Zdravím, v poslední době často narážím na články typu že když si dá člověk za večer 2 piva, tak je alkoholik a měl by se jít léčit. Já tedy piju skoro denně večer již asi 7-8 let dle chutě 3-6 piv u televize nebo v hospodě s klukama, ty jsou ovšem zavřené. Občas k tomu dám i 2 nebo 3 sklenky vinného střiku, ale to jen cca. 2x do týdne. Podotýkám že zásadně piju až po 20h, přes den vůbec, a tvrdý alkohol nepiji. Co myslíte, jsem alkoholik, když si dám pár piv nebo skleniček vína? Kamarádi a známí mi říkají že je to úplně normální, za to když jsem se radil s psychologem, tak mi tvrdil že i jedno pivo denně je alkoholismus. Podotknul bych ještě že po mé večerní "dávce" nejsem ani v náladě a ráno je mi fajn. Vyjimečně třeba dám láhev šampusu celou, ale to je už ráno můj problém. Co myslíte, jsem alkáč či nikoliv?
Dobrý den, ano, z lékařského hlediska jste alkoholik. Nejde o množství, ale o to, že máte nutkání a musíte pít každý den (alespoň jedno pivo). Zdravím!
Ano, pokud pijete pravidelně a nemůžete si to odpustit, jste dle odborníků alkoholik. Má to svoji logiku, protože pokud nejste alkoholik, na alkohol si nevzpomenete třeba několik dní.
Vy tu chcete slyšet, že jste v pohodě. Že to takhle má každý druhý... Dejte si měsíc pauzu a uvidíme, zda budete trpět, že celý večer budete myslet na to své pivo nebo ne. Jde o závislost jako každou jinou. Někdo večer nedá bez brambůrek. Nejde také o nic jiného než závislost, která lidi omezuje. Některá je horší, některá víc v pohodě. Ta alkoholová je vstupenkou do pekla. Buďte ostrazity dokud to jde zastavit.
Alkoholika nečiní množství či četnost vypitého alkoholu, ale jen a pouze jeho genetický předpoklad k závislosti. Také mám své "alkoholové" rituály, takže musím být ve střehu. Zvlášť, když jsme měli v rodině kvartálního alkoholika. M.
berger*
Kvartálního,hm. Já měl v rodině - flaška ve schránce,ve splachovači na wc,pod vanou,všude...Otec.Tam jsem to nedopracoval a odtamtud mám jistou kontrolku...A vlastně i ten genetický předpoklad.
No, jestli máte partnerku, tak těch až 6 piv musí z vás dost táhnout - třeba když se ukládáte ke spánku a dýcháte pivní výpary, tak pro partnerku asi alkoholik jste.
Jste závislý na alkoholu a tedy jste alkoholik. Zatím si jen ničíte játra a mozek, ale ještě se to asi příliš neprojevuje. Problém je v tom, že až se začnou projevovat zdravotní problémy nebo to bude problém pro okolí či práci - nedokážete to omezit nebo úplně přestat. Závislost či nezávislost ověříte snadno - přestaňte na tři měsíce.
renda123
Díky za info, přestal jsem na rok a nic mi nechybělo; tj. piju to protože mi to chutná, né že bych se chtěl opít ) A když se jednou za čas chci opít, tak to už má grády
V těhle dávkách si už dost škodíte. Zkuste to omezit. Znám pár případů, kdy to akloholik dokázal ukočírovat až do smrti. Jenom ta smrt přišla o dost dřív.
Já bych na Vašem místě byl v klidu,pokud pochybujete,zkuste pauzu podle Feraxe anebo Ra252. Já piju více,denně tak o dvě piva a před spaním panáka vodky,už hrubo přes deset let. Nedávno jsem byl ve špitále,tam se ptali na alkohol,cigarety. Když jsem jim to řekl,měli jasno - jsem alkáč,budou potíže. Nebyly. A piji podobně - až večer,doma. Do hospod nechodím.
Z dotazu soudím, že jste spíš mladší. My tenkrát jsme pili na zábavách, zašli jsme do hospody. Doma jsme neupíjeli. Pokud jste opravdu mladý a už Vám to chutná, dal bych si na to pozor. No, ale jestli Vám je přes 40, neřešil bych to .Mám jednu zkušenost: Dejte si to nealko na žízeň a vydržte ten pocit, že pijete humus. No a teprve po něm si dejte 1 ks kvalitního piva na chuť. Tím jako "ošálíte" chuťové buňky. Určité množství alkoholu v hlavě navozuje pocit pohody, třeba Vám jde o tohle.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.