Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Jak odblokovat krční páteř?

Od: puma* odpovědí: 11 změna:
Ahojky, o víkendu jsem dělala věnečky a mám totálně v háji pravou stranu krku. Mám ho bloklý že jde blbě otáčet i hlavou. Dnes jsem zkoušela různé cviky masáž prokřupání a nic :( stačí si blbě lehnout a hned to bolí jak prase :( po masáži jsem cítila úplně horkost svalů. Zkoušela jsem i horkou vanu. Za jak dlouho to asi povolí? A jak tomu pomoc? A jak se tomu bránit? Jsem tvořivý člověk stále něco kutim i v šedě ale tohle se mě ještě nestalo.

11 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

sirokko
hodnocení

2x

Můžu doporučit měkký krční límec za cca dvě stovky. Dělá zázraky. Po dost tvrdém sportovním úraze s hnutím krku se to za dva týdny vyléčilo.

hodnocení

1x

Navštívit ortopeda, ten vás pošle na rehabilitaci. Tam vám pomohou, mám s tím dobrou zkušenost.

Dva měsíce objednací doba k ortopedovi a tři na rehabilitaci ..

Akutní záležitosti řeší hned. Aspoň u nás to tak je.

liska5
hodnocení

1x

Nic násilím. Přes den suché teplo, šálu a Paralen nebo něco podobného. Na noc si srovnat polštář tak, aby hlava nepadala a byla za krkem podložená třeba stočenou šálou, ideálně namazat něčím, jako Voltaren nebo kostivalový gel a spolknout na noc dva Guajacurany. V lékárně bez receptu. Dá se i práškem na spaní. Jak člověk tvrdě spí, svalový blok se rozvolní.Jen tu polohu si zajistit.

Zajímavé je, že pomůže uvolnění palce pravé nohy. Povytáhněte ho z toho základního kloubu a kruťte s ním pomalu, abyste cítil, jak v něm lupe. Levou si kloub držte, pravou natahujte a protáčejte. Ta souvislost je překvapivá. To poznáte, jak je i palec zablokovaný. Může Vám to dělat druhá osoba. Jakmile palec uvolníte, uvolní se i krk.

Dobré je mít doma elektrickou dečku a na ní ležet krční a hrudní páteří a vyhřívat se.

Pak až budete bez bloku, začnete opatrně s cvičením. Napíšu sem nějaké.

Ortopedovi ne. Pokud, tak přímo na rehabilitaci. Není třeba doporučení. Tam Vás vyšetří rehab. lékař a předá fyzioterapeutům.

liska5

Pokud si budete hledat informace, tak pod heslem Torticolis.

Možná na tu noc nasadit na krk vleže naznak ten podkovovitý polštářek na cesty. Ženám bývá vysoký, tak něco podobného, nebo dětský, máte-li.

hodnocení

1x

Mám doma fyzioterapeutku a rehabilitační a když se mi stane něco podobného, obě schovají ruce a v akutním stavu na mě nesahají. Doporučí mi prášek proti bolesti, aby se uvolnily svaly, které jsou z bolesti v křeři a drží ploténky v patologickém postavení, uvolňovací cviky, které se cvičí jen do bolesti, přes ně ne. Najdete je na Jůtubu, videa s komentářem, jak uvolnit krční páteř. A pak mi nalepí tejp. Ten je skvělý.

liska5

*palec*Ano, a na tejp jsem zapomněla. To se ale musí umět správně nalepit. To chce poradit se fyzioterapeutem, jestli tam půjde. Sama si tak může nalepit Kapsaicinovou náplast, ta se dá koupit i v drogerce. Capsicum-paprička. Hřejivý gel ale stačí.

hodnocení

0x

U nás nelze zajít k rehabilitačnímu lékaři bez žádanky. Stačí žádanka od praktického lékaře, který vám ji ihned vypíše. Čeká se pak několik měsíců (1-3) na termín u rehabilitačního lékaře, který vyšetří a napíše procedury. Na rehabilitace se pak objednává a termín bývá do týdne. Teď je covidová doba, tak možná ani tolik nebude zájem o rehabilitace. Zkuste. I kdyby do té doby byla kční páteř v pořádku, procedury jsou příjemné (masáže, cvičení, bazén...) a zdarma na pojišťovnu. Poukaz na rehabilitaci platí i v případě, že vám potíže zmizí.

K ortopedovi nechoďte. Můžete, ale nevídím důvod. Ortoped léčí klouby, ne páteř. Akutně zablokovaná patří buď k praktickému lékaři anebo do nemocnice na neurologickou pohotovost. Můj praktik obstřiky páteře nedělá. Tak jsem šla přímo do nemocnice a dostala jsem injekce. Paní doktorka říkala, necvičit, nic nedělat, klidový režim a pár dní na prášcích proti bolesti (speciální léky na bolesti páteře jsou pouze na recept). Žádanku na rehabilitaci jsem dostala v nemocnici. Na krční páteř se asi injekce nedávají? To nevím.

Zkuste volně prodejný guajacuran, svalový relaxant, uvolňuje svalovou ztuhlost i kolem páteře. Někdy může dělat ospalost, spíše tedy vyzkoušejte na noc.

doplněno 01.12.20 10:12:

Z léků na bolest mi byl předepsán Novalgin (pouze přes recept, dobrý na bolesti zad). Z volně prodejných mi p. doktorka říkala Ibalgin, Nalgesin...apod. Na masáže a natírání a uvolňování svalstva je volně prodejný Almiral gel a dobrá je také Koňská mast hřejivá, ta červená. Po natření prohřívá, což je příjemné.

liska5

Tady k rehabilitačnímu určitě bez žádanky. Stačí si ověřit telefonicky. I ten obvoďák vám po telefonátu eventuální žádanku předem nachystá, abyste se nezdržovala v čekárně kvůli covidu.

puma*
hodnocení

Děkuji všem za rady a odpovědi :)

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]