Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Jak vrátit knihu do knihovny?

Od: pb® odpovědí: 5 změna:

Zdravím rádce, jak se dá v dnešní době vrátit kniha do knihovny? Výpůjčka co nevidět skončí, knihovny jsou zavřené, sice mají jakési knihokno, ale dočetla jsem se, že neslouží k vrácení knih, jen k vyzvednutí knih rezervovaných. Na mnou vypůjčenou knihu je rezervace, syn už ji do čtenářského denníku přečetl a a zapsal, už ji nepotřebujeme. Ale já netuším, jak se dá kniha vrátit.

5 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

biblio
hodnocení

3x

Zdravím,

velké množství knihoven provozuje tzv. biblioboxy, což jsou velké plechové boxy, kam lze knihy vrátit. Zkuste se podívat na web knihovny, kterou navštěvujete, většinou někde na stránkách je uvedené, že biblioboxy existují + mapka, aby lidé věděli, kde jsou biblioboxy umístěné (často je jich více). Biblioboxy se pravidelně vybírají, roztřídí se (pokud má knihovna víc poboček) a z vašeho čtenářského konta se poté odečtou.

Bibliboxy jsou poměrně výrazné, nepletete si je, často je na nich i psané, pod jakou spadají knihovnu. Takhle třeba vypadá bibliobox Vědecké knihovny v Olomouci.

irozhlas.cz/...

Pokud vaše knihovna biblioboxy nevede, zkuste je kontaktovat e-mailem.

pb®
hodnocení

Tak vráceno, i když baba u okénka se netvářila. Bibliobox není, nebo jsem ho nenašla, chodím na pobočku městské knihovny v NTK a biblioobox je jen pro ně. Prý co tedy s knihami, mám si je nechat doma, dokud nebudou knihovny normálně otevřeny.

hodnocení

2x

Bibliobox u nás není. Přesto, když přijdu ke dveřím a zazvoním, paní knihovnice bez problémů otevře a knihy mohu vrátit. Dokonce se mě ptala, zda si něco nechci půjčit.

Dozvěděla jsem se dál, že když si čtenář zavolá dopředu a nadiktuje buď autory nebo názvy knih o které by měl zájem, knihy mu připraví, udělají "hromádku" a čtenář si pro mě může přijít podle dohody. Byla jsem překvapena, jak jsou vstřícní. Kéž by to takhle šlo u holiče! *smich*

Nevím ale, zda je to zavedeno ve všech knihovnách, nebo zda máme takové báječné knihovnice jen u nás. *pusa* Jaga.

hodnocení

2x

Naše knihovna prodloužila hromadně všechny vypůjčené knihy všem klientům až do poloviny prosince. Předpokládám, že to tak dělají všechny knihovny. Najděte si na netu stránky vaší knihovny, tam se i dozvíte, jestli je u vás zřízeno výdejní okénko a kdy je otevřeno. U nás nyní toto okénko zřídili po dva dny v týdnu, hned jsem toho dnes ráno využila. Na stránky knihovny se přihlašuji a sleduji všechny informace, též si sama mohu zaškrtnout žádost o prodloužení výpůjčky nebo vytvořit rezervaci nějaké knížky, je to výhodné.

hodnocení

0x

Knihu stačí vložit do biblioboxu u knihovny.

doplněno 25.11.20 12:10:

Pokudy by knihovna neměla bibliobox, informace o vrácení knih najdete na webové stránce knihovny. Najdete tam také, kde se nachází bibliobox, jestli ho tedy mají.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]