Nejste přihlášen/a.
Dobrý den,
momentálně se nacházím v situaci, kdy pracuji pro rozvážkovou službu a trávím 4-5 dnů z týdne v autě. Velmi zřídka si uvařím nějaké jídlo, které mi vydrží pár dní, ale to je opravdu výjimka. Jednak mě vaření nebaví, dále nevím co vařit a na vaření rovněž nemám čas a většinou ani energii (Ta mi paradoxně chybí nejšpíš z důvodu popsaného níže.)
Momentálně jídlo řeším tak, že si před prací a nebo v průběhu pracovní doby zajdu do supermarketu, který je hned vedle a v průběhu dne se živím převážně pečivem, nějakým levným salátem, případně si k tomu dám nějaké ovoce a třeba jogurtový nápoj. Většinou se v rámci denní stravy vejdu do 60-70 Kč, což je pro mě přijatelné.
Dříve jsem jedl 1-2x denně jídlo z restaurací, případně nějaký fastfood, ale od toho jsem upustil, protože jsem se rozhodl šetřit.
Moje otázka je - co nakoupit nebo co byste si nakoupili v supermarketu vy, s denním rozpočtem do 100 Kč, abyste se najedli? Jsem si vědom toho, že můj momentální postup není ideální a daleko lepší by bylo si vařit a pravděpodobně k tomu stejně brzy dospěju, ale přesto si od tohoto příspěvku slibuji především nějakou inspiraci, co dálšího v průběhu dne jíst kromě rohlíků se salátem. Momentálně pro mě není prioritou, aby to co jím bylo vyloženě zdravé.
Ještě jednou zdůrazňuji, že se zde chci opravdu především inspirovat, které bezrpostřední potraviny nakoupit v supermarketu a pokud možno bez přípravy sníst. Budu rád za každý nápad.
Nebráním se ale ani diskusi o tom, jak tuto situaci řešit celkově a co by jste mi doporučili. Vařím ale opravdu velmi nerad.
Mám 23 let, 180cm a 75kg
Ono se dlouhodobě ze salámu, nebo salátu s rohlíkem žít nedá.
Pokud byste večer věnoval chvilku a udělal si např. těstovinový salát, třeba s tuňákem z konzervy+šťávu z něj, přidat okurku, rajče, vařené vejce, těch variant na těstovinový je mnoho, klidně co dům dá, dáte do dózy a najíte se.
Nebo vaječné topinky, potřebujete chleba, vejce, cibuli na kolečka, hořčici, případně kyselou okurku, olej, plátek chleba namočíte z obou stran do vajíčka, zprudka osmažíte, namažete plnotučnou a ozdobíte kolečky zavadlé cibule a dáte do dózy a vezmete s sebou. Pokud nemáte moc vajíček, můžete rozkvedlat hladkou mouku v troše vody a vejce nastavit. Do stovky se vejdete bohatě a najíte se.
Těžkou fyzickou práci zřejmě neděláte, ale přesto radím: Obědy nešidit. Staňte se vařícím mužem a radím začít od řízků nasmažených do zásoby. Na týden 7 řízků. Kuřecích, krůtích, vepřových (ty se musejí naklepávat). Vkládat hotové mezi chleby s okurkou, kysaným zelím, horčicí, ničím. Příloha: rajčata, ananas...ovoce či zelenina. Zde preventivní výukový recept: vareni.cz/... Maso placaté zmákne každý chlap. Napřírodno určitě, tj. bez trojobalu. Tato bílkovina - oběd vás vyjde na méně než 100Kč na den.
Ale: záleží na krevní skupině. Moje je vyloženě masožravá.
Přírodní řízek
Postup přípravy receptu
Kotlety naklepeme, osolíme a opepříme.
Obalíme v hladké mouce a dáme na pánev na rozpálený olej.
Osmahneme po obou stranách a zalijeme trochou vody (abychom měli trochu šťávy). Když je šťávička řídká, tak přidáme ještě trošku mouky rozdělané ve vodě. Nejraději ke kotletkám dělám bramborovou kaši.
Do zavazadélka doporučuji tento zázrak: jídlovku. Jídlo teplé po 24 hodin, dovnitř bleskově ráno vložit ohřáté cokoli. Od smažených vajíček, boršč, hovězí vývar s masem ...až po hrášek s bramborem či plněnou papriku s rýží zhotovenou z polotovarů. termosky.heureka.cz/...
Ony všechny ty salámy, párky, atd. vám stejně za chvíli polezou krkem. Říkáte, že nerad vaříte, ale když si koupíte kuře, hodíte na pekáč, třeba jenom půlku, okořeníte, tak s tím zas až taková práce není. A nebo vepřová pečeně, krkovička, je to to samé. Můžete si to dát třeba jenom s chlebem. Nebo co takové lečo, je to za chvíli hotové, práce s tím také moc není.
Dobrý den. Tak na chleba si můžete namazat máslo, nebo sýr, nebo paštiku. Můžete si zalít čínskou polévku, nebo si koupit gulášovku, hrachovku atd. Prodávají se fazole v račatové omáčce, plechovka vyjde na cca 13 Kč. Stačí jen ohřát. Čočka, hrách, to moc šasu na přípravu nezabere a není to nic složitého. Vejce také máte za chvíli vařené, či usmažené. Třeba se Vám něco z toho bude hodit.. Jinak i jogurty, tvarohy..At již bílé nebo ochucené.Také uzeniny - párky, klobásy..Pár plátků tlačenky..
Musíte myslet hlavně na to, že teplé jídlo vás zasytí lépe než studené. Měl by v něm být vyvážený poměr bílkovin, sacharidů a tuků. Teď nemluvím vyloženě o zdravé výživě - píšete, že to momentálně neřešíte - jako spíš o tom, že právě takové jídlo vám dodá nejvíce sil. Mně z toho nejlépe vycházejí ty luštěniny, o kterých už píšou nade mnou (hlavně čočka - je rychle hotová, nemusí se namáčet) s nějakým masem. Také nezapomínejte na zeleninu, při vyčerpání je vhodné např. kysané zelí (vlastní zkušenost).
1/ Hotová jídla balená ve vaničkách. Stačí jenom ohřát. Obchody jich nabízejí velké množství, segedín, svíčkovou, rajskou, knedlo, vepřo a další.
2/ Konzervy. Ty ale bývají občas nevalné. Používám je jenom na dovolené na Sázavě a to jenom občas. Nejlepší jsou ty z Lidlu se značkou PIKOK, dobrá chuť i hodně pěkného masa. Jinak konzerva, to je pokaždé loterie, nikdy nevíte předem, co na Vás vykoukne.
3/ Pomalu zkoušet něco sám. Pokud máte volno a je na to čas. Brambory s tvarohem, koprovka s vejcem, česnečka, to zvládne i méně šikovný chap.
4/ Oženit se. Pokud bude paní šikovná kuchačřka, po návratu domů Vás bude pokaždé čekat něco dobrého a budete se domů těšit. Jaga.
Včera jsem si čistě náhodou na netu prohlížela čerstvý jídelní lístek jedné docela obyčejné, ale čisté restaurace. A myslela jsem si, že sním. Koprovka s bramborem a vajíčkem - 120 Kč. Sekaná s bramborem - taky tak. A to bylo kdysi nejlevnější studentské jídlo. Cikánka s rýží - 140 Kč. Restaurace sice při uzavření o hodně přišly, ale myslím si, že podobnými cenami za nejobyčejnější jídla peníze nenahrabou. Dělníky a študáky tohle neosloví.
Sama uvařím koprovku pro 4 lidi za 15 korun. Je to cena smetany. Kopr, vajíčka a brambory mám svoje. Vodu taky.
Tak to opravdu žijete sen nebo jste zaspala dobu a realitu.
Já nevím že pořád má někdo tendenci srovnávat ceny v roce třeba 1978 a 2020.Je to specialita starých a typických důchodcu,...(i já se tomu věku blížím ale cenově a realitně jsem nezblbnul).Duchodci stojí u výlohy nebo regálu prohlíží si zboží a smutně a hlastě vzpomínají kolik to stálo za jejich mládí a jak bylo fajn...ale to přece nejde.Ceny výdělky důchody jsou uplně jinde a jinak nastavené.
A to že tu píšete že doma si pořídíte a uklohníte oběd za 16kč a v restauraci stojí pro Vás vesmírných 100kč taky přece srovnávat nelze.Tam jsou jiné náklady vstupy energie atd. a těžko pro Vás někdo bude provozovat restauraci v cenách obědů za 16-až 50kč..
Nemyslím to špatně ale je třeba se na to podívat v celku a globálu.A ne jenom kouknout na cenu a říct že před 40 roky to stálo méně a bylo to za hubičku.
a tu koprovku za 15,- varite venku na ohnisti a hrnce potom myjete v mistnim potoku? ono to vsechno stoji, v te restauraci to musi vsechno koupit , vodu zaplatit, na necem to uvarit, umyt hrnce, musi zaplatit toho kdo to varil, toho kdo to prinesl na stul, pronajem, svetlo, teplo, zisky, takze za 120,- je dobra cena
strasne se mi libi jak by chtel mit kazdy platy a duchody roku 2030 ale ceny v ochodech, restauracich a sluzeb z roku 1986
V poslední době jsem kupoval hotová jídla v Lídlu,nebo v Kauflandu.Jsou to za 80 Kč typická hospodská jídla.Svíčková s knedlí.rajská ,a podobná.Občas si pomůžu s konzervou ,lečo, čočka s párkem (oblíbený výrobce "VIVA")S oblibou si vařím polévky.Použiji dýni Hokaido,mrkvičku ,petrželku kedlubnu ze své zahrádky.bramboru,cibuli trochu hub kostku bujonu a svařímMám v lednici 2,5 l polévky.
JABRAKA
Nezlobte se, ale koledujete si časemm o vážné poruchy. To co jíte, je naprosto nezdravé, navíc nelze žít bez teplé stravy Taksi aspoň uvařte eněco teplého večer. A místo salámů vsi namixujte ovoce či zeleninu a můžete to nosit sebou..
Ms, ano, tomu věřím "zatím" žijete a "zatím" můžete být dokonce i bez zdravotních příznaků. Klidně v tom pokračujte. Ono se některým lidem nedá poradit. Ono když si koupíte nové auto a budete ho "krmit" levným benzínem, tak také bude určitou dobu klidně jezdit bez zvláštních problémů, ale časem se to auto ozve a až se ozve, tak už bude pozdě a to co jste ušetřil na palivu, to vydáte za opravy a stejně to auto už nebude mít stejnou životnost. No a tak to bude i s Vaším zdravím.
Hezký den
Je tu ještě možnost najít si někoho kdo vám uvaří. Může to být např. příbuzný příbuzná bydlící nedaleko, dobrá známá nebo známý z baráku, neboť hodně lidí "vaří pro rodinu" a tak jim za úplatu na suroviny případně nějaký bakšiš bokem nečiní problém k těm čtyřem porcím přihodit jednu navíc... Měl by jste tak alespoň jedno teplé jídlo denně nebo třeba jedno za dva dny nebo dvě denně s denní přestávkou dle toho jak vaří je to o domluvě... Sám jsem měl takovou nabídku od jedné známé která vařila pro "rodinu" (manžel dítě), za příspěvek na suroviny jí nečinilo problém udělat tu jednu porci navíc má to "při jednom"... Jídlonoše existují lze i tak jestli nechcete brát jídlo někde z jídelny a to je další možnost.. U nás na dědině je například pro zájemce rozvoz roznáška obědů jak z místní restaurace tak ze školní kuchyně, využívají toho například osamocení důchodci kterým se už nechce vařit...
Tazatel hledá levný zdroj teplého jídla. Ty jídelny nejsou až tak levné, tak třeba okolo 70 korun, ale jídla bývají dietní /sama si občas nechám poslat na vyzkoušení, ze školní jídelny je odběr limitován časem. Takže když je tazatel někde na rozvozu, tak asi nedojede do školní jídelny pokaždé včas.
A uvařeno v jiné rodině? To je vzácná vlašťovka, třeba přibudou, ještě jsem o něčem takovém neslyšela.
Bez problémů jsem vařila o víkendech a asi 1x týdně pro jednoho nepříliš šikovného mladého muže po dobu, co byla jeho maminka v lázních. Ale on sám by o to nepožádal. Navrhla jsem to já, když maminka naříkala, že syn umře hlady .
Existují kuchařky na jednoduchá levná jídla pro takové chapy, jako Vy, třeba: Sám doma a hladový od Matěje Pospíšila. Možná i Kuchařka pro dceru / Zatloukalová/
Já být Vámi, tak si vařím nejdřív přílohy a k nim něco dokoupím. Třeba, rýži, brambory, těstoviny. ideální je červená čočka, co se nemusí předem namáčet. Tu pak jen do vody, k ní 1 bobkový list, česnek a lžičku majoránky - obojí je v sušeném stavu. Jen solit až na závěr, jinak nezměkne. Aby se nemusela zahušťovat, tak hned na začátku k ní přihodit lžíci dvě ovesných vloček. Na těstoviny a brambory tvaroh nebo cottage, nudle s mákem. Nebo do fazolí z konzervy nasekanou cibuli a kus červ.papriky, trochu láku z okurek+ uzenivu...
Nebo naopak maso či rybu si něčím napatlám a upeču, v polovině přihodím brambory... Na tohle je nejlepší remoska nebo Pečenka Eta mini pro jednoho stačí. Tam nacpu vše naráz jdu si na počítač a za hodinu mám hotovo na tři dny.
Vidíte ve vaření příliš vědu. To i předškolní vnuk uvařil sám pórkovou polívku. Kápl 2 lžíce řepkového oleje do hrnce, na to pár hrstí / půl tyčky/ nakrájeného pórku, zase dvě lžíce vloček, půl lžičky soli a stejně kmínu. Míchat, ať se to lehce opeče a, zalít vodou a 10min povařit. A je to na tři porce.
Nebo opeču knedlík po obou stranách a plesknu na něj vajíčko. Převrátím vypnu, posypu pažitkou a k tomu okurek
Jen taková poznámka, taky mně nebavilo loupat brambory, neloupu je, vařím tak jím tak, vykrajuji pouze "defekty" když už loupu tak zcela vyjímečně... Brambory pořádně operu ve vodě odrhnu rukou nakrojím na požadovanou velikost uvařím, není odpad nejsou s tím starosti možná je to i chuťově lepší...
Jestli chcete teplé jídlo a zároveň ušetřit, tak nezbývá natrénovat si několik rychlých jídel a ty střídat. Můj 11letý vnuk stihne sám mezi školou a treninkem udělat si palačinky, ovesnou kaši, lečo, těstoviny s tuňákem, brambory s tvarohem, nudle s mákem, míchaná vajíčka, brambory s kyškou.
Je dobré si pořídit remosku. Do ní hodit maso či rybu, cibuli a brambory, posypat gril.kořením, zapnout a dělat si svoje. A za necelou hodinku otevřít a poobědvat. Zeleninu nahradí Otické kyselé zelí, nebo třeba mražený hrášek, který je uvařený za pár minut...
nikc: Netřeba hledat šéfkuchaře, stačí někdo, koho to baví a má na to čas. Já o sobě tvrdím, že vařit neumím, ale umím číst. Ve spojení s dobrým receptem vařím i složitá jídla, jako třeba svíčkovou. Všichni se olizují a já to ani nechutnám, protože pokud by to nebylo ono, tak stejně nevím, co s tím .
V Lídlu vepřové maso ve skle v akci do 40Kč, různé druhy vše je dobré. Stačí k tomu chléb, brambory nebo rýže když je čas. Hotovky v Lídlu, Bille, ALBERT, Penny cena 50-80kč-chutné a jedlé. Polévky- u nás mají Boršč, zelnou, kulajdu za 60kč/3 porce ve skle. Je toho všeho možné koupit více druhů ale neznám je, toto je vyzkoušené.
Já jsem mlíková, takže obědy už někdo navrhl, já dodám večeře.
Mě by vyhovoval chléb /ne pečivo, toho už jste měl dost/, a k tomu tvaroh. Dávám si na chleba tučný, nebo polotučný, posolím, opepřím, posypu drceným kmínem, mletou paprikou, anebo kayenským kořením - chilli. Lze si všechno koření do tvarohu zamíchat a udělat pomazánku. Posypat cibulovou natí.
K tomu hrnec mlíka, čaje, bílé kávy.
Tvaroh se dá udělat i na sladko. Přidat mletý cukr, kakaový prášek, zamíchat a máte kakaový pribiňáček. K němu je ale lepší opět ten rohlík.
Nebo uvařit ve vodě ve skořápce 3 vejce a k tomu chleba s máslem
Pokud najdete šnytlík, nebo kápii, tak jenom dobře.
Na chleba si můžete namazat máslo a nastrouhat tvrdý sýr, či plátky, nebo koupit olomoucké tvarůžky ve slevě, ty asi s hořčicí.
Jenom vařené kuřecí prso ve vodě udělá také službu. Ve vývaru zaklofejte vejce, posypte něčím zeleným a máte vývar s vejcem. Maso potom jíte s kečupem, majolkou a chlebem.
Když byste chtěl přílohu brambory, tak oloupat dvě větší, můžete vařit pospolu s prsíčky.
Samozřejmě, že takto se stravovat je špatně, ale to už víte. Já si myslím, že když už, tak by ta strava měla být pestrá. Takže Vám neporadím koupit si to či ono, ale pokaždé něco jiného. V mezích možností bych zařazoval co nejčastěji ovoce a zeleninu i když uznávám, že tím se člověk moc nenají a je to poměrně drahé. Naopak bych omezil uzeniny. Ne úplně špatná volba jsou různé saláty (rybí, hermelínový, pochoutkový...), jasně je v tom často majolka, ale zas to docela zasytí a je víc možností.
Práce rozvážkové služby - zde třeba pohled jednoho zaměstnance, není co závidět.
Člověk přijde domů utahaný, jak fyzicky, tak psychicky. A peníze za pokuty? Občas tedy člověk bude dělat zadarmo?
Kde to jsme?
Těžko takový člověk vypěstuje, možná v paneláku, sám sobě brambory, kopr, sebere vajca.
Za těch 15 korun pro více lidí chybí sůl, cukr, ocet, mouka, pepř, někdo dělá světlou jíšku z másla, někdo dává i vývar, takže ta cena v dnešní době asi ne. I když mě by tato omáčka stačila i nezahuštěná, jako kulajda, ale trošku hustší je lepší .
Proč to píšu, je mi líto lidí, kteří nemají práci a musí se živit takto. Dříve si člověk alespoň něco užil, něco ušetřil, ale tohle je otročina, přežívání.
Ještě byste mohl udělat špagetový dort. Uvařit špagety, orestovat cibulku, rozkrájet třeba kus točeňáku a hodit na cibulku orestovat, osolit, opepřit, dávám bobkový list, zaliji vodou, 2 protlaky a povařím. Nejlepší je tahle forma 4home.cz/... vrstvím do ní špagety, potom zaliji omáčkou, zase špagety, nakonec zbytek omáčky, dám do lednice do druhého dne. Potom otevřete formu- sundáte tu boční stěnu a vyklopíte, nakrájíte jako bábovku, dáte do dózy, po studenu je výborný.
Nebo tortilu, slané omelety- naplnit nějakou směsí, dát do dózy.
Můžete také udělat omeletu-orestovat nějakou zeleninu, přidat nakrájené uvařené brambory, nebo zbytky uzeniny, zase co dům dá, osolit, opepřit, zalít vejci, posypat nastrouhaným sýrem. Udělejte vyšší, nakrájejte z ní trojúhelníčky do dózy, zase můžete jíst po studenu.
Těch možností je fakt spousta, jen to chce večer trochu času, ale dá se.
@senior, do omelety nemusí dát uzeninu, do špagetového dortu klidně může dát místo uzeniny mleté.
@senior, njn, potřebuje se vejít na den do stovky a aby se hlavně najedl. Tak ta jídla musí být podle toho, no...ryba zas tak levná není..
Většina navrhovaných jídel jsou tu takové nouzovky. Zkuste si koupit třeba krůtí prso nebo porcovanýho králíka, k tomu kousek bůčku. Posolte, očesnekujte případně na suché maso plátky slaniny, lze i pár cibulí na šťávu a upečte v troubě nejdřív pod poklicí, pak odkryté. Ideálně v remosce. Nechte si 3 porce na okamžitou spotřebu, zbytek rozdělte do plast. krabiček a schovejte si do mražáku. Pak jen vytáhnete, uvaříte sáček rýže nebo pár brambor, případně zalejete bramb.kaši s mlékem v prášku od Knorra. Ke všemu se dá přikusovat nějaká syrová zelenina nebo kys. zelí.
Napoprvé si k tomu třeba pozvěte kuchyní poznamenanou kamarádku, ať to nespálíte a dopečete akorát.
Posčítejte investice, na kolik Vám vyjde jedna porce. Budete koukat!
Bohužel řada rad pro mladíka se mine účinkem, si myslím. Ženy s letitou domácí kuchařskou praxí to vidí jinak, než člověk, který se ptá. Chlápek jezdí pro vyčůranou firmu za špatných podmínek (finančně na to doplácí při nastalých problémech), nemá čas ani na to, co ho baví, a tak nechce ještě řešit vědu okolo jídla. Protože příprava teplého jídla není "stačí jenom". Nestačí, a není to jenom. Vždycky je to ty suroviny nějak připravit, kolikrát se o to starat i v průběhu přípravy, a nakonec ještě umýt nadobí a později ho i uklidit. Proto si myslím, že se dobře míněné rady minou účinkem. Jakmile příprava jídla obsahuje více než několik slov, je to pro chlapa věda. Taky mě nebaví vařit, i čtvrthodina přípravy je opruz. Ale časově si to můžu dovolit. Kvůli lenosti vařím na páře (velký cedník v hrnci s poklicí pochopitelně i s vodou). Třeba maso na kostky, 3 brambory na kostky, trocha mražené zeleniny (porci mraženého hrášku, kukuřice, brokolice, fazolek nechám povolit od rána venku z mrazáku) strčit do páry, za 20 minut vysypat na talíř. Jenže chápu, to že tyto rady nejsou pro člověka, který den prožije za volantem. Tam člověk chce něco, co vyndá z regálu a strčí do pusy. Takže v krámě závin nebo špička s tvarohem/marmeládou, teď v době rouškové i s mákem (mák mezi zubama je fuk, když člověk musí mít roušku). Nebo plátek kuřecí/krůtí prsní šunky (salám), na to plátek goudy, srolovat a do pusy. Jablko. Docela sytá mi přijde paprika, tu je potřeba předem omýt a nakrájet na pár dílů. I když neposiluje, kanystr syrovátkového proteinu může být fajn. Populace je podbílkovinovaná. V kanystru je myslím 2250g, stojí 1100 Kč. Porce (40g) tak vyjde na dvacku plus čtvrt litru mléka plus dvě lžíce chia semínek (vláknina). Nebo taky zařadit celozrnný žitný chléb. S něčím, čímkoliv. Tři krajíčky zasytí třeba na čtyři hodiny. Jenže tady to už zase bude kulhat z pohledu ceny. Z logiky veci by nejlevnější řešení bylo to, na kterém si člověk maximum kroků obstará sám. Proto si lidé vaří, pokud část kroků udělá někdo jiný, odrazí se to v nákladech (zboží k rozbalení a snězení). Pokud ty kroky udělá někdo jiný všechny (restaurace), cena je ještě vyšší. Asi nelze najít levnou a zároveň bezpracnou formu stravování. Z těchto hledisek to bude vždy nějaký kompromis. A navíc ta problematika má i třetí, kvalitativní (nutriční hledisko, přídatné látky) důležitý rozměr.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.