Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Peníze za pronájem půdy

Od: fap odpovědí: 9 změna:

Dobrý den,

mám otázku. V září před 2 měsíci jsem obdržel platbu od zemědělců za pronájem půdy za rok 2019.

Očekávám tedy, že to byl nějaký nedoplatek a pokud správně chápu, tak většinou se peníze za pronájem půdy za daný rok, posílají na konci toho daného roku - tedy peníze za nájem roku 2020 na konci tohoto roku.

Jsem vlastníkem první rok, takže v tom ještě nejsem moc zběhlej. Myslím, že tady mi poradíte víc, než kdybych se obrátil přímo na ně. Protože co týče dividend - bylo mi sděleno, že je vyplatí ještě na konci roku. Tak nevím, jestli třeba souběžně s tím nájmem..

9 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

2x
Nejdúležitější je to co je uvedený ve smlouvě o pronájmu dané púdy
Takže dohnat smlouvu a zjistit jak se věci mají

hodnocení

2x
Mě přišly peníze za letošek minulý týden.

hodnocení

0x

Musíte dle smlouvy, páč co je v ní obsaženo a zač jsou peníze, to Vám sdělí jen oni. Mně chodí peníze v listopadu za rok 2020.

jabraka*

A nezapomeňte tento příjem zdanit

JB

20.11.20 13:34

nedaním.

id

Příjmy z pronájmu nemovitosti nejsou od daně osvobozeny, neexistuje žádný nedaněný limit. Proto se každá kačka musí zdanit.

lidus*

Smlouva je podstatná. Peníze, pachtovné z ZD je už doma. Daně platíte jen pokud je digitalizováné a nemáte ve smlouvě, že daně platí ZD, vše je nasmlouváno.U nás tak, že ZD vyplatí daně mně a já podám přiznání a daně zaplatím.

id

Přesně tak, jen s malou vyjímkou. Dnes již není možné, aby nájemce platil za majitele daně, proto vám ZD korunky pošle a vy svým jménem podáte daňové přiznání a zaplatíte daň. Že vám nájemce přepošle peníze není jeho povinnost, ale dobrá vůle obsažená ve smlouvě.

prikld1

Kdo má v tomto zkušenost. Nebaví mne s nájemcem (JZD) se věcně soudit. Restituce jsem byl tak tolerantní, že jsem jim dal splatnost 10 let a i to jsem je musel žalovat, nedali by nic. Již nepamatuji jak to bylo s platností nájemní smlouvy za starého OZ. Zda stačila většina, nebo museli k smlouvě přistoupit všichni spoluvlastníci. Neposlali ani korunu, ale platili daně z pozemku. Někdy došlo ke změně, že daně platí spoluvlastníci. Pak jako zkrachovali a založili nové IČO. Takže žádná smlouva. Docela vážný trestní čin, užívání cizího majetku značné hodnoty. V novém OZ přece jenom nájemní smlouvu uzavřeli. Toto právo měl většinový vlastník. Z citace OZ nevím zda smlouvu může uzavřít nadpoloviční většina, nebo musí být dvoutřetinová většina. Pochopitelně smlouvu jsme ani neviděli. Taky nevím zda většinový vlastník má právo obdržet veškeré nájemné a toto následně rozdělít, nebo by měl nájemce poslat nájem všem spoluvlastníkům dle výše jejich podílů.

Nabízí se jiný nájemce s lepšími podmínkami. Jen by sekl trávu a bral státní dotace. To je ovšem další žaloba na vypovězení smlouvy. Současná smlouva je pro ostatní spoluvlastníky nevýhodná.

Jistě taky kdo má takovou smlouvu uzavřenou asi ví jak se pohybuje cena nájmu dle bonity. V našem případě je to Náchodsko a myslím že to může být tak 0,50 Kč za metr. Co je ve smlouvě nevím a nájemce mi nechce dát kopii smlouvy.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]