Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Spořící účet? kde, proč, jak

Od: jonas305 odpovědí: 22 změna:

Dobrý den,

rád bych si založil spořící účet u některé z českých bank. Spořit bych rád krátkodobě 5-7let. Důležité jsou pro mě následující :

1) Nezakládat běžný účet (tedy i nemít spořící účet u Poštovní spořitelny)

2) Nemít od spoř. účtu bankovní kartu (rád bych měl několikahodinovou prodlevu od získání peněz z spoř. účtu)

3) Úrok (vím, že i sebelepší úrok mi dnes nepokryje inflaci)

Jelikož jsem nikdy spořící účet neměl, rád bych se zeptal a poradil. Můj běžný účet je založen u Poštovní spořitelny. Svojí "lajtskou" cestou jsem našel tři favority, kteří splňují parametry. Moneta, ING a banka Creditas.

Děkuji za postřehy a rady,

S pozdravem,

J.

22 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

mate59
hodnocení

4x

1.U PS je založení spoř účtu s bonusem vázáno na běžný účet.Úrok směšný.

2.Banky ke spořícím účtúm "bankovní" asi myslíte debetní kartu nikdy nevydávají.Banky poskytující okamžité platby vám převedou peníze v řádu sekund na váš BÚ u PS.PS okamžité platby taky podporuje.

3.U všech spořícich účtú prakticky všech bank je mizivý.U Monety od 1.1.2021 bude 0,25% bez využíváni BÚ a podmínek,při plnění 0,5%.

U ING je 0,3% do 300tisíc.U Creditas 0,5% do 350 tisíc bez nutnosti mít BÚ a bez podmínek,založit jde online.

Žádný spořák nevydělá ani na inflaci.

355

mate59: "Banky ke spořícím účtúm "bankovní" asi myslíte debetní kartu nikdy nevydávají." To není pravda. Např. FIO dává zdarma kartu i k spořícím účtům. Samozřejmě, že kdo ji nechce nemusí o ní žádat.

motak
Kde se píše o změně podmínek u monety?
mate59

Došla mi zpáva do IB.Podmínka je aby v lednu na BÚ/TOM/ došlo min. 20 000 Kč + 5 bezhotovostních plateb z účtu, min. jednou platba kartou.Pak bude od února spořák úročen 0,5%.

hodnocení

1x
Momentálně je na tom asi nejlépe J&T BANKA. Minimum je sto tisíc.
mate59

Jestli myslíte spoř. účet 0,9%p.a. s jednodenní výpovědní lehotou,myslím, že je tam ještě podmínka mít v JT bance aktiva min 500 tisíc.

hodnocení

0x

jedině to Ing, Jinak spořící účty nemají skoro žádný úrok a ty, které mají větší, jsou podmíněny založením účtu a dokonce ještě určitými dalšími podmínkami o objemu peněz a pravidelných plateb.

id

Moneta nemá žádné podmínky, lze založit pouze spořící účet a bez karty. Přesně to, co tazatel potřebuje.

355

aja1946: Proč zrovna ING? Podle mne ING konto v současnosti už nemá příliš význam zakládat. Je tam nízký úrok a peníze je možné převádět pouze na asi 3 předem nastavené účty.
Já bych doporučil spíše spořící účet od Hello bank. Je tam prozatím úrok 1% do 200000 Kč což je na současnou dobu jeden z nejvyšších úroků, není třeba mít k tomu běžný účet a je možné peníze převádět zdarma kdekoliv. Hello bank sice nepodporuje okamžité platby, ale v současnosti peníze podle zákona by měly být převedené do jiné banky nejpozději do následujícího pracovního dne (D+1), ale většinou se to provede už ve stejný den (D+0).

mate59

Hello bank má jako jediná banka úročen BÚ 0,6% do 100 tisíc,+ spořák od ledna do 200 tisíc.

355

mate59: A u toho spořáku od Hello bank prozatím zůstává úrok 1% a to bez nějakých "opičáren" s nutnosti něco plnit. Myslím, že je to v současné době prozatím jeden z nejlepších účtů mezi prozatím nejlépe úročenými spořáky.

hodnocení

0x

Říkáte, že chcete spořit 5-7 let, co byste říkal tomu si založit stavební spoření? Nemyslím spořící účet. Na tom jsou fakt bídné úroky. Na stavebním spoření získáte od státu 2 000 Kč za rok, pokud naspoříte za rok alespoň 20 000 Kč. Je pravda, že nemáte po dobu šesti let přístup k penězům. Pokud byste si chtěl vybrat stavební spoření před jeho ukončením, přijdete o tu státní podporu za celé období, ale je to furt lepší než ten nula nula prd co dostanete u běžného spořícího účtu.

jonas305
hodnocení

Děkuji za reakce. Vlastně mi ani tak nejde o úrokovost, jako o dostupnost peněz ( v řádu dní, nikoli minut ) a nějakého odkládání, aby mi peníze neležely na BU a já v zápětí nepoužil. Tedy stavební spoření, to ne.

Také jsem se bála, že když si založím stavební spoření, že bude blbé se k penězům rychle dostat (v řádech dnů, týdnů, kdyby mi odešel ntb). Ale jakmile jsem viděla ty bídné úroky na běžných spořících účtech, nebylo nad čím váhat. Prvním krokem bylo vytvořit si na běžném účtu dostatečný finanční polštář, aby nemusela řešit, že se na úspory na stavební spoření nedostanu tak lehce a netrápilo mě to, kdybych na něco potřebovala peníze. Také aby pro mě nebylo zničující si každý rok na stavební spoření převést 20 000 Kč a získat tak bonus 2 000 Kč každý rok, činím tak jedorázově na konci roku.

prikld1

Nevím zda se něco nezměnilo, ale vklad 20000 Kč vložený počátkem roku je aspoň úročen 1%.Pokud těch 20000 Kč mám a leží na spořícím účtu tak na 1% nedosáhnu

donpapa

prikld1 Super nápad. Z 20 tis. 1% je 200 Kč, po zdanění 170 Kč a poplatek jen 350 Kč, takže zusammen mínus 180 Kč. A to se vyplatí :).

Platím poplatek za vedení a správu účtu 300 Kč/rok, ale přesto mi v případě, že jeden rok naspořím 0 Kč přibude 303 Kč, takže nejsem v mínusu. Máte totiž jak úroky z vkladu, tak úroky ze státního bonusu (pak evendtuálně státní bonus, pokud si tam ten daný rok pošlete 20 000 Kč).

prikld1

To donpapapa. Až se naučíš číst a pochopíš, jestli jsi toho vůbec schopen, že nebyla řeč o tom co se vyplatí, ale jen to, že na stavebním spoření je o něco větší úrok, než na spořícím účtu

jurajjuraj*
hodnocení

0x

jo tak ted to je velka bida

ja mam treba zatim u monety ale procenta uz sly taky dolu a jeste pujdou , takze taky premyslim kde to prehodit

u monety 1 a 2 neni treba , 3 je bida

u hodne bank je taky rozdil v urocich, podle sumy ulozenych penez, nekteri maji lepsi urok treba jen do vlozenych 100 000,-, coz je spis takova sranda

prikld1

Pokud je někde lepší úrok, pokud se to nechá nazvat lepší, tak vždy do určité výše. Maximálně 300 000 Kč a nebo jen na určitý čas. Trinity teď nabízí 0,51% na neomezený vklad.

trinitybank.cz/...

peter*
hodnocení

0x

Namiesto sporiaceho uctu nakupit podielove alebo indexove fondy, do 5 dni pri pokyne na odpredaj mate peniaze spat. Riziko je volatilita trhov, ak by ste napr potrebovali peniaze v case jarneho prepadu trhov, ste v tazkej strate.

svatoslav
hodnocení

0x

Mám mnoho let mnoho spořicích (ne spořících) účtů - úroky nula, nula, nic... nic neřešte, všude je to stejná bída... někdo mi kdysi řekl, že banka nemá zájem zhodnocovat naše peníze... chudáci my, co máme rádi vklady, ne půjčky...

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]