Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Uložení urny

Od: eliska1 odpovědí: 10 změna:

Dobrý den,

prosím o info kdo dělá uložení urny do hrobu?

Máme urnu s dědečkem, ale netuším na koho se obrátit na uložení urny.

Někde jsem četla že si to dělá rodina sama. Nějaký obřad neplánujeme dědeček je již rok po kremaci.

Prosím o info jak to probíhalo u Vás.

10 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

ben®
hodnocení

8x

Dobrý den, o každé změně hrobu (stavební či v počtu nebožtíků) informujte Správu hřbitova - dají i informaci o vhodné firmě, posoudí stavební změnu / záměr a opraví počet nebožtíků ve své evidenci. U nás urny ukládá do hrobu hrobník (ten pracuje pod Správou hřbitova). Zdravím!

hodnocení

3x

Záleží na tom, jaký máte hrob, jestli zakrytý deskou, nebo se zemí, jestli budete dávat skříňku, nebo urnu uložíte do hrobu. My jsme v rodině měli tuhle zkušenost a vyřešili nám to kameníci, kteří dělají pomníky. Udělala se do hrobu schránka a do té urna, zasypáno. Nechceme mít urnu ve skříňce navrch, protože není to tak dlouho, co tady nějaký dobytek vysypal na hrobech spoustu uren a znesvětil tak památku mrtvých.

eliska1
hodnocení

Máme hrob zakrytý deskou. Takže asi bude vhodné se obrátit na kamenickou firmu - stejně chceme vytesat jméno a data.

30.11.20 12:19

Určitě.

hodnocení

3x

My jsme v jednom případě zvolili rozptyl na loučce, pro urnu mé matky jsem pronajal skříňku v kolumbáriu. Moje manželka pro svoje rodiče (po našem přestěhování) pořídila nový urnový hrob, do které se vejdou čtyři urny. Hrob je přikryt kamennou deskou, její vyzdvižení a uložení urny jsme zajistili u kamenické firmy, která náhrobek vyrobila. Neproběhlo to sice s žádným obřadem, ale ti chlapi to prováděli s patřičnou pietou.

eliska1
hodnocení

Dobrý den,

jak jsem psala víše obrátíme se tedy na kamenickou firmu.

Děkuji

hodnocení

3x

Babička-tchyně umřela před 3 lety. za nějaký čas po rozloučení nás vyzvali, abychom si vyzvedli urnu. Byla v pěkné kulaté taštičce s uchem.

Vyzvali jsme pána z nedaleké kamenické firmy, aby nám otevřel urnový hrob, dohodli jsme dobu, protože naše děti s rodinami chtěly být u toho. Přijel, otevřel, my za jeho přítomnosti urnu uložili, on desku něčím přilepil a upevnil na původní místo. Vzal si za to 1.000 Kč.

A to bylo všechno, úplně to poslední, co jsme mohli babičce dát. *plac* Jaga.

Tesání jména jsme nepožadovali, máme na pomníčku jen univerzální: RODINA...Všichni, kdo tam leží, nesou toto příjmení.

hodnocení

0x

Já jsem to udělal tak, že jsme nejdříve nahlásili obci, jako správci hřitova, že do hrobu umístíme urny. Teď to budu opakovat, páč po Covidu mám opět úmrtí v rodině.

Uložení jsme udělali sami, včetně demontáže a montáže krycí desky.

Pak se klidně obrátíte na kameníka, aby vytesal nápis.

Nebo si to za peníze vše objednáte u firmy.

hodnocení

0x

Informujte správu hřbitova (kameníci s tím nemají nic společného). Správa hřbitova odkryje desku z hrobu, Vy uložíte urnu a správa hrob opět zakryje. S kameníkem se pak případně můžete domluvit na úpravě nápisu a náhrobku.

Magdone, máte pravdu s kameníkem, ale asi již nikoliv se správcem hrobu. Asi záleží na místě hřbitova, páč ten náš správce je obec, takže nevím, kdo by odkrýval desku. My to udělali sami.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]