Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Úhrada nákladů trestního řízení studentem

Od: dandanov* odpovědí: 6 změna:

Může mi, prosím, někdo poradit jak postupovat v případě, že 20ti letý, nevýdělečný, nemajetný student střední školy (můj syn), pravomocně uznaný vinným, má do 15ti dnů uhradit náklady trestního řízení 7.800,- Kč? Lze požádat o prominutí, o odložení platby do doby vlastního výdělku nebo popř. o splátkový kalendář (splatný do 1 roku, jako u peněžitého trestu)? Já mu mom pomoct nemůžu, žiji jen se synem a jsem již pátým měsícem evidována na ÚP . Děkuji za odpověď.

6 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

sebod*
hodnocení

4x

O prominutí lze požádat. vypíší se důvody, jaké k tomu vedou. Ale šance na to, že zaplacení bude prominuto, je téměř nulová. Pak lze požádat a to, aby tato částka mohla být splacena postupně. Na to soud nejspíš přistoupí.

Z praxe to je asi takto. Syn má zaplatit do 15ti dnů. V této době nezaplatí. Většinou trvá tak půl roku, než mu přijde upomínka. Takže i tady je časový prostor. Za tuto dobu se mu částka nijak nenavýší.

Jinak si myslím, že to není až tak velká částka, aby ji nemohl syn do půl roku vydělat. Blíží se prázdniny, tak hurá na brigádu. VŽDYCKY se dá sehnat! A jelikož to je mladý muž, který se bude jednou starat o svoji rodinu, tak by měl příspívat z výdělku z brigád teď i Vám. A věřte tomu, že toho učení nemá až tolik. Takže pracovat může i během školního roku.

lidka*

Souhlasím se sebod, že šance na prominutí je minimální. Když už soud něco promíjí, tak soudní poplatky, ale ne náklady řízení. Určitě bych spíš doporučila jednání o splátkovém kalendáři a už nyní bych sháněla brigádu. Markety využívají studenty na doplňování zboží hlavně v době čerpání dovolených. Nějaké peníze se dají vydělat i roznášením letáků. Často shání Kafland i další. Také na stavbách by mohl sehnat slušně placenou brigádu. Určitě to bude pro něj i trochu ponaučení. *zed*

dandanov*
hodnocení

Děkuji za odpovědi. Hned zítra syn podá žádost o prominutí, doplněnou potvrzením ze školy o studiu a počkáme na zamítnutí :(... Poté podá žádost o splátkový kalendář...

Díky tomu by ale měl získat dostatek času na to, aby si vydělal (s tím s vámi naprosto souhlasím) na trest za mladickou nerozvážnost a pochopil, že svět dospělých není jen o přístupu k neomezené zábavě, ale především o nesení důsledků svých činů!

Jenže... najít práci, natož BRIGÁDU, v dnešní době není vůbec jednoduché (alespoň u nás v Ústeckém kraji). Roznášku letáků syn už zkusil, také vykládku kamionů a pinglování apod... nadále hledáme na NETU... chtěl by pracovat, vydělávat, ale příležitosti prostě nejsou... a když už se mu nějaká práce podaří, tak po měsíci dřiny dostane výplatu nad kterou by se vám chtělo brečet!

sebod*

Vždycky se něco najde. Třeba teď tu je každou chvíli dotaz na výkup šneků. Tím se dá vydělat i 500 Kč za den. Já vím, je to práce jen na pár dní, ale je. Nebo tady kousek od nás je rybník, kde je plno rybářů. Takovej menší kluk si tam založil svoji "živnost" . Prodává rybářům žížaly. Denně má přes tři stovky... *ua*

Mě se zdá, že hodně lidí je při hledání práce trošku pohodlných. Šneci? Pcha... Žížely? Blééé... Když ale potřebuju peníze, tak budu třeba pucovat záchody... :(

mathe

"a když už se mu nějaká práce podaří, tak po měsíci dřiny dostane výplatu nad kterou by se vám chtělo brečet!"

- nemyslím, že to je důvod syna litovat. Prostě pozná, jak to v životě chodí, že vydělat si na sebe není jen tak. Potíže při shánění práce nemá sám (kolik je u nás vlastně nezaměstnaných :(?) a mnozí by ochotně vzali jakoukoliv práci bez ohledu na "hladovou" mzdu. Třeba to synovi pomůže a příště se vyhne střetu se zákonem.

kualalumpur*
hodnocení

0x

Záleží, jestli to byly náklady trestního řízení nebo občanskoprávní řízení..v tom druhém případě nezáleží rozhodování o prominutí nebo o odložení platby na soudu, ale na žalobci..ten pak žádnou upomínku k zaplacení neposílá a rovnou následuje exekuce...takže pozor na to.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]