Nejste přihlášen/a.
Dobrý den,
už dlouhou dobu se potýkám se zažívacími potížemi. Trpím průjmy a plynatost, nejhorší je plynatost ve střevech, protože to neustále vydává zvuky jakoby škrundání, bublání i takové vysoké "pískání". Kvůli těmto zvukům jsem se začala vyhýbat místům jako kina a divadla a obecně pokaždé, když se nacházím v nějaké tiché místnosti, tak trnu hrůzou, aby mi zase nezakručelo břicho. Byla jsem na vyšetření na gastru, ale tam mi dali jen na vyzkoušení nějaká probiotika, která teda nezabrala ani omylem. Snažila jsem se vysledovat, ze kterých jídel mi je hůře, ale nedokázala jsem na nic přijít. Třeba 2x ze 3 případů, kdy jsem se napila kravského mléka mi to z žaludku udělalo cirkus, ale potřetí vůbec nic. Vysadila jsem na měsíc lepek, ale když jsem ho pak znovu začala jíst, žádná změna. Obecně jím docela zdravě, sem a tam nějaká sladkost, ale všeho s mírou.
Myslíte si, že by pomohlo nějaké celkové vyšetření na intoleranci potravin? Máte s tím někdo zkušenosti, případně konkrétní kliniku, kde takovou prohlídku dělají? (Brno nebo Praha) Já jsem už opravdu zoufalá, díky online výuce se konečně po x letech můžu soutředit a opravdu ze cvičení a přednášek něco mít, místo toho, abych se ve stresu snažila přetrpět hodinu modlením se, aby byl můj žaludek zticha.
Gastro, koloskopie, alergologie. Buď vám něco najdou nebo jako mě. Kupte probiotika a Espumisan. Dost to pomáhá.
Lila, nelila. Až budete jak přefouklá pneumatika a nic nebude pomáhat, budete uvažovat jinak.
S kvalitními probiotiky mohu jen souhlasit, ale Espumisan je simethicon, tedy silikonový olej. To bych do sebe nelila.
Stačí alergologická ambulance. Všude dělají alergologické odběry. Nevezmou najednou vše, protože alergo testy jsou velmi drahé (tisíce až desetitíce korun) a vyšetření platí pojišťovna při těchto potížích. Stačí se objednat. Žádanku jsem nepotřebovala. Odběry a kožní "kapací"testy udělali hned při návštěvě. A alergie se zjistila. Doporučuji. Nemusí zjistit úplně všechno, časem se dají udělat i další krevní testy. Je to kvůli pojišťovně a taky, aby se neodebírali velké množství krve naráz. Takže při první návštěve se odebere krev na poměrně široké spektrum potravin, a kdyby se nic nezjistilo, pátrá se dál. Ale podle mé zkušenosti, se něco najde hned napoprvé.
U kravského mléka bývá dost často alergie na laktózu. Myslím, že mírná alergie by se nemusela projevivat pokaždé. Záleží také na tom, co k mléku sníte a v jaké teplotě mléko konzumujete.
Jednou píšete o střevech a pak o žaludku. Co třeba doplnit raději kolonoskopii, případně gastroskopii? Syndrom dráždivého tračníku, divertikly, někde zánětlivé střevo...všechno by se zjistilo nejspíš až kolonoskopií.
Volně prodejný Helicid pomáhá s plyností, neřeší příčinu. Jedlá soda by měla také pomoci proti nadýmání.
Některé druhy potravin mají nadýmavý účinek - např. luštěniny. Je toho více. Na netu najdete. K lékaři si určitě zajděte. Alergo + kolonoskopi. Není se čeho bát. Průběh kolonoskopie na dobrovolníkovi - mall.tv/... v českém známém pořadu.
Biopron jsou dobrá probiotika.
S vyšetřením na intoleranci zkušenost nemám, ale kontaktujte lékaře.
Jinak to škrundání, plynatost atd. může často souviset s psychikou, potřebovala byste si ulevit zrovna ve chvíli, kdy to není možné a potom jste z toho ve stresu a už dopředu přemýšlíte, kam nejít, aby se to neopakovalo a tím si to přivoláte.
Pokud můžete ulevte si, srovnejte si to v hlavě, celkově se zklidněte, nedělejte z toho vědu, lepší jeden prd, než deset doktorů.
Omezte nadýmavá jídla, jezte spíš střídmě, dělejte často dřepy, plyny se uvolní a každopádně kontaktujte lékaře, abyste něco nezanedbala.
@gumidek, asi víte víc, než my ostatní, o nadváze tazatelka nic nepíše tak si dá třeba chůzi do schodů.
@gumidek, njn, to je ten rozdílný úhel pohledu. Já si kdysi "vypěstovala" něco podobného ve Vinohradské u jednoho lékaře, jen jsem tam práskla dveřmi a našla jiného, bylo po problému. Tak už vím, co všechno může udělat psychika, co si člověk dokáže nechtěně přivodit.
Andy, no právě. Člověk, který trpí cukrovkou a nenapíše to sem, tak taky mu nemůžeme radit třeba půst.
To není rejpání, jen bych nebyl tolik konkrétní, když není ani tazatelka
Já mám zkušenost osobní. Po jogurtu například, nebo omáčce se smetanou, mi bylo tak zle, až na omdlení, šlo to horem dolem. Jelikož jsem vypozorovala, že to mám pouze po mléčnýcch výrobcích, požádala jsem obvodní o vyšetření intolerace na laktózu. Dělá se to z krve a vyšlo mi 100%, nesmím ani máslo.
Můžete to mít i na lepek. Domluvit se s obvodním lékařem, určitě poradí.
Ano, my můžeme jenom jogurty bez laktozy, veganské a sojové "mléčné" výrobky, rostlinná mléka...ale chuť na normální
Kozi taky, máte pravdu. Jenže kozí výrobky jsou velmi tučné, plnotučné. Také např. kokosová mléka, jogurty a dezerty jsou dost dobré, ale bohužel extra tučné.
Ke kozím výrobkům mám nepřekonatelný odpor. To nedokážu pozřít, bohužel. Tak si kupuju bezlaktozové mléko do kafe, smetanu na vaření a občas mají i tvaroh, jogurt a nějaký sýr.
Kozí mám taky moc ráda, jen omezuji kvůli kaloriím a vyššímu množství tuku. Není to právě dietní potravina. Musím se trochu hlídat Lepší chuť má, protože není odtučňované - normální mléka jsou polotučné a některé kravské mléčné výrobky jsou též s nižším obsahem tuku z polotučného mléka, aniž by to člověk věděl.
Ty průjmy i nadýmání mohou souviset s mlékem. Vynechte ho. Vynechte všechna mléčná jídla, nechte si jen trochu ve formě kefíru n. bílého jogurtu bez škrobu. Jak se v tenkém střevě mléčný cukr plně nerozloží, vyvolá kvašení v tlustém střevě. Taky kombinace moučná jídla s čerstvým ovocem, nebo jen jablko po jídle dělají paseku.
Jinak plynatost bývá dávána do souvislosti se slinivkou. Slinivka reaguje na psychiku, typicky pro ni je přemítání, dlouhodobé rešení nějakých starostí.
Já bych zkusila homeopatii, zkuste si najít dobrého homeopata. Nebo při bezmléčné dietě Regalen od Energy, ale raději jen dětské dávkování, abych se vyhnula silné odléčovací reakci. Tedy asi 3x4 kapky mezi jídly a zvýšit příjem tekutin.
A žlučník máte v pořádku?
Taková domácká podpůrná varianta jsou Karmelitánské kapky. Taky přírodní bylinkové / z koření/ před jídlem.
Taky bych zkusila dělenou stravu. Čili maso + zelenina. Další jídlo příloha + zelenina. A střídat to. Jde o to odlehčit trávicímu traktu, aby nezpracovával zároveň bílkoviny a sacharidy. A pak je zdravějšá dělat delší pauzy mezi jídly. V podstatě kvůli stejnému principu, aby se dotrávilo předchozí. Pak tedy vadí věčné zobání v mezidobí. A ovoce jíst zcela sólo. Důležité je jídlo hodně pokousat! Prostě ulevit žaludku, střevům a trávicím žlázám na všech frontách.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.