Nejste přihlášen/a.
Jak přibližně vysoký příjem musím mít pro půjčku 600 000 Kč, od průměrné banky (např. ČSOB)?
16.248,-Kč
Ne- dělám si srandu - Vážně si myslíte, že mzda je jediný údaj, co je třeba?
A půjčku chcete bezúčelovou - spotřebitelský úvěr nebo zajištěnou (autoúvěr) případně hypotéku?
No tak nic - zkuste si vypočítat sám na webu nějaké banky - třeba zde.
Tady jsou ale uváděny ideální parametry. K dobrému úroku musíte mít často dobrou platební morálku (kreditka, telefon na úvěr, stavební spoření).
V případě zástavy nemovitosti budou splátky výhodnější, banka má jistotu. Při spotřebních úvěrech může vyskočit u běžných bank úrok nad 20%. U nebankovních institucí se lidi podepíší i na 70% úroku!
Pokud tedy chcete úvěr cca. 600000,-Kč, splátka bude kolem 8500,-Kč, budete splácet 7 let. Banka bude chtít, abyste měl na živobytí - tj. plat nad 16000,-Kč. Ideálně alespoň 10tis měsíčně na život a zbytek může být na splátky.
Myslím si, že vstřícní by mohli být např. v equa bank.
Před několika měsíci jsem v nějaké diskuzi četl něčí zkušenost, že žádal o hypotéku a prokazoval příjmy výpisy z účtu. Dotyčný napsal, že sází (v rozumné míře) a že platby na účet sázkové kanceláře měl z toho účtu. Napsal, že prý to sázení byl asi důvod, proč mu hypotéku neschválili.
Možná by bylo dobrý, zkusit zažádat v nějaké bance a v případě zamítnutí pak v jiné bance zažádat o menší částku. Ale samozřejmě nevím, jestli ty peníze potřebujete nutně právě v takové výši.
Každopádně se v současnosti dá očekávat, že v bankách budou podrobněji zkoumat, jakou práci žadatel dělá, protože se dá očekávat propouštění celkově v ekonomice.
Zkuste si představit, že chcete půjčit někomu peníze. Zjistíte, že sází v tipsportu, fortuně, sazce či kdekoliv ... platí tam třeba 20% měsíční mzdy. Nebo třeba jen 10%.., pravidelně, občas mimořádku...
Půjčil byste takovému člověku? Jaké je riziko, že vaši půjčku vloží "na červenou" a nebude mít vůbec nic? Gambleři jsou lidi bez charakteru, potencionální zloději, podvodníci, lupiči, vrazi. Je to prostě nemocný člověk - který ovšem pro sázku udělá vše možné.. třeba si půjčí statisíce, které s vidinou zisku jistě hned druhý den vrátí (pokud mu tip vyjde).
Spíše je to nesmyslná byrokracie. Protože někdo jinej může např. sázet v hotovosti na pobočkách nebo si kupovat losy a o tom v bance nic nezjistí. Nebo někdo může třeba jezdit na drahé dovolené a o tom taky v bance nic nezjistí. Nebo jsou lidi, kteří třeba chodí k prostitutce. A o tom taky v bance nic nezjistí.
Nevím, proč bych na to měl odpovídat. Asi jste nepochopil, že jsem konstatoval "fakta" a nerozebíral jsem, co a jak by mělo nebo nemělo být. Já nejsem zaměstnanec nějaké banky, abych to řešil. Já řeším přístup "z pohledu" žadatele o půjčku, tedy přístup co a jak v bance sdělit .
@lopezz - Nerozumím tedy tomu, proč uvádíte "sází v rozumné míře".
Kolego - vy nekonstatujete fakta, ale předkládáte pohled běžného smrtelníka na bankovní služby ve smyslu - Já jsem tu pán, já chci půjčit a vy mi svině jedny nechcete půjčku poskytnout!
Uvědomte si, prosím, že na půjčku není žádný právní nárok. Vy, tazateli, chcete půjčit peníze. Je na věřiteli, jaké si nastaví podmínky. On vám něco nabídne, vy přijmete nebo odmítnete. Smlouva se nepodepisuje pod nátlakem, nikdo tu nezneužívá postavení. A znovu se vrátím na první komentář a požadavek:
Pokud někdo chce peníze "jen tak na utrácení" - je to nezodpovědné chování klienta, které musí banka či nebankovní společnost velmi důkladně prozkoumat za klienta už ze zákona. Tady musí právě banka ukládat přísnější podmínky. Když banka vidí, že klient pravidelně sází (v rozumné míře je kolik?) - je to riziko gemblerství a banka by úvěrem jednak přišla o peníze a hlavně v očích zákona by nedokonale posoudila finanční schopnosti klienta a v očích člověka "lichvářsky využila jeho neschopnost pro zabavení majetku v řádech násobků původní půjčky"... Pak se tu bude brečet, že ta banka účelově vnutila peníze takovému nemocnému chudákovi.
Půčka s určitým účelem a zajištěním pak je snadnější a levnější. Proč? Protože člověk, který si jde koupit dodávku, toto dělá za účelem užívání dodávky pro svou živnost - tj. výdělek. A rozmyslí si, jestli platit úvěr za vůz, který ho živí. Půjčka na dům - to je jistota - proto jsou u hypoték tak nízké úroky - člověk chce bydlet, proto se snaží mít práci a trvalý výdělek.
Pro tazatele - pokud chcete peníze jen tak pro nákup hloupostí, dovolené, nebo máte "dobrou investici", můžete využít např. americkou hypotéku - zastavíte svou nemovitost oproti půjčce. Nebo se dnes dá ručit i vlastním vozem - autoúvěr na vlastní vůz (zpětné financování) - již není tak výhodné, ale lze takto získat určitou hotovost.
Stále platí, že člověk by se měl zamyslet před sjednáním úvěru, jestli ty peníze opravdu potřebuje. Půjčky za účelem jiným, než je bydlení nebo živnost, považuji osobně za největší hloupost lidstva.
Asi bych nejdřív zkusila u své banky, kde mám účet a kam mi chodí nějaký pravidelný příjem. Nebo můžete zkusit i na Zonky zonky.cz/...
@jardacountry je tam přímo kalkulačka, kde si zvolí částku, kterou je schopen měsíčně splácet, kalkulačka mu spočítá kolik měsíců bude celkem platit a kolik zaplatí navíc, ví to hned. Samozřejmě to chce oslovit víc bank a zeptat se na podmínky a podle toho se rozhodnout.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.