Nejste přihlášen/a.
Ahoj.
Potrebuji poradit ohledne dluhu za pojisteni..byl jsem dlouho bez domova a bez prace a tak se mi nahromadily penale u vzp. Slysel jsem ze se da pozadat o prominuti . Mohl by mi nekdo poradit jak postupovat?Co je potreba za doklady a atd. Bez pojisteni jsem neco prez 5 let.. bylo by mozne uplatnit promlceci lhutu? predem dekuji za odpovedi
Petr
Petře, toto jsou informace přímo ze stránek VZP: vzp.cz/...
Odstranění tvrdosti
Zdravotní pojišťovna může odstraňovat tvrdosti, které by se vyskytly při předepsání penále, jehož výše nepřesahuje 20 000 Kč ke dni doručení žádosti o odstranění tvrdosti.
Rozhodčí orgán může odstraňovat tvrdosti, které by se vyskytly při uložení pokuty, vyměření přirážky k pojistnému nebo předepsání penále, jehož výše přesahuje 20 000 Kč.
O prominutí pokuty, přirážky k pojistnému nebo penále se rozhoduje na základě písemné žádosti plátce pojistného nebo jiné oprávněné osoby (dále jen žadatel). Žádost může být podána do nabytí právní moci rozhodnutí, kterým byla uložena pokuta, vyměřena přirážka k pojistnému nebo předepsáno penále; jestliže se objevily nové skutečnosti, které žadatel bez vlastního zavinění nemohl uplatnit do doby nabytí právní moci tohoto rozhodnutí, může být žádost podána do tří let od právní moci tohoto rozhodnutí.
Žádosti o odstranění tvrdosti se nezasílají přímo Rozhodčímu orgánu, ale podávají se prostřednictvím zdravotní pojišťovny, která zahájila správní řízení a vystavila Platební výměr.
O odstranění tvrdostí přímo zdravotní pojišťovnou nebo Rozhodčím orgánem nelze rozhodnout, jestliže:
Obecná promlčecí doba je 3-letá. Takže by eventuálně promlčení nastat mohlo. Ale pohledávka tím nezaniká. V případě, že bude vymáhána však máte šanci se bránit námitkou promlčení, což povede k jejich nevymahatelnosti soudem.A co se týče prominutí penále..To můžete řešit až po zaplacení pohledávky - dluhu na pojištění, pak zažádáte o prominutí penále, tzv. odstranění tvrdosti.
Vzor žádosti není určený. Zde jsou ještě další podrobnější informace:
vzp.cz/... - je tam i způsob podání žádosti, lhůty vyřízení apod. Dále se odvolejte na zákon o veřejném zdravotním pojištění č. 48/1997 Sb. ve znění pozdějších předpisů - § 53a.
Můžete použít vzor na penále ČSSZ : smlouva-zdarma.cz/..., ale nezapomeňte tam změnit zákon, který jsem vám uvedla a samozřejmě vaše konkrétní důvody, proč jste se dostal do dlužníků VZP.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.