Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Příspěvek na péči-zpětné vyplácení-doba vyplácení

Od: ola® odpovědí: 7 změna:

Dobrý den,

prosím, je normální tahle situace? Tchýně požádala o příspěvek na péči, byl jí uznán stupeň 1, na to jsme se hned odvolali a doložili nové lékařské zprávy. Po půl roce přišlo rozhodnutí, že jí příspěvek zvýšili na stupeň 3, ale až od data, kdy jsme doložili nové lékařské zprávy a podali odvolání. To chápu, ale to rozhodnutí o přiznání vyššího příspěvku nám přišlo 2.11.2020 a od té doby nic. Potřebuji potvrzení od ÚP, pro Zdravotní pojišťovnu, aby za mne , jako pečující osobu platil ZP stát. To potvrzení mi pracák nedá, protože jim to rozhodnutí ještě nedošlo! Jako měsíc? A zpětné doplácení příspěvku, také nepřišlo, nevíte jak dlouho to může trvat?

7 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

2x

několik měsíců

lidus*

U mně to trvalo téměř rok ale dostanete vše vyplacené zpětně. Rozhodnutí máte a tak je třeba nahlasit na soc. odbor, že jste jediná pečující osoba, tam dostanete potvrzení pro ZP a ČSSZ. Vyplacení peněz pro toto není podstatné..

ola®
hodnocení

Ano, potvrzení z ÚP pro zdravotní pojišťovnu musím mít, abych nemusela platit ZP. Ale na ČSSZ nic přece hlásit teď nemusím. Mám dojem, že tam půjdu, až po ukončení poskytování péče, třeba při úmrtí pečované osoby, nebo jejího převozu do nějakého ústavu. Pak by mi měli na pracáku vystavit potvrzení, že jsem třeba 2 roky pečovala a na základě toho, mi ty 2 roky, ČSSZ, započte do důchodu, jako započítá aby se mi ten čas promítnul do odpracovaných let.
Nebo se mýlím?

Ano, na OSSZ se zajde až po ukončení péče s potvrzením, které zpětně dokládá celou dobu péče. Při pečování o osobu nad 18 let se započítává II. stupeň péče a vyšší.

Potvrzení pro zdravotní pojišťovnu si musíte sám vyžádat od ÚP. Nezasílají. Vystavují na žádost pečující osoby. Jste uveden jako pečující osoba, což stačí. Vyplacený příspěvek s tím nesouvisí.

hodnocení

0x

Normál jsou měsíce 3.

ola®
hodnocení

Chápu, že odvolání trvá dlouho, ale aby mi poslali rozhodnutí z Mpasv 2.11 a pracovnímu úřadu, to ještě do dneška nepřišlo? Prostě paní tvrdí, že ona to rozhodnutí, ještě nemá, tudíž mi nemůže vystavit to potvrzení pro ZP. Přece by měli rozhodnutí automaticky posílat pečující osobě i pracáku, kde se to vše vyřizuje, né? Co jom tam, proboha trvá už měsíc?

Mě se neptejte. Jen mám podobnou zkušenost se sociálkou a u táty se starobním důchodem, když ho měl poprvé dostatt, tak čekal 4 měsíce. Co jim trvá nevím.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]