každém přihlášení někoho nového do domu informuje magistrát doporučeným dopisem, takže se to na 100% dozvím.

Ano, vlastníka domu některé megistráty informují. V Pardubicích jen občas pošlou info.

V Brně o tom obdrží bytová družstva (snad i SVJ) zprávu do datové schránky.

Z úřadu mi, jako vlastníkovi bytu, chodí oznámení o přihlášení nájemníka k trvalému pobytu.

hodnocení

5x

Pronajímatel bytu nemá co zakazovat nájemníkovi se přihlásit k TP v daném bytu!

Se zvířátky nevím,ale osobně když vím jak můj byt vypadal když jsem se nastěhoval taky bych taky chování zvířátek zakázal. (fakt je že dotyčný co jsem si měnil byt se rozvedl a jestli ze žalu nebo z radosti začal chlastat a o pejska se vůbec nestaral-jeden roh komory čpěl močí lino na dvou místech proškrábané až na podkladní beton...

hodnocení

2x

Zakázat přihlášení Vám pronajímatel nemůže, pokud máte platnou nájemní smlouvu. Stejně jako zakázat v bytě zvíře. To je ale jeden z důvodů, proč se dneska byty pronajímají na poměrně krátkou dobu určitou s možným prodloužením. V případě, že se pronajímateli něco nelíbí, není problém smlouvu bez udání důvodu prostě neprodloužit.

hodnocení

2x

Z. č. 133/2000 Sb. o evidenci obyvatel

§ 10 (6) Při ohlášení změny místa trvalého pobytu podle odstavce 5 je občan povinen

c) doložit vlastnictví bytu nebo domu, nebo doložit oprávněnost užívání bytu*), anebo předložit úředně ověřené písemné potvrzení oprávněné osoby o souhlasu s ohlášením změny místa trvalého pobytu. Takové potvrzení se nevyžaduje v případě, že oprávněná osoba potvrdí souhlas na přihlašovacím tiskopisu k trvalému pobytu před zaměstnancem ohlašovny. Za oprávněnou osobu se považuje osoba starší 18 let, svéprávná, která je oprávněna užívat objekt uvedený v odstavci 1 nebo jeho vymezenou část (např. byt nebo obytnou místnost), anebo je provozovatelem ubytovacího zařízení, kde se občan hlásí k trvalému pobytu.

*) Zpravidla nájemní smlouvou.

Ujednání v nájemní smlouvě mezi pronajímatelem a nájemcem, kterým se nájemci zakazuje změna adresy trvalého pobytu je neplatné.

NOZ § 2258

Nájemce má právo chovat v bytě zvíře, nepůsobí-li chov pronajímateli nebo ostatním obyvatelům domu obtíže nepřiměřené poměrům v domě. Vyvolá-li chov zvířete potřebu zvýšených nákladů na údržbu společných částí domu, nahradí nájemce tyto náklady pronajímateli.

111®
hodnocení

0x

to záleží na nájemní smlouvě, u nás se zvěř třeba netrpí..rovnou ve smlouvěa je to důvod ke zrušení..

re4zon
Ve smlouve to byt muze, ale je to neplatne. A kdyby kvuli tomu zkusit majitel nekoho vyhodit, muze ho to u soudu prijit sakra draho.
ccc*

Re4zon- Tak mu neprodlouží smlouvu a může se jít klouzat. Na to právo má. *bezim*

hanes*
Takovou smlouvu Vám můžu podepsat a pak se Vám se psem smát :)
Ze zákona mám právo na zvíře a vy mi ho nemůžete odepřít.
To, že mi pak nemusíte prodloužit nájemní smlouvu je již věc druhá.
Takže závěrem je Vaše smlouva neplatná.
Jinak Vám rozumím. Zvíře taky v bytě nechci a hlídám si to.

kalosdos
hodnocení

Já si myslím ,že to vyhovuje jak majiteli bytu ,tak i nájemníkovi, protože aspoň u nás je to tak ,že jsou sociálně potřební a mají z toho oba peníze a o tom to je ! Na co jsou nějaká SVJ? , když nic nemohou dělat .Vlastník je nade vše. ,může si dát do bytu koho chce a my jen většinou trpíme.

re4zon
Takze problemy svj, tedy zrejme nespolupraci nekterych majitelu a/nebo vedeni davate za vinu tomu, ze tam ma nekdo trvaly pobyt? Jak to s tim souvisi? A jak si jako predstavujete, ze by mel najemnik fungovat, kdyby se do bytu, kde zije, nemohl prihlasit? Bydliste je sice jen evidencni udaj, ale v praxi je na nej navazano dost veci. A svj snad neni vubec nic po tom, kdo se tam prihlasi.
kalosdos
hodnocení

Jak to že né, na co jsou potom stanovy společenství a domovní řád? Společenství se stará o celý dům ,všechny společné prostiry ,tak by snad měli vědět kdo v domě bydlí? Tak to potom vypadá ,že ti bydlící kteří jsou inkognito něco rozbijí ze společného ,tžeba výtah ,nebo něco na vchodových dveřích a je to dobré ,jo, Majitel řekne ,že jeto tvrzení prpti tvrzení ,předložte důkazy a podobně.Na co tedy ta společenství vznikala?

@kalosdos: Jak to souvisí s trvalým pobytem?

kalosdos, když někdo něco rozbije, je přeci jedno, zdali tam má trvalý pobyt či nikoliv.

marty*

Pán tu plete víc věcí - nahlásit změnu nájemníka SVJ se podle zákona má, SVJ má mít a vést evidenci osob obývajících dům.

hanes*
hodnocení

0x
Trvalý pobyt mít můžete a vlastník s tím nic neudělá, ale prakticky Vám to nic nepřinese.
Právo na zvíře máte taky, ale...
Já osobně nikdy nepronajmu byt někomu, kdo jej má.
Pokud nechápe, že zvíře stále ve svém bytě nechci, tak to lze řešit zvýšením nájemného. Což si nastavím tak, že to případný zájemce nebude akceptovat.
A pokud by si nájemce pořídil zvíře během již trvajícího nájmu, tak mu zašlu výpověď. Samozřejmě ne kvůli zvířeti, ale třeba proto,že byt zkrátka potřebuji pro sebe.
Není to tím, že nemám rád zvířata. Ale nehodlám od nich mít nadměrně poškrábané, podlahy a nábytek.
doplněno 03.02.21 15:37: **prakticky vzhledem ke vztahu k bytu. Pobyt Vám pochopitelně může být užitečný v jiných ohledech.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]