Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Nárok na dědictví po manzelovi

Od: vanula* odpovědí: 21 změna:
Manžel zdědil po rodičích dům za trvání našeho manželství.Z předchozího manželství má 2 děti.Jak to bude v případě manželova úmrtí,budu mít nárok na dědictví domu,který budeme za společně peníze rekonstruovat?

21 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

lidus*
hodnocení

8x

Dědictví nespadá do SJM. Dům je jen manžela, ne váš. Nechte si půl napsat na sebe než do rekonstrukce dáte peníze. Dědí manželovi děti.

Já myslím, že nemáte pravdu, že dědí jen děti. Podle mě dědí manželka i děti zůstavitele rovným dílem.

Já mám po rodičích půlku domu, která je psaná na mě. Druhou půlku vlastním s manželkou, páč jsme ji společně odkoupili.

Dědit po mě bude manželka a děti, celý můj podíl. Tedy půlku a 1/3 zdědí manželka a děti, přesně podle OZ.

Kdo mi to vyvrátí?

Milan cukrar: nyní tedy vlastníte 3/4 domu, manželka 1/4. Pokud zemřete první, a máte-li dvě děti, budou se vaše 3/4 dělit třemi velice snadno. Výsledek bude: manželce zůstane polovina domu, dětem každému čtvrtina, ne? Snad se nepletu.

Ivo, jasně, děkuji, nešlo mi až tak o podíly, ale jen o to, zdali manželka, budou po mě dědit půlku baráku, jak někteří píšou že ANo i NE.

hodnocení

3x

Na dům nárok mít nebudete. Dědictví nespadá do SJM. Měla byste nárok na polovinu vynaložených peněz do domu pokud budete rekonstrukci provádět ze společných peněz a prokážete to.

vanula*
hodnocení

Manžel zdědil jen 1/4 baráku,3/4 jsme museli vyplácet sourozence,na což jsme si vzali hypotéku 2 000000.Ani v tom případě nemám na nic nárok?
V tom případě by logicky koupená část měla spadat do SJM.

hodnocení

3x

Neřeším co manžel vlastní, jakou část apod., řeším dědění podle zákona:

Nový Občanský zákoník přinesl změny v dědických třídách, dle kterých se dědí, pokud zůstavitel dědictví nijak neřešil (není sepsaná závěť, ani dědická smlouva). Dědictví je rozděleno do tříd, pokud se dědic nenajde v první třídě, tak se postupuje do druhé, třetí třídy atp.:

První třída – dědí děti a manžel/ka rovným dílem = každý 1/3. Pokud dítě nedědí, tak jeho právo připadá jeho potencionálním potomkům. Pokud zemřelý nemá děti, dědictví se řídí dle druhé třídy Druhá třída – dědí manžel, rodiče zůstavitele a osoby, které žily se zůstavitelem ve společné domácnosti alespoň jeden rok před jeho smrtí, pečovaly o společnou domácnost nebo byly na zůstavitele odkázány výživou. Manžel nebo manželka má nárok nejméně na polovinu dědictví, ostatní dědí rovným dílem. Pokud partner zemřelého nebyl jeho manželem/manželkou, tak nemohou dědit sami ve druhé dědické třídě – pokud není jiný dědic, dědí až ve třetí třídě. Třetí třída – dědí rovným dílem sourozenci a osoby, které se zemřelým sdílely domácnost alespoň rok před jeho smrtí, nebo které pečovaly o společnou domácnost nebo byly na zemřelého odkázány výživou. U sourozenců přechází dědické právo na jejich děti (ale ne na vnoučata). Čtvrtá a Pátá třída se vás určitě týkat nebudou.

hodnocení

2x
Dům, který manžel zdědil samozřejmě budete dědit vy a jeho všechny děti rovným dílem. Po odečtení nároků ze SJM.

hodnocení

1x

Předmětem dědictví bude manželova 1/4 domu a polovina ze společně vlastněných 3/4 domu.

Pokud nemáte společné děti, není závěť a nedohodnete se v rámci vyrovnání dědictví jinak, zdědíte vy a každé z jeho 2 dětí 1/3 manželových 5/8 domu, jeden dědický podíl tedy bude 5/24 domu.

Vy sama budete potom vlastnit 14/24 (7/12) domu, budete tedy většinovým vlastníkem.

jabraka*
hodnocení

0x

Dědický nárok na manželův majetek má manželka z 1/2.Druhá polovina se dělí opět mezi dědice stejnou měrou.Tedy mezi děti a manželku.Není tedy pravda,že dům,který manžel vlastní,nebude manželka dědit.Můj nevlastní otec si mou matku vzal když mu bylo 50 let měl čtyři děti a dost rozsáhlé nemovitosti.Matka měla"holý zadek"Když za dvacet let zemřel,tak matka zdědila polovinu majetku,který ohodnotil soudní znalec a pak ještě pětinu z druhé poloviny.Nepřejte si vidět,s jakou zlobou se toto dědictví setkalo s ostatními dědici.(jeho dětmi).

JABRAKA

donpapa

Manželka žádný dědický nárok ve výši 1/2 nemá. V případě závěti se dokonce může její dědický podíl snížit na nulu.

Já si to taky myslím, jako donpapa. Pokud není závětí určeno jinak, dědí manželka a děti rovným dílem. Manželka není nepominutelný dědic, tudíž lze v závěti z dědění vynechat. Udivuje mě, kolik špatných odpovědí tu je vysoce bodováno...

hodnocení

0x
Nejen děti. Po manželovi dědí manželka i děti rovným dílem. (Pokud zůstavitel nenapíše závěť, v níž by ženu vynechal).

hodnocení

0x

Ano, budete po manželovi dědit část domu i vy.

hodnocení

0x

Moje včerejší odpověď ve 23:41 je citace platného zákona /okopírovaná/, tak neplácejte nesmysly a nepište co si jen myslíte, ale pište pouze co opravdu víte!

hodnocení

0x
Manžel zdědil 1/4 a tu bude dědit manželka a děti manžela, všichni stejným dílem. Ty 3/4 spadají do SJM, protože je společně koupili. Půlka SJM se opět dědí mezi manželku a děti zemřelého, opět rovným dílem. Manželce zůstane většinový podíl domu.

To ovšem platí jen pokud je vlastnictví SMJ zapsané v katastru. Pokud je v katastru manžel vlastníkem celého domu, tak bude následovat složité dokazování.

Za dobu trvání manželství by to katastr (ani hypotéční banka) bez podkladu jinak nezapsaly.

Manžel není majitelem celého domu, když zdědil 1/4. Ty 3/4 si koupili společně za trvání manželství, takže SJM.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]