Nejste přihlášen/a.
Dobrý den,
omylem jsem rozbila rtuťový teploměr na podlaze, snažila jsem se to důkladně uklidit, ale zajímalo by mě, jestli se i přesto nemůže někdo z mé rodiny otrávit? Nebo třeba i zvíře? Předem děkuji
Budte v klidu, kdo z nas nikdy nerozbil rtutovy teplomer...?
Dulezite je vse dobre sesbirat velmi pečlivě do skleničky. Při manipulaci pomůže listu papíru. Rtuť zalijte vodou (ochranné opatření proti vypařování) a skleničku poté zaneste do sběrných středisek odpadů či na místa, kam odkládáte i další nebezpečný odpad .
Rozlitá rtuť doma a její páry jsou velice nebezpečné.Proto je rtuť potřeba sebrat a to se podaří pouze amalgamací,poprášením místa kovovým prachem,mědí,zinkem.
JABRAKA
doplněno 07.05.10 14:22:Odstranit se může beze zbytku také práškovou sírou.
JB
To se sice rika, ale pravda je uplne jina. Nevim, jestli jste to nekdy zkousel, ale posypat rtut sirou moc nezabira. Jednou jsem to zkousela a udelalo to vic skody, nez uzitku. Prvni prispevek je naprosto pravdivy,nejlepsi je posbirat rtut do nejake nadobky a zalit vodou, ostatne tak se rtut bezne skladuje. Kovovy prach predpokladam vetsina lidi doma nema. Ona kovova rtut sama o sobe zas az tak nebezpecne neni (jak se nam snazi obcas v nejmenovanych tv zpravach namluvit), problem je s organicky vazanou rtuti a nebo s vypary rtuti, ale tady se ma spis na mysli, kdyz nekdo rozbije teplomer v lazni a dal vari, nez vypary ze samotne kovove rtuti.
Jednou se nám také rozbil teploměr. Věděla jsem pouze, že je rtuť jedovatá a takže ji musím pečlivě posbírat. Kuličky se koulely jak zběsilé. No ale povedlo se (tenkrát ještě poradte.cz nebylo :D) no a tu havárii jsem přežila asi o 40 let. Navíc si myslím, že jsme z toho našeho zapráskaného životního prostředí dosti (bohužel) otrlí, takže nás jen tak něco nezničí.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.