Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Jak vnímáte finanční poradenství?

Od: tereza20 odpovědí: 18 změna:
Zdravím,
již několikrát jsem dostala nabídku stát se finančním poradcem. Jak nahlížíte na tuto profesi? Máte s uzavřenou smlouvu/ spolupracujete s FP? Jste spokojeni nebo jste/byl finančním poradcem?
Dekuji. S pozdravem Tereza.

18 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

makk
hodnocení

10x

Princip je fajn, proč vše hlídat sám, když to někdo může udělat za mě. Praxe je opačná, může to dělat kdekdo a taky to kdekdo dělá. Často se v tom vyzná méně než klient a často vnucuje produkty, ze kterých má největší provizi, nikoliv ty výhodné pro klienta.

Blbost. Oblast finančního poradenství je přísně regulovaná Českou Národní Bankou v souvislosti s příslušnými zákony. Prakticky všechny oblasti (pojištění, investide, úvěry, důchodové připojištění) jsou striktně regulována jen pro úspěšné absolventy zkoušek s pravidelným doplňováním vzdělání. Ty zkoušky nejsou žádná sranda, například pro oblast pojištění je to výběr z celkem celkem 1500 otázek a 97 případových studií. V testu je 80 otázek a 20 případových studií. Otázky nejsou jen na pojištění, ale i na účetnictví, finanční trh, investice, zákony. Obdobně jsou koncipované zkoušky na ty druhé oblasti.

Opravdu to legálně nemůže dělat kdokoliv !

Jestli nevěříš a jsi z Brna, tak ti klidně ukážu jak některé ty otázky pro test vypadají.

sebod*

ach jo. Mezi "poradci" se velice často pohybuji. Makk to ještě napsal velice slušně, myslím to, co jich většina zná. Z devadesáti procent jsou to rychlokvašky, bez naprostých znalostí.

Dobrý poradce - to je jiná. Ale těch je jako šafránu.

Jooo a zkoušky, že? Nevím jak Ty, pro mě to učení byla brnkačka na tři večery... A to, jak se někde ty zkoušky dělají, to je také úsměvné.

Myslíš ty zkoušky před několika lety nebo ty letošní? Kdysi to opravdu byla brnkačka. Letos to občas bývá s osobním dohledem ČNB. A já třeba mám docela problémy pochopit hromadu účetnických termínů, termíny týkající se námořní dopravy a mezinárodních kamionů. O termínech finančního a akciového trhu ani nemluvě.

sebod*

myslím i ty letošní. Tak poradce by se v těchto věcech měl orientovat. Měl by to tak nějak chápat sám od sebe. Samotnému by mu měli docházet souvislosti atd. Nikoliv se to biflovat.

hodnocení

2x

Pokud nemáte problém lhát lidem do očí a vědomě jim nutit nevýhodné nabídky, tak směle do toho. Každý na to povahu nemá. Jinak zkušenosti mám opakovaně jako klient prakticky jen špatné až velmi špatné. A švagrová to chvíli dělala a dostala se kvůli tomu do dluhů. Nahnala pár oveček, dostala provizi a firma (OVB) po chvíli ty smlouvy tzv. přebouchala a švagrová musela skoro vše vracet. Splácela to několik let. Jinak naprostá klasika. Vaše prozatimní kámoška potřebuje do firmy další pohunky k oškubání. Minimálně si zaplatíte kurzy. Takhle to chodí.

karel10
hodnocení

1x

Ja jsem znal jednu dobrou finanční poradkyni. Říkala že začátky jsou náročné - lidé nedůvěřiví. Když už dokázala obhájit po letech důvěru tak už to zas nechtěla dělat. Lidé jí otravují s dotazy na telefonu pak moc často - neplaceně.

Zkusil jsem míto ní najít náhradu, ale zatím nikdo stených kvalit nedosahuje. Nakonec z nich vylezou jen bouchači pojištění a investování nějakých akciových trhů ...

Když bych chtěl ulozit peníze do státních dluhopisů, zlata nebo bitcoin tak to je nezajímá ... z toho neni provize...

Mýlíš se, ze zlata i z dluhopisů provize je. Dobří finanční poradci dobře vědí, že investice do drahých kovů je významnou částí diverzifikace portfolia klienta.

sebod*

arne1, tak alespoň vidíš, že poradci nevědí ani to, že za to jsou provize...

smode*
hodnocení

1x

Dobrý den. FP vnímám jako dobrý způsob boje proti finanční negramotnosti. Na druhou stranu pokud se člověk v problematice nevyzná, nikdy nevíte zda poradce správně radí vám a nebo spíše sobě v tom jak mít na vás co nejvyšší provize. Osobně jsem trader hodnotící účet v průměru 25% procenty ročně, tedy pro mě je FP zcela zbytečné (jakýkoliv poradce mi nemá co nabídnout). Několikrát jsem byl před lety ještě jako student u "rodinné" finanční poradkyně a po tom co jsem zjistil že nezná ani základy jsem s ní přestal spolupracovat. Nezapomeňte že profese finančního poradce je pro mnoho lidí stále poněkud kontroverzní (vzhledem k těm kteří ji nevykonávají dobře) a také že na velmi dobré profese je vždy tlačenice (ty se nikdy nikomu nenabízejí).

Když vám přijde poradce, tak přece není problém si ho prolustrovat v registrech ČNB a zjistit k čemu má oprávnění.

Oprávnění a znalosti jsou dost odlišné věci.

inspa*
hodnocení

1x

Naprosto k smíchu, tak to vnímám. Mám VŠE a nikdo ze spolužáků toto neposkytuje. Zato frikulínů co se sotva vyučili je v těch pozicích plno. Navlečou si (často špatně padnoucí) kvádro a tváří se jako když spasí svět. Jednou jsem zkusil odborně diskutovat s takovým týpkem, co mě chtěl spasit, potil se jak prase, očividně nevěděl která bije a odešel s nepořízenou. Jestli chcete přijít o peníze, hurá k nim. Opumpujou vás, shrábnou provizi a nazdar. Jinak raději konzultujte třeba se zkušeným účetním.

donpapa
hodnocení

1x

Potulné prodavače pojistek, penzijního či životního pojištění, stavebního spoření a podobných fajnovostí - nebrat. Dorazí k vám holá pr*del s plnou pusinkou milionů - komické. Pustit psa a tím zrychlit jeho krok, tak to je nejlepší zážitek ze setkání s podobnými existencemi.

lidus*
hodnocení

0x

FP mám, za 20 let jsme už dobří známí a rady FP jsou jiné než na začátku kdy mu šlo aby jeho provize byla co nejvyšší. Vás a nikoho kdo teprve začíná a nic o finančním trhu neví, bych si nezvolila.

tereza20
hodnocení

Abych upřesnila moji otázku, ozvala se mi kamarádka, která začala dělat finančního poradce u firmy Profi FP. Měla jsem v minulosti nabídek už několik, ale zdá se mi to vše strašně okaté a neprofesionální. Kamarádka nemá vůbec školu pro tento obor. Vše se údajně naučí z kurzů, které ji nabízejí. Nedokázala mi vlastně ani říci, co přesně dělá. To se prý dozvím až na dalších schůzkách, pokud do toho půjdu. Jsou za to údajně pěkné peníze. Také to dnes dělá kde kdo, ale mé dojmy jsou takové, že má mnohdy klient více vědomostí, než samotný poradce.
Nad touto prací rozhodne neuvažuji, je mi 20 let a myslím si, že jako všeobecná zdravotní sestra budu mnohem více užitečnější, než v tomto oboru. Jen mě zajímalo, jaké s nimi mate zkušenosti. Mockrát díky.
lidus*

Terezko, máte krásné povolání, pokračujte, studujte. Mám kamarádky zdrav. sestry, jedna v ambulanci urologie a chodí vypomáhat na LDM, další na porodnickém oddělení, třetí na plícní ambulanci a služby má na plícním oddělení. Ta poslední byla na hematologii, ARO a sálová sestra na neurologii, dnes je na dispečingu 155. Platy slušné, holky, no dnes už babičky, spokojené. Vykašlete se na práci FP, dělejte různé akreditované kurzy, nemyslím si, že zdrav. sestra potřebuje VŠ ale zkusila bych i tuto možnost. Je vám krásných 20 let, celý život máte před sebou. Jsem dost nemocná RS a další tzv. přidané hodnoty různých úrazů a chorob, práce zdrav. sester si vážím víc jak nějakého FP. Zamilujte si toto povolání a jednou až z vás bude např. staniční sestra dejte vědět. L

hodnocení

0x

Kromě sjednávání hypoték jsou FP k ničemu. Nabízí defacto jen produkty, které jsou volně dostupné na webu jedtlivých bank/pojišťoven. Jen u hypoték dokáží (samozřejmě ti lepší) nabídnout lepší podminky, než vám dá banka.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]