Může zaměstnavatel pokutovat zaměstnance za nenoseni rousek
Od:ahoj*odpovědí:15změna:
Může zaměstnavatel pokutovat zaměstnance za nenoseni rousek? Když jim žádné nepostkytl? Nechci se bavit o rouškach, poslouchat řeči, jak jsem na hlavu, když ji v práci nenosím, prostě mě zajímá, jestli má zaměstnavatel povinnost roušky zajistit. Taky mě nenechá svarovat jenom tak.
Unás v práci vyšla směrnice ředitele a porušení je bráno jako porušení pracovní kázně, čili by z toho mohlo být až ukončení pracovního poměru... Ale zatím jsem neslyšel, že by někdo něco řešil... Za celé období jsme dostali cca 4 roušky... Nikdo oboustranně nevysírá...
@ahoj - Může zaměstnavatel pokutovat zaměstnance za nenoseni rousek? Když jim žádné nepostkytl? Poskytovat je nemusí - viz odpověď @andy123. Vyžadovat jejich nošení ano:
ZP § 102
(1) Zaměstnavatel je povinen vytvářet bezpečné a zdraví neohrožující pracovní prostředí a pracovní podmínky vhodnou organizací bezpečnosti a ochrany zdraví při práci a přijímáním opatření k předcházení rizikům.
pokutovat za nenošení nesmí:
§ 346b
(1) Zaměstnavatel nesmí zaměstnanci za porušení povinnosti vyplývající mu ze základního pracovněprávního vztahu ukládat peněžní postihy ani je od něho požadovat; to se nevztahuje na škodu, za kterou zaměstnanec odpovídá.
ale za porušení povinosti může zaměstnance postihnout jinak.
K těm rouškám, jestli má zaměstnavatel povinnost roušky zajistit -ze stránek Ministerstva zdravotnictví:
V daném případě, pokud se nejedná o prvek, který zaměstnavatel zaměstnanci přiděluje v rámci řízení rizik k zajištění bezpečnosti a ochrany zdraví při práci, lze tyto pomůcky označit jako "osobní ochranný prostředek", nikoli tedy "osobní ochranný pracovní prostředek". Neexistuje zde tedy pro zaměstnavatele vyvstávající povinnost vybavit zaměstnance rouškami, či jiným ochranným prostředkem dýchacích cest. Z Mimořádného opatření nevyplývá, že by byl prostředek, který brání šíření kapének, osobním ochranným pracovním prostředkem. Je tedy nezbytné rozlišovat pojmy osobní ochranný prostředek a osobní ochranný pracovní prostředek.
Je to vše na zaměstnavateli. Dcera pracuje ve známých lázních přímo s klienty na procedurách a roušky si musí kupovat sama! Umíte si představit, kolik jich za měsíc asi spotřebuje a kolik ji to stojí. Nikdo se neodváží ozvat, každý se dnes bojí o práci. Takže asi tak.
V tv říkali, že zaměstnavatel je povinen roušky zajistit, zabezpečit jejich bezpečnou likvidaci, umožnit zaměstnancům pauzy na sundání apod., jinak pokutovat nemůže, slyšela jsem to na vlastní uši.
Máte u vás ve firmě o tom nějaký předpis nebo podnikovou směrnici? Když s jejím obsahem nesouhlasíte, můžete dát výpověď sám. To bude pro vás lepší?, než si nasadit masku a neodýchávat ostatní. Že vás to baví se v tom pitvat.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.