Je to jednoduché, musíte se obrátit na odborníka, třeba notáře, nebo právníka znalého tohoto problému, aby vypracoval závěť, kterou jeho kolega neprostřelí, až se na něj obrátí vyděděné dítě.
Závěť lze sepsat i bez notáře,podpis a dva podpisy svědků jsou směrodatné pro platnost.Ovšem ani v závěti nelze popřít platnost nároku zákonných dědiců.Pokud se jedná o vydědění,tam je nutné přispění znalce zákona.
Nejlepší pro rozdělení budoucího dědictví,je princip darování majetku.
Jsou 3 způsoby, ale nejjistější je sepsat závěť u notáře. Zaplatíte mu ale notářský poplatek. Zadejte si SEPSÁNÍ ZÁVĚTI na vyhledávač google nebo vyhledávač seznam, najdete tam více informací.
Zůstavitel může projevit poslední vůli ve veřejné listině.
U veřejné listiny - v tomto případě notářského zápisu - se v soudním či správním řízení předpokládá autenticita, tedy nemůže být tak snadno napadena. Notář vám současně poradí i s ne/možností vydědění potomka podle skutečného stavu - na to, že
o zůstavitele neprojevuje opravdový zájem, jaký by projevovat měl (NOZ § 1646 odst. 1)
Jirko nevím jak máte vychované děti nebo jaký vztah s nimi máte, ale proč darovat peníze? Můžou být přece doma v šuplíku a ví o nich jen ten, komu o nich řeknu.
stir nikde jsem nepsal o darování peněz. Odpovidal jsem na Váš kometář. Dům muže prodat a peníze použit na lepší život až bude třeba někde v ústavu, domově důchodcu, penzionu. Znám několik lidí co majetek darovali a pak se o ně už nikdo nestaral. Děti mám slušně vychované ale ať raději zdědí co po mne zůstane.
Nemovitost se dá darovat několika způsoby a třeba i s břemenem na dožití nebo i k datu úmrtí dárce. Jde jen o to, jak se ta darovací smlouva napíše. Nikdo se o nic nemusí bát, jde jen o podmínky v darovací smlouvě. Takže jestli znáte někoho, kdo nedopadl dobře, nejspíš to měl špatně ošetřené. Já zase neznám nikoho, kdo by šel přes palubu a lidi kteří dostali dům darem se naopak dobře o rodiče starají. Rozhodně je darování oproti dědění finančně neporovnatelne a časově taktéž. Dědické řízení může trvat i přes rok. Takže klidně zkuste vydedit svého potomka, bude to pro vás finančně nakladné a finančně nakladné to bude i pro vyděděného potomka, pokud se rozhodne soudně se bránit. Levné to určitě nebude a soudy se táhnou roky. Nemovitost během té doby chátrá a možná potom pokryje náklady na soudní řízení a právníky.
Jak jsem psal nic darovat nebudu ani nikoho vydědovat . Vše bude mé až do mé smrti. Mám jistotu že pořád mohu něco prodat pokud budu potřebovat peníze.Budu li třeba v nějakém pečovatelském zařízeni. Otravovat děti svým stářím a nemocí nebudu.
Vydědění není možné udělat jen tak, že dítě nejeví zájem. To zase může dítě říci, že vymýšlíte neuvěřitelné blbosti a nechce se s váma hádat. To se stává. Závěť si klidně sepište ale tak může být napadena a soud ji může zrušit. Takže jediná možnost je majetek prodat. Třeba fiktivně. Ale upřímě, ani se dítěti nedivím...
No já narozdíl od předchozích mám jinou radu...popřemýšlejte, zda jste si s tím dítětem neudělali něco, co mezi vás postavilo hráz a není-li to i vaše vina...a nikoho nevyděďujte, pokud vám vysloveně krutě neublížil. Chcete snad, aby na vás vzpomínali v dobrém a ne jako na mstivou stařenu, hádali se mezi sebou, možná i soudili, ubližovali si...sakra, jste jejich máma a vina je jen výjimečně jednostranná. Ať se vám jednou neodchází hodně těžce.
Nemyslím, že to musí být její vina, jsem na tom podobně, probírala jsem to s psycholožkou, dlouho jsem se trápila, ale nakonec jsem se smířila s tím, že to prostě nepůjde, i když mě to veli mrzí.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.