Dobrý den, v práci s vedoucím řešíme, že od nového roku, je zrušena super hrubá mzda a tím pádem bychom měli mít vyšší čistou mzdu. Náš vedoucí má s vedením hodně dobré vztahy a spíš lobuje za ně. Abych to uvedl na pravou míru: navýšení čisté mzdy jsem si přepočítal na hodinovou mzdu a vychází mi to cca 14 Kč na hodinu. Vedoucí mi řekl,co kdybychom tobě přidali 7kč a firmě by zůstalo 7kč a budou obě strany spokojené. Říkám, že to stát udělal proto, aby zaměstnancům zůstalo více peněz v čistém, ne, aby zaměstnavatel ušetřil na svých nákladech. Na to mi vedoucí odpověděl, že si máme uvědomit, že za nás zaměstnavatel měsíčně platí velké odvody,naší mzdu, ale profitovat bychom chtěli jen my. Na to jsem mu neuměl odpovědět a debata skončila. Pokračovat budeme zítra. Chtěl jsem se vás zeptat, co byste mu na to odpověděli? Děkuji P.
Vy přece budete mít pořád stejnou hrubou mzdu. Jen se bude jinak danit. Nenechte si snížit hodinovou sazbu, není k tomu důvod! Vás musí zajímat hrubá mzda, daně určuje stát. Ne že Vy máte brát 20 čistej a podle toho uděláme hrubou!
pavelkro
Nikdo mi snižovat mzdu nechce. Zkuste si to prosím znova přečíst. Ptám se na to, co odpovědět vedoucímu na to, když vám vyčte, že už tak má šéf dost vysoké odvody, tak že nemůžu přece chtít vyšší čistou mzdu, díky zrušení super hrubé mzdy.
To se dalo čekat. Pokud ten zákon projde, ušetří tím samozřejmě i zaměstnavatel a to tím, že nebude zvedat mzdy, takže ve finále dostane zaměstnanec stejně nebo i méně. Je to takové divadlo na zaměstnance, ve skutečnosti je to úleva a pomoc zaměstnavatelům. Je to stejné jako zrušení daně z nabytí nemovitosti, nikde to není poznat. Vedoucímu řekněte, že jestli chce firma desátek z vaší mzdy, tak že odejdete jinam. Hrubá mzda je vaše a vy z ní platíte daň státu, proč by na tom měl profitovat? A jestli nemá na výplaty ať netrápí ani sebe ani svoje zaměstnance a rovnou to zavře. Jinak se na to nedá nic víc říct.
Pokud dojde k úpravě zdanění měl by jste mít na výplatě přesně spočitatelný rozdíl, který zůstane zaměstnanci. Pokud nebude souhlasit, de facto vám snížil mzdu kterou nyní máte.
Dobrý den, Vaše debata s vedoucím (a Váš výpočet) je předčasná - zatím nic zrušeno nebylo, termín není jistý a ještě není ani shoda nad parametry rušeného (viz nesoulad ve vládní koalici a nejistota, co projde Senátem a potom zřejmě zase opět Sněmovnou). Vyčkejte v klidu dalšího vývoje. Zdravím!
doplněno 26.11.20 17:09:
pavelkro - "Pane vedoucí, naše debata je předčasná a potom to bude podle zákona."
doplněno 26.11.20 17:25:
pavelkro - no, řekněte, že to není Váš problém a firma bude muset ctít zákon (jak to tam bude, tak bude konat). Řeči typu, kdo na koho doplácí, či kdo má jakou výhodu nemají smysl - určí to zákon.
pavelkro
Rozumím. Spíš by mě, ale zajímalo, co odpovědět na to, že zaměstnavatel platí velké odvody a chci z toho profitovat jen já... Díky
pavelkro
Vy mi asi nerozumíte. Zkusím to napsat jinak.. : pochopil jsem to tak, že mi vedoucí vyčítavě říká, že už tak mi majitel dává mzdu,má vysoké odvody a já ještě jako budu chtít navýšit čistou mzdu?na to nevím, co odpovědět.
Na navrh na snizeni mzdy se da odpovedet ano nebo ne. Nevim, proc byste mel jakkoliv argumentovat. Ze se zmeni zpusob zdaneni neni duvod k tomu, abyste si nechal mzdu snizit. A vychcanost je to od firmy. U nekoho, kdo by na me neco takoveho zkousel, bych rozhodne nepracoval. Neco jineho by bylo prijit a oznamit, ze firma musi propoustet / snizit mzdy, protoze kvuli krizi nema odbyt. Ale "ted ti zustane trochu vic, tak nam z toho pulku dej" neni normalni.
pavelkro
Nikdo mi nechce snižovat mzdu. Vedoucí si představuje, že jakmile to vláda zruší, tak ticho po pěšině. Mzda stále stejná, ale zaměstnavatel odvede státu méně peněz.
Tak snad máte na výplatní pásce uvedenou hrubou mzdu. Pokud by to bylo tak jak píšete, musela by se vám mzda snížit, abyste měl pořád stejně peněz v čistém.
pavelkro
Mzdu nám dělají tak, že jsme domluvení na hodinové mzdě. Ta hodinová mzda x odpracované hodiny a vyjde výsledek naše čisté mzdy. Na výplatním lístku máme nějaký základ a k tomu jsou napsané prémie, aby výsledek byl takový, jaký se vypočítá(viz výše). Když zruší SHM, budu mít vyšší základ, ale nižší prémie, aby výsledek byl stále stejný. Já se, ale stále dokola ptám, co mu odpovědět na to, když nám řekne, že už tak má šéf s naší mzdou velké náklady!
problém je v tom že zřejmě nemáte ekonomické vzdělání, nechápete některé souvislosti a základy ekonomie...ale to se dá nastudovat...ale ted na to zrejme nemáte, vést podobnou diskusi...také proto jste jen radovýn zaměstnancem
pavelkro
Já se, ale stále dokola ptám, co mu odpovědět na to, když nám řekne, že už tak má šéf s naší mzdou velké náklady! Mám mu odpovědět, že se omlouvám za to, že mi dává výplatu, nebo co? K tomu potřebuji ekonomické vzdělání? Jste v pořádku?
Ale to, že s Vami má vysoké odvody je věc daňových podmínek a tato daň se odvádí státu, tj proč Vy byste ji jakkoliv obhajoval či vysvětloval.To jsou prostě podmínky "hry" a Vy je nijak neovlivníte tyto peníze nejsou Vaše. Samozřejmě bude asi dost zaměstnavatelů pro které to bude krok na kterém zaměstnanec by měl/ pokud bude odsouhlaseno v současně presentované podobě/ vydělat na čisté mzdě cca 5% a pokud chtěl zvýšit zaměstnanci mzdu, tak to může " hodit" na tuto daňovou úpravu.
"Vedoucí mi řekl,co kdybychom tobě přidali 7kč a firmě by zůstalo 7kč a budou obě strany spokojené."
Tak vedoucímu řekněte, ať vám o 7kč na hodinu zvedne mzdu a vyděláte na tom dvojnásob. Protože on Vám ji zvedne dobrovolně a pak Vám ji formou snížených daní zvedne ještě stát...kde je problém?
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.