Nejste přihlášen/a.
Dobrý den,
slyšel jsem tento citát od Bolka Polívky. Není přímo jeho, ale citoval ho.
PRAHA JE BRNEM ČECH.
Nemůžu přijít na to, jak to myslel... na pointu. Napovíte?
Jakože Praha je to samé jako Brno pro Moravu? Přijde mi to ale těžkopádné.
Dobrý den, možná by se to dalo vyjádřit i tak, že Praha je naše nejmenší velkoměsto a Brno je naše největší maloměsto . Zdravím!
Boleslav Polívka je moravský herec (*31.7. 1949 Vizovice), vystudoval brněnskou jamu, v Brně působí ve vlastním divadle. TAkže se dá očekávat Brnocentrista.
Básník chtěl tedy patrně říci, že Praha je hlavní město České republiky (Čechy = zkrácení názvu) se vším všudy, ale to samé, ba i v lepším vydání se dá nalézt v Brně. Pro něj je Hlavním městem moravská metropole Brno.
I já si myslím, že Moraváci vyrobili víc osobností a jsou pracovitější. Měli blíž k Vídni a tudíž víc vídeňských vlivů. Historicky. Brno není krásné jako celek a gotikou, ale jinak - sláva šalinám. Německou vecpávající se automobilovou či dálniční kulturu nemusím... Ani pivo, raději vínko
.
Myslím, že to řekl někdo, pro koho je Brno srdeční záležitostí a pupkem světa v dobrém slova smyslu. Máte pravdu, že je to trochu těžkopádné, přesto tomu asi rozumím. Praha je nádherná, velmi ji obdivuji, líbí se mi označení "caput regni" (matka měst), přesto mám k Brnu niternější vztah. Od dětství pro mě bylo Brno hlavním cílem nákupů, kultury, poznávání (muzea, zoo...). Později i vzdělání a prožívání velké lásky. Je to pocit špatně sdělitelný. Buď to tak cítíte, nebo ne. A předpokládám, že pro Čechy je Praha nejen hlavním městem, ale i městem s tím něčím navíc.
Nemyslím si, že je nutné, vědět, jak někdo myslel nějaký citát. Pokud máte silnou potřebu to vědět, tak můžete napsat B. Polívkovi.
Tady je odkaz na stránku B. Polívky
Jestli by na takový dotaz odpověděl, to těžko odhadnout.
----
Praha je jedno město v ČR a Brno je další město v ČR. Nevím, k čemu by mělo být potřebné, např. tyto dvě města nějak "kulturně"porovnávat.
protože pražáci říkají, že Brno je prdel Moravy /nebo největší vesnice na Moravě/, tak jim to tímto vrátil. Už to má logiku?
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.