Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Právoplatná závěť

Od: vanula* odpovědí: 17 změna:
Jak postupovat v případě sepsání závěti,aby byla právoplatná,popřípadě vydědění jednoho z dětí,které o mně nejeví již pár let zájem.

17 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

3x

Je to jednoduché, musíte se obrátit na odborníka, třeba notáře, nebo právníka znalého tohoto problému, aby vypracoval závěť, kterou jeho kolega neprostřelí, až se na něj obrátí vyděděné dítě.

jabraka*
hodnocení

2x

Závěť lze sepsat i bez notáře,podpis a dva podpisy svědků jsou směrodatné pro platnost.Ovšem ani v závěti nelze popřít platnost nároku zákonných dědiců.Pokud se jedná o vydědění,tam je nutné přispění znalce zákona.

Nejlepší pro rozdělení budoucího dědictví,je princip darování majetku.

JABRAKA

Sepíše-li zůstavitel závět vlastní rukou, stačí jeho podpis a datum. Svědků netřeba.

hodnocení

1x

Jsou 3 způsoby, ale nejjistější je sepsat závěť u notáře. Zaplatíte mu ale notářský poplatek. Zadejte si SEPSÁNÍ ZÁVĚTI na vyhledávač google nebo vyhledávač seznam, najdete tam více informací.

Ještě dodávám: Podívejte se na: notarbrno.eu/...

hodnocení

0x
Nejlépe si nechat závěť sepsat notářem či právníkem.
Nemovitosti přepsat ještě za života.

hodnocení

0x

NOZ § 1537

Zůstavitel může projevit poslední vůli ve veřejné listině.

U veřejné listiny - v tomto případě notářského zápisu - se v soudním či správním řízení předpokládá autenticita, tedy nemůže být tak snadno napadena. Notář vám současně poradí i s ne/možností vydědění potomka podle skutečného stavu - na to, že

o zůstavitele neprojevuje opravdový zájem, jaký by projevovat měl (NOZ § 1646 odst. 1)

můžete jinak nahlížet vy a jinak zákon.

hodnocení

0x
Nejjednodušší, nejrychlejší a zároveň nejlevnější je darovat majetek za života. Pak žádnou závěť nepotřebujete.

Pak až budete potřebovat peníze aby jste důstojně dožil třeba al.vozítko,schodolez...Tak budete namydlen. Obdarovaný se na Vás vykašle.

Když si ten baráček nechá napsaný na sebe, tak peníze na tyto věci najde v šupleti ve stole?
Jirko nevím jak máte vychované děti nebo jaký vztah s nimi máte, ale proč darovat peníze? Můžou být přece doma v šuplíku a ví o nich jen ten, komu o nich řeknu.

stir nikde jsem nepsal o darování peněz. Odpovidal jsem na Váš kometář. Dům muže prodat a peníze použit na lepší život až bude třeba někde v ústavu, domově důchodcu, penzionu. Znám několik lidí co majetek darovali a pak se o ně už nikdo nestaral. Děti mám slušně vychované ale ať raději zdědí co po mne zůstane.

Nemovitost se dá darovat několika způsoby a třeba i s břemenem na dožití nebo i k datu úmrtí dárce. Jde jen o to, jak se ta darovací smlouva napíše. Nikdo se o nic nemusí bát, jde jen o podmínky v darovací smlouvě. Takže jestli znáte někoho, kdo nedopadl dobře, nejspíš to měl špatně ošetřené. Já zase neznám nikoho, kdo by šel přes palubu a lidi kteří dostali dům darem se naopak dobře o rodiče starají. Rozhodně je darování oproti dědění finančně neporovnatelne a časově taktéž. Dědické řízení může trvat i přes rok. Takže klidně zkuste vydedit svého potomka, bude to pro vás finančně nakladné a finančně nakladné to bude i pro vyděděného potomka, pokud se rozhodne soudně se bránit. Levné to určitě nebude a soudy se táhnou roky. Nemovitost během té doby chátrá a možná potom pokryje náklady na soudní řízení a právníky.

Jak jsem psal nic darovat nebudu ani nikoho vydědovat . Vše bude mé až do mé smrti. Mám jistotu že pořád mohu něco prodat pokud budu potřebovat peníze.Budu li třeba v nějakém pečovatelském zařízeni. Otravovat děti svým stářím a nemocí nebudu.

jenda2*
hodnocení

0x

Vydědění není možné udělat jen tak, že dítě nejeví zájem. To zase může dítě říci, že vymýšlíte neuvěřitelné blbosti a nechce se s váma hádat. To se stává. Závěť si klidně sepište ale tak může být napadena a soud ji může zrušit. Takže jediná možnost je majetek prodat. Třeba fiktivně. Ale upřímě, ani se dítěti nedivím...

etana*
hodnocení

0x

No já narozdíl od předchozích mám jinou radu...popřemýšlejte, zda jste si s tím dítětem neudělali něco, co mezi vás postavilo hráz a není-li to i vaše vina...a nikoho nevyděďujte, pokud vám vysloveně krutě neublížil. Chcete snad, aby na vás vzpomínali v dobrém a ne jako na mstivou stařenu, hádali se mezi sebou, možná i soudili, ubližovali si...sakra, jste jejich máma a vina je jen výjimečně jednostranná. Ať se vám jednou neodchází hodně těžce.

Nemyslím, že to musí být její vina, jsem na tom podobně, probírala jsem to s psycholožkou, dlouho jsem se trápila, ale nakonec jsem se smířila s tím, že to prostě nepůjde, i když mě to veli mrzí.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]