Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Pronájem bytu-jak se daní zisk z pronájmu?

Od: ola® odpovědí: 22 změna:

Dobrý den,

Budu pronajímat můj družstevní byt, na držstvu jsme o tom sepsali smlouvu a zaplatili poplatek (hradil si ho budoucí nájemce). Já budu nadále platit družstvu a nájemce si na sebe nechá napsat elektřinu a plyn a mi bude posílat částku

6000 Kč, jako nájemné. Já z toho budu hradit družstvu 3600 Kč. Tedy zisk z pronájmu bude 2400 Kč/měsíčně. Jsem normální zaměstnanec, který nepodniká. Budu muset tento příjem nějak zdanit? Stačí když to donesu do práce paní účetní a ona mi to jednou za rok, jak se podává DP k němu dopočítá? Kolik, asi ta daň bude?

Děkuji

22 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

3x

Tady máte dobrý příklad pro souběh zaměstnání a pronájmu:

Zaměstnanec Pavel bude mít za rok 2019 mimo příjem ze závislé činnosti dle § 6 zákona o dani z příjmu ještě základ daně z pronájmu dle § 9 zákona o dani z příjmu (příjem ponížený o výdaje) v částce 70 000 korun. Sociální pojištění a zdravotní pojištění se odvádí ze mzdy ze zaměstnání, pojistný vztah u obou institucí (Okresní správy sociálního zabezpečení a příslušné zdravotní pojišťovny) má pan Pavel vyřešen.

Protože má pan Pavel příjem z pronájmu dle § 9 zákona o dani z příjmu, tak bude muset za rok 2019 sám podat daňové přiznání a nebude moci požádat svého zaměstnavatele o provedení ročního zúčtování daně. Samotná daň z příjmu fyzických osob pro příjmy z pronájmu bude činit 10 500 korun (70 000 korun x 15 procent). Při výpočtu zdanění příjmů z pronájmu počítáme, že veškeré daňové slevy a daňové odpočty jsou již uplatněny a v plné míře vyčerpány pro příjmy ze závislé činnosti.

e15.cz/...

a tady daňovou kalkulačku, kde si můžete zadat a sama spočítat:

tvujspravce.cz/...

U Vás mi vychází u výše ročního příjmu 72000 Kč, vynaložených ročních nákladů 43200 Kč, daň na 4320 Kč, paušál se Vám nevyplatí.

doplněno 29.11.20 20:10:

@ola, daňové přiznání podá jen jeden. Dodáte podklady a necháte si ho zpracovat soukromou účetní, ona už vám řekne, co je u Vás výhodnější?

Ono se dá dát např.do výdajů i třeba malování,nebo pokud jste byt nějak dovybavili nábytkem, novou lednicí, nová vodovodní baterie, vyměnili lino, atd, ale na vše musíte mít doklady, nejsem si ale jistá, jestli není nějaký limit a co vše se dá uplatnit.

ola®
hodnocení

Andy123 děkuji za vysvětlení, jestli jsem to dobře pochopil, tak daň z 28800 kč budu platit 4320 kč. Daňové přiznání si musím podat sám. Zaměstnavatel mi dodá potvrzení z mzdové účtárny. Dobře, ale jsem ženatý a máme s manželkou nově od března hypotéku na dům a manželka také pracuje. Bude pro nás vhodný takovýto postup:

1.Podáme společné zdanění manželů

2.doložíme oba z účtárny potvrzení o svých příjmech

3. doložíme nájemní smlouvu na byt a výpisy z účtu, kde bude uvedeno, kolik dostáváme měsíčně za byt od nájemce(6000kč) a také kolik platíme družstvu za ten byt(3600kč).

4. doložíme potvrzení, které nám příjde z hypotéky

Tohle vše, nám někde soukromá účetní zpracuje a takhle to podáme na FÚ? Je tento postup zprávný? moc děkuji za rady.

id
hodnocení

1x

V částce 3600,- Kč jsou všechny položky uznatelným nákladem, aby mohly být uskutečněny výdaje dle skutečnosti? Pokud nejste si jistý, pak daňte paušálem 30% , na které nemusíte předkládat doklady při kontrole.

id
hodnocení

1x

Ola - vy se pořád točíte dokola. U pronájmu nejde o čistým příjem, ale vychází se z hrubého, tedy ze 6000,- Kč měsíčně. A z tohoto příjmu se rozhodnote jak budete uplatňovat výdaje - viz příspěvek výše. Teprve pak z částky která vám vyjde zaplatíte daň 15%.

Daň z pronájmu nelze rozdělit mezi manžele, moc kombinujete. Daňový poradce vás bude stát balík a nemá v čem radit.

Manželku do tohoto netahejte, vyzvednete si podklady u vás v účtárně a podáte si daňové přiznání (opíšete čísla ze zaměstnání) + doplníte pronájem. Vše se sečte, odpočítáte zálohy na daně a zbytek doplatíte. Formulář je tak jednoduchý, že zvládne i odrostlejší dítko.

ola®
hodnocení

id ano, už jsem zjistil, že společné zdanění manželů, už nejde. Ale je snad blbost, abych platil paušální dań 30%, když se mi to nevyplatí. Tak chci doložit nájemní smlouvu+výpisy z účtu, kde bude částka od nájemce 6000 kč, a zároveń platba družstvu 3600 kč, zozdíl mezi tím by mi přece měli uznat jako základ daně a zdanit 15%-ty. je to tak?

Také máme s manželkou od března hypotéku na barák a to potvrzení z banky, která nám dala hypotéku bych chtěl také doložit k DP. Nebo se pletu?

hodnocení

1x
Po přečtení toho, co částka pro družstvo obsahuje, doplním, co jsem psal výše, tedy že náklady na energie a služby se nemůžou použít jako nezdanitelný odpočet. Ten se ani neuvádí jako zisk před zdaněním. Výdaje na fond oprav by neměl platit nájemník, ale ten, na koho je byt napsaný nebo jeho majitel, takže fond oprav byste měl platit vy a tento výdaj můžete použít proti zisku, tak stejně jako pojištění nebo daň z nemovitosti. Jednodušší a pro vás i výhodnější je použít paušální odpočet 30%. Už vám to psala ID, má ode mě body. Ono v těch daních se moc lidí nevyzná, nakonec je to vidět i podle bodování. Nakonec i vy sám jste obodoval odpověď, která se vám líbila, přestože tomu sám nerozumíte, jinak by jste tu otázku ani nepokládal. Takže odpovědi podle bodů nebrat vážně a co víc, tazatel by neměl mít možnost bodovat vůbec, jelikož se ptá na něco, co sám neví a pak to boduje jako správnou odpověď . Snad jen možnost zvýraznit odpověď, která se mu líbí. Jinak se daně dají optimalizovat dost dobře i bez použití paušálu, stačí pár faktur na třeba vymalování bytu, nová kuchyňská linka, vana, WC atd atd, samozřejmě je třeba znát amortizace v letech.

kepler*
hodnocení

0x
Výše zisku není rozhodující. Rozhodující je výše příjmů z pronájmu. Pokud je vyšší než 15000 Kč/rok, má povinnost tento příjem danit jako příjem podle §9 ZDP-z pronájmu. Z othoto příjmu se neplatí SP ani ZP. K pronájmu není třeba živnostenský list. poradna.finance.cz/... dumfinanci.cz/...
id

Nejsem si jistá pravdivosti vaší odpovědi :Kde jste vzal částku 15 000,- Kč nedaněných z PRONÁJMU NEMOVITOSTI? Doposud se danila každá koruna z pronájmu nemovitosti, žádný nedaněný limit neexistoval. Nebo se něco změnilo?Tazatel má dvě možnosti zdanění. Může uplatnit 30% výdaj paušálem a nebo uplatňovat skutečné náklady.

Váš odkaz je z roku 2011.

ola®
hodnocení

Prosím nevyznám se v tom. Budu mít zisk 2400 Kč/měsíčně. Tj. 28.800 Kč za rok. Kolik tedy z toho udělá ta daň?

Děkuji

donpapa
hodnocení

0x

Účetní zaměstnavatele za vás nic dělat nebude. Necháte si zaměstnavatelem vystavit potvrzení o zdanitelných příjmech a podáte daňové přiznání.

Fomulář je interaktivní, takže ho zvládne vyplnit i dítě - dcera mi dělá přiznání od jejich patnácti let. Co se týče nájmu, tak výpočet daně je jednoduchý:

6 000 x 12 = 72 000, o 30% snížíte příjmy a získáte základ daně, který je následně zdaněn sazbou 15%, tzn. daň z příjmů bude v tomto případě 7 560 Kč.

ten paušál 30% se v tomto případě vůbec nevyplatí

donpapa

@andy Máte pravdu, mi to prozatím vychází lépe paušálem.

@donpapa jj, určitě, také jsem leta jela na paušál, u někoho se to určitě vyplatí

ola®
hodnocení

Prosím,rekapitulace!

6000 kč je částka, kterou mi bude platit nájemce měsíčně. Já z toho budu platit družstvu 3600 kč. Zbyde mi tedy 2400kč/měsíčně. Dostanu tedy od nájemce 72000 kč/ročně, družstvu zaplatím 43200 kč/ročně. Zůstane mi čistý zisk 28800 kč za rok. Kolik z toho prosím budu platit daň? Paušál 30% je, asi blbost?

id

Nikdo z nás neví co obsahuje částka 3600,- Kč. Zda vám celou částku finančák uzná nebo ne. To si musíte rozhodnout sám.

ola®
hodnocení

id těch 3600 budu přece každý měsíc prokazatelně platit družstvu. bude to odcházet normálně, pravidelně z účtu! klasické náklady na družstevní byt včetně vody, topení, fondu oprav atd. od nájemníka budu dostávat 6000 kč a těch 3600 budu platit já! tedy zisk z pronájmu bude přece prokazatelně 2400 kč/ měsíčně? V čem by měl finančák problém?

id
ola - vy se mě asi zdáte. Finančák by neměl problémy žádné, ale vy velké.Andy123 vám podává zcestné informace a výpočty.Zálohy na služby nesmíte zahrnovat do příjmu a totéž nesmí být ve výdajích a podobně. Proto jsem navrhovala platit daně paušálem. Zkuste si něco nastudovat a nebo se obraťte na zkušenou účetní. Vysvětlovat zde účetnictví a zákony ve zkratce je nemožné. Kopíruji vám část výkladu"Součástí nájemného z nemovitých věcí nebo bytů nejsou úhrady za ceny služebspojených s jejich užíváním. Obdobně v případě nájmu nebytových prostor není součástíúhrady nájemného platba záloh nebo výdaje za služby, jejichž poskytování je spojenos nájmem (viz občanský zákoník).3. Zálohy na služby (např. za vytápění, za dodávku teplé vody, úklid společných prostorv domě, užívání výtahu, dodávku vody z vodovodů a vodáren, odvádění odpadních vodkanalizacemi, užívání domovní prádelny, osvětlení společných prostor v domě, kontrolua čištění komínů, odvoz popela a smetí, odvoz splašků a čištění žump, vybavení bytuspolečnou televizní a rozhlasovou anténou), které zajišťuje pronajímatel a které po uplynutíroku zúčtuje se skutečnými výdaji za tyto služby, nezahrnuje do zdanitelných příjmůa ani platby za tyto služby nezahrnuje do daňových výdajů."Celý pokyn je např. zde: financnisprava.cz/...
id

Jen doplním počteníčko

businesscenter.podnikatel/...

@id, mám za to, že to možné je.

VOLBA ZDAŇOVÁNÍ PŘIJATÝCH ZÁLOH NA DODÁVKU SLUŽEB NÁJEMCŮM

Platby za tyto služby zúčtované se skutečnými výdaji od dodavatelů, nemusí zahrnout do zdanitelných příjmů a platby za tyto služby dodavatelům nezahrnuje do daňových výdajů. Potvrzuje to pro poplatníky úřednický pokyn GFŘ č. D – 22 k zákonu o daních z příjmů. U pronajímatele se jedná o průběžnou položku. Pokud zahrne přijaté zálohy od nájemců do zdanitelných příjmů a výdaje od dodavatelů do daňových nákladů, bude to rovněž daňově v pořádku. Důležitou podmínkou uplatnění postupu nezdaňování příjmů je zúčtování záloh se skutečnými výdaji za tyto služby.

danovetipy.cz/...

Příjmem podle § 9 zákona o daních z příjmů je "čisté"nájemné, oproštěné od uvedených služeb. S ohledem na uvedené ustanovení občanského zákoníku, ale i pro případný zájem ze strany finančního úřadu je žádoucí, aby jeho výše jednoznačně vyplývala z nájemní smlouvy.Pokud však někteří pronajímatelé zahrnují ceny služeb do zdanitelného příjmu a platby za poskytnuté služby do výdajů, je tento postup správci daně tolerován, neboť ho zákon nezakazuje.

novinky.cz/...

Asi bude nejlepší, aby si @ola ověřil vše na FÚ

id

@andy123 - ono je lepší se řídit pokyny finančního úřadu - viz můj odkaz, jak článkami na internetu, zvláště na "novinkkách.cz". Zde si může napsat kdokoliv cokoliv. Pokud tomu chcete přijít na kloub a doplnit vzdělání, nastudujte si jaké jsou rozdíly mezi pronájmem movité věci, pronájmem nemovité věci a příležitostním pronájmem movitých a nemovitých věcí.

hodnocení

0x

Přenechte to daňovému poradci, ten vám poradí nejlepší řešení.

Sám vyplní daňové prohlášení a řekne vám jaká potvrzení je třeba.

Jednou za rok vás to bude něco stát a jste bez starostí.

hodnocení

0x
Daň se platí jen ze zisku z pronájmu. Náklady za energie, služby a vodu nejsou zdanitelný náklad. Do přiznání tedy uvedete pouze částku za pronájem dle nájemní smlouvy a od tohoto zisku před zdaněním můžete odečíst skutečné náklady jako je například pojištění nemovitosti, daň z nemovitosti, náklady na opravy a údržba nemovitosti , samozřejmě od všeho doklady. Poté vám vyjde zdanitelný základ. Nebo samozřejmě můžete využít paušál 30% což by mohlo vyjít daleko líp, ale nevím, co obsahuje částka, kterou budete platit družstvu. Oproti akciím je přiznání k dani z pronájmu hračka.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]