Nejste přihlášen/a.
Dobrý den,
Budu pronajímat můj družstevní byt, na držstvu jsme o tom sepsali smlouvu a zaplatili poplatek (hradil si ho budoucí nájemce). Já budu nadále platit družstvu a nájemce si na sebe nechá napsat elektřinu a plyn a mi bude posílat částku
6000 Kč, jako nájemné. Já z toho budu hradit družstvu 3600 Kč. Tedy zisk z pronájmu bude 2400 Kč/měsíčně. Jsem normální zaměstnanec, který nepodniká. Budu muset tento příjem nějak zdanit? Stačí když to donesu do práce paní účetní a ona mi to jednou za rok, jak se podává DP k němu dopočítá? Kolik, asi ta daň bude?
Děkuji
Tady máte dobrý příklad pro souběh zaměstnání a pronájmu:
Zaměstnanec Pavel bude mít za rok 2019 mimo příjem ze závislé činnosti dle § 6 zákona o dani z příjmu ještě základ daně z pronájmu dle § 9 zákona o dani z příjmu (příjem ponížený o výdaje) v částce 70 000 korun. Sociální pojištění a zdravotní pojištění se odvádí ze mzdy ze zaměstnání, pojistný vztah u obou institucí (Okresní správy sociálního zabezpečení a příslušné zdravotní pojišťovny) má pan Pavel vyřešen.
Protože má pan Pavel příjem z pronájmu dle § 9 zákona o dani z příjmu, tak bude muset za rok 2019 sám podat daňové přiznání a nebude moci požádat svého zaměstnavatele o provedení ročního zúčtování daně. Samotná daň z příjmu fyzických osob pro příjmy z pronájmu bude činit 10 500 korun (70 000 korun x 15 procent). Při výpočtu zdanění příjmů z pronájmu počítáme, že veškeré daňové slevy a daňové odpočty jsou již uplatněny a v plné míře vyčerpány pro příjmy ze závislé činnosti.
a tady daňovou kalkulačku, kde si můžete zadat a sama spočítat:
U Vás mi vychází u výše ročního příjmu 72000 Kč, vynaložených ročních nákladů 43200 Kč, daň na 4320 Kč, paušál se Vám nevyplatí.
@ola, daňové přiznání podá jen jeden. Dodáte podklady a necháte si ho zpracovat soukromou účetní, ona už vám řekne, co je u Vás výhodnější?
Ono se dá dát např.do výdajů i třeba malování,nebo pokud jste byt nějak dovybavili nábytkem, novou lednicí, nová vodovodní baterie, vyměnili lino, atd, ale na vše musíte mít doklady, nejsem si ale jistá, jestli není nějaký limit a co vše se dá uplatnit.
Andy123 děkuji za vysvětlení, jestli jsem to dobře pochopil, tak daň z 28800 kč budu platit 4320 kč. Daňové přiznání si musím podat sám. Zaměstnavatel mi dodá potvrzení z mzdové účtárny. Dobře, ale jsem ženatý a máme s manželkou nově od března hypotéku na dům a manželka také pracuje. Bude pro nás vhodný takovýto postup:
1.Podáme společné zdanění manželů
2.doložíme oba z účtárny potvrzení o svých příjmech
3. doložíme nájemní smlouvu na byt a výpisy z účtu, kde bude uvedeno, kolik dostáváme měsíčně za byt od nájemce(6000kč) a také kolik platíme družstvu za ten byt(3600kč).
4. doložíme potvrzení, které nám příjde z hypotéky
Tohle vše, nám někde soukromá účetní zpracuje a takhle to podáme na FÚ? Je tento postup zprávný? moc děkuji za rady.
Ola - vy se pořád točíte dokola. U pronájmu nejde o čistým příjem, ale vychází se z hrubého, tedy ze 6000,- Kč měsíčně. A z tohoto příjmu se rozhodnote jak budete uplatňovat výdaje - viz příspěvek výše. Teprve pak z částky která vám vyjde zaplatíte daň 15%.
Daň z pronájmu nelze rozdělit mezi manžele, moc kombinujete. Daňový poradce vás bude stát balík a nemá v čem radit.
Manželku do tohoto netahejte, vyzvednete si podklady u vás v účtárně a podáte si daňové přiznání (opíšete čísla ze zaměstnání) + doplníte pronájem. Vše se sečte, odpočítáte zálohy na daně a zbytek doplatíte. Formulář je tak jednoduchý, že zvládne i odrostlejší dítko.
id ano, už jsem zjistil, že společné zdanění manželů, už nejde. Ale je snad blbost, abych platil paušální dań 30%, když se mi to nevyplatí. Tak chci doložit nájemní smlouvu+výpisy z účtu, kde bude částka od nájemce 6000 kč, a zároveń platba družstvu 3600 kč, zozdíl mezi tím by mi přece měli uznat jako základ daně a zdanit 15%-ty. je to tak?
Také máme s manželkou od března hypotéku na barák a to potvrzení z banky, která nám dala hypotéku bych chtěl také doložit k DP. Nebo se pletu?
Nejsem si jistá pravdivosti vaší odpovědi :Kde jste vzal částku 15 000,- Kč nedaněných z PRONÁJMU NEMOVITOSTI? Doposud se danila každá koruna z pronájmu nemovitosti, žádný nedaněný limit neexistoval. Nebo se něco změnilo?Tazatel má dvě možnosti zdanění. Může uplatnit 30% výdaj paušálem a nebo uplatňovat skutečné náklady.
Váš odkaz je z roku 2011.
Prosím nevyznám se v tom. Budu mít zisk 2400 Kč/měsíčně. Tj. 28.800 Kč za rok. Kolik tedy z toho udělá ta daň?
Děkuji
Účetní zaměstnavatele za vás nic dělat nebude. Necháte si zaměstnavatelem vystavit potvrzení o zdanitelných příjmech a podáte daňové přiznání.
Fomulář je interaktivní, takže ho zvládne vyplnit i dítě - dcera mi dělá přiznání od jejich patnácti let. Co se týče nájmu, tak výpočet daně je jednoduchý:
6 000 x 12 = 72 000, o 30% snížíte příjmy a získáte základ daně, který je následně zdaněn sazbou 15%, tzn. daň z příjmů bude v tomto případě 7 560 Kč.
Prosím,rekapitulace!
6000 kč je částka, kterou mi bude platit nájemce měsíčně. Já z toho budu platit družstvu 3600 kč. Zbyde mi tedy 2400kč/měsíčně. Dostanu tedy od nájemce 72000 kč/ročně, družstvu zaplatím 43200 kč/ročně. Zůstane mi čistý zisk 28800 kč za rok. Kolik z toho prosím budu platit daň? Paušál 30% je, asi blbost?
Nikdo z nás neví co obsahuje částka 3600,- Kč. Zda vám celou částku finančák uzná nebo ne. To si musíte rozhodnout sám.
id těch 3600 budu přece každý měsíc prokazatelně platit družstvu. bude to odcházet normálně, pravidelně z účtu! klasické náklady na družstevní byt včetně vody, topení, fondu oprav atd. od nájemníka budu dostávat 6000 kč a těch 3600 budu platit já! tedy zisk z pronájmu bude přece prokazatelně 2400 kč/ měsíčně? V čem by měl finančák problém?
@id, mám za to, že to možné je.
VOLBA ZDAŇOVÁNÍ PŘIJATÝCH ZÁLOH NA DODÁVKU SLUŽEB NÁJEMCŮM
Platby za tyto služby zúčtované se skutečnými výdaji od dodavatelů, nemusí zahrnout do zdanitelných příjmů a platby za tyto služby dodavatelům nezahrnuje do daňových výdajů. Potvrzuje to pro poplatníky úřednický pokyn GFŘ č. D – 22 k zákonu o daních z příjmů. U pronajímatele se jedná o průběžnou položku. Pokud zahrne přijaté zálohy od nájemců do zdanitelných příjmů a výdaje od dodavatelů do daňových nákladů, bude to rovněž daňově v pořádku. Důležitou podmínkou uplatnění postupu nezdaňování příjmů je zúčtování záloh se skutečnými výdaji za tyto služby.
Příjmem podle § 9 zákona o daních z příjmů je "čisté"nájemné, oproštěné od uvedených služeb. S ohledem na uvedené ustanovení občanského zákoníku, ale i pro případný zájem ze strany finančního úřadu je žádoucí, aby jeho výše jednoznačně vyplývala z nájemní smlouvy.Pokud však někteří pronajímatelé zahrnují ceny služeb do zdanitelného příjmu a platby za poskytnuté služby do výdajů, je tento postup správci daně tolerován, neboť ho zákon nezakazuje.
Asi bude nejlepší, aby si @ola ověřil vše na FÚ
@andy123 - ono je lepší se řídit pokyny finančního úřadu - viz můj odkaz, jak článkami na internetu, zvláště na "novinkkách.cz". Zde si může napsat kdokoliv cokoliv. Pokud tomu chcete přijít na kloub a doplnit vzdělání, nastudujte si jaké jsou rozdíly mezi pronájmem movité věci, pronájmem nemovité věci a příležitostním pronájmem movitých a nemovitých věcí.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.