Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

LDN odmita zaslat postou osobni veci po zemrelem s Covidem

Od: meril® odpovědí: 37 změna:

LDN odmita zaslat ceskou postou na fin. naklady adresata osobni veci po zemrelem s Covidem. Vyzaduje osobni predani. S osobnim predanim nesouhlasim, protoze je vetsi riziko nakazy Covidem nez zaslani ceskou postou. Jak mam postupovat?

37 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

5x

Jedině se asi zkusit domluvit se sociální pracovnicí na pozdějším převzetí. Věci se musí zkontrolovat podle soupisu, to převzetí musíte podepsat, i s číslem OP.

doplněno 16.11.20 09:36:

Jestli to tedy dobře chápu, věci chcete, nechat zlikvidovat je nechcete. A dupete si tu nožkou a trváte na poslání poštou. Už jen z piety k zemřelému by mě hanba fackovala! LDN určitě nevědí, kde jim hlava stojí, všechna zařízení jsou v téhle době přetížená.

Pokud se bojíte koronaviru, domluvte se na uložení věcí a pozdějším vyzvednutí, nebo si je dejte vyzvednout někým, kdo se nebojí a domluvte to se sociální pracovnicí, nebo stůjte venku, před budovou, určitě by s tím někdo doběhl ven a předal Vám to.

hodnocení

Soc. pracovnice mi rekla, ze soupis nebyl proveden ( pacient si ruci sam za sve veci), a predani nebudu podepisovat , ze to plati na jinych oddelenich.

Andy, tu druhou větu jsem chtěl napsat ráno, ale pak jsem si říkal, jestli to necítím jen sám. Takže s Vámi naprosto souhlasím. Tazatel asi nechce jinou radu, nežli dostat balík poštou.

jj Milane, je to tak, nevěřila jsem svým očím, když jsem dnes četla odpovědi tazatelky...

hodnocení

Nejdriv s pozdejsim vyzvednutim souhlasili, ale asi po tydnu to zmenili, ze si pro to mam prijet, ze pry nemaji na to ulozni prostory.
hodnocení

tu fackujici hanbu bych chtel videt, predevsim u politiku :)

meril, proč do svých problémů tahate politiky?

hodnocení

milan: Politici vydavaji usneseni, opatreni, ..., ktere ovlivnuji reseni meho problemu.

Uz jste nekdy videl fackujici hanbu?

Ne, neviděl.

etana*
hodnocení

4x

To se té LDN vůbec nedivím. To to mají balit, ošetřit jako infekční zásilku a běžet s tím na poštu, vypisovat vám fakturu na poštovné nebo co? Navíc si jsem jistá, že infekční věci se poštou posílat nesmí. Pokud je to pro vás daleko nebo se bojíte, zeptala bych se odpovědné osoby (což nejspíš není sestra, ale tajemnice, správce a podobně) na to, co je to za věci a pokud je to šatstvo a dejme tomu knížka či zuby, nechala to tam, ať to klidně zlikvidují. Norkový kožich tam nejspíš nikdo neměl. Cennosti si tam nechají do dědického řízení a bylo na vás to zařídit, dokud příbuzný žil, buď se s ním domluvit a dát je uložit do trezoru nebo je odvézt...nejednou, sorry, ale i nám se to stalo s tchyní, se cennosti "ztratí", teď už to musíte nechat na notáři.

pb®
hodnocení

4x

Tak českou poštou bych vám to odmítla poslat taky. Ještě možná tak přes Zásilkovnu, ale podstupovat kvůli tomu anabázi na poště, to tedy nikdy. Někdo to musí zabalit, někdo s tím na tu poštu musí jít a pak tam v těch jejich zkrácených úředních hodinách vystát frontu. A jeho práce mu mezitím stojí, nebo ji musí udělat něko jiný.

hodnocení

Tak nemusi to byt zaslano ceskou postou. Zasilkovna , kuryr, ...apod. , to muze byt taky.

Podle ceho jste poznala, ze LDN nevyuzije sluzeb ceske posty nebo jine zasilajici firmy alespon 1x 14 dni?

Ceska posta neni urad, aby mela zkracene uredni hodiny.

@meril - Ceska posta neni urad, aby mela zkracene uredni hodiny.
Mýlíte se:

" Česká pošta upraví hodiny pro veřejnost od 1. října na celkem 1253 poštách po celé České republice... Klienti budou moci některé dny v týdnu navštívit od 8 hodin a některé dny v týdnu do 18 hodin všechny pobočky, kterých se změna dotkne. K úpravě hodin pro veřejnost došlo na celkem 265 poštách již od 1. září."

ceskaposta.cz/...

hodnocení

@jedubabicka ,

Uprava (zmena) hodin pro verejnost na Ceske poste neznamena zkraceni urednich hodin. Pocet hodin pro verejnost za tyden muze zustat stejny jako pred upravou, muze dojit presunu hodin na jiny den. Nebo i treba k navyseni poctu hodin za tyden. A pokud by doslo ke zkraceni hodin pro verejnost , tak to asi nebude tak vyrazne zkraceni hodin jako na uradech.

Vasi namitku zamitam.

hodnocení

3x
S osobním předáním souhlasit nemusíte, nicméně předpokládám, že pracovnice LDN se drží platných předpisů. Takže, Váš problém.
Pokud nemusíte nic podepisovat, mohou Vám věci po zemřelém zanechat např. před budovou, abyste nemusel vstupovat dovnitř, pokud máte strach z nákazy.
hodnocení

A jaky predpis by byl porusen , kdyby to poslali ceskou postou na naklady adresata?

hodnocení

A nemela by LDN postupovat v dobe nouzoveho stavu tak, aby minimal. riziko sireni Covidu? Coz podle me neni osobni predani.

hodnocení

3x

Toto je z LDN v Uherském Hradišti. Dejte si na google: převzetí věcí po zesnulém, najdete tam informae z mnoha nemocnic, v podstatě totožné. Asi na to je nějaký předpis. Platí 3 měsíšní úložní doba.

nemub.cz/...

Informace pro pozůstalé

Vážení pozůstalí,
přijměte projev soustrasti nad úmrtím osoby Vašemu srdci blízké. Chceme Vám co nejvíce ulehčit tyto pro Vás nelehké dny. Dovolujeme si podat několik věcných informací, jak dále postupovat při vyřizování náležitostí. Informace o předběžném zdravotním důvodu úmrtí podává ošetřující lékař, výjimečně službu konající sestra. Po obdržení oznámení o úmrtí se pozůstalí dostaví na oddělení v nemocnici, kde byl zesnulý hospitalizován. Osobní věci: Dle platných právních předpisů může být osobě blízké po předložení občanského průkazu předáno oblečení, věci osobní potřeby a zubní náhrady. Osoba blízká potvrdí převzetí osobních věcí podpisem, uvede číslo občanského průkazu a vazbu k zemřelému. Na oddělení jsou tyto osobní věci skladovány po dobu 3 měsíců. Před uplynutím této doby, jsou pozůstalí vyzvání k převzetí věcí standardizovaným dopisem. Pokud na výzvu není reagováno, jsou osobní věci komisionálně likvidovány.
Pozůstalost: 
Cennosti celkové hodnoty vyšší jak 5000,-, finanční hotovost nad 1000,-, osobní počítače a klíče se dle zákona nevydávají, protože se stávají předmětem dědického řízení a jsou uchovány v nemocnici. Pozůstalost je hlášena místně příslušnému okresnímu soudu a je uložena v trezoru nemocnice do doby vydání rozhodnutí o dědictví. Na základě předložení rozhodnutí soudu s razítkem právní moci nemocnice věci po zemřelém vydá.
Pokud pozůstalí odmítnou převzít pozůstalost, stvrdí své rozhodnutí podpisem souhlasu likvidace.

hodnocení

Pri prevzeti doporucene zasilky nebo zasilky do vlastnich rukou se taky predlozi postakovi OP.

id

Já si myslím, že pracovníci LDN mají jiné starosti než shánět krabice, dezinfikovat věci před zabalením a běhat na poštu s balíkem, vypisovat dobírkovou poukázku za poštovné + náklady na odeslání, balení.

Když si nevyzvednete věci, nechte je zlikvidovat. Snad souhlas s likvidací by stačil telefonicky či mejlem a nebo oskenovanou plnou mocí s ověřeným podpisem.

A nebo jak píši jiní - nechte si věci uložit před LDNku a tam si je vyzvedněte, nemusíte dovnitř budovi.

jenda2*
hodnocení

3x

Buď si pro věci osobně přijedete, nebo je odmítněte. I pro zaměstnance to není příjemné. Nejste jediný a pokud to nechápete, tak máte smůlu. Vám o riziko nákazy nejde, prostě se vám nechce někam jet.

hodnocení

Nejdrive s pozdejsim vyzvednutim souhlasili, ale asi po tydnu to zmenili, ze si pro to mam prijet, ze pry nemaji na to ulozni prostory.

hodnocení

3x

V dnešní době pečovatelky, sanitářky a zdrav. sestry nevědí, kam dřív skočit. To si vážně myslíte, že pro Vás budou dělat balík z věcí po zesnulém, nosit to na poštu, posílat? Myslím, že byste toho po nich chtěl moc, i tak mají práce až nad hlavu.

V LDN navíc nemají pacienti žádné cennosti, jako třeba řetízky, prstýnky. Když byla moje mamka v LDN, sestra ji od šperků hned obratně pomohla s tím, že by se to tam ještě mohlo ztratit. :-D. A že byste chtěl po zesnulém nosit pyžamo, nebo papuče, o tom dost pochybuji.

Umřela mi před 3 lety babička-tchyně. Z domova důchodců nás pozvali, ať si po ní přijdu vyzvednout věci. Přijeli jsme, ale nic jsme nechtěli. A měla pěkné věci. Třeba zánovní froté ručníky, pěknou deku, nový svetr...Řekli jsme, ať to klidně někdo ze staroušků využije, pokud bude chtít a zbytek ať zlikvidují. Nechala jsem tam i 2 balíky /po 10 ks/ toaletního papíru. My tím nezbohatneme a oni to určitě využili. Vzala jsem si po ní jenom hrneček s pomněnkami na památku. Zato jsem tam nechala 2 veliké bonboniéry. Zasloužili si je.

Proto pochybuji, že by se Vám majetek rozrostl, když by pošta donesla balík s pyžamem, županem, zubní protézou a omydleným mýdlem. Nechte to být,ať to zlikvidují. Pokud zesnulý neměl u sebe nějaké cennosti /což není moc pravděpodobné/, o nic nepřijdete. Je to tak. Jaga.

doplněno 17.11.20 06:20:

Tou sestrou, která mamku hbitě obrala o šperky, nemyslím sestru zdravotní, ale mou sestru vlastní. Aby nebyla mýlka.

V LDN mohou být i lidé poměrně zdraví. Hlavně duševně zdraví. Vím to, pár měsíců se v LDN doléčovala s nějakou velmi komplikovanou zlomeninou vzdálená příbuzná. Už je dávno zpět ve svém bytě, ale tehdy tam zcela určitě měla hodinky, telefon a možná i tablet.

lidus*
hodnocení

2x

Co za věci po zemřelém zbylo? Ošacení nechte zlikvidovat nemocnicí, ostatní převezmete osobně. Mám na mysli doklady, finance. Nic jiného už nikdy nepoužijete, tím si jsem skoro jistá. Dáte si roušku, dohodnete předání a jdete.

hodnocení

2x

Věřím tomu, že máte opravdu velký důvod nevyzvednout osobně pár skutečně cenných věcí po zemřelém. Za důvod pokládám karanténu, nemoc, obavy seniorů z cestování veřejnými dopravními prostředky. Za cenné věci pokládám zlaté památeční náušnice, hodinky, lepší mobil... Pokud opravdu máte důvod nejezdit a k vyzvenutí v LDN není jen ručník, trepky a umělý chrup, zkuste kontaktovat dobrovolníky. Každé město v této době organizuje skupinu lidí, kteří opravdu pomáhají s drobnými i závažnějšími problémy. Nemusí to být jen donáška nákupu. Kontakt na dobrovolníky v místě léčebny najdete na stránkách příslušného města. Různou pomoc seniorům v nesnázích nabízejí i skauti. Domluva skautů z jednoho města se skauty ze vzdáleného města by jistě byla možná. Skautům bych osobně věřila téměř bezmezně. I když je pomoc dobrovolníků vždy nabízena jako bezplatná, poslala bych v případě vyřízení na účet minimálně dvojnásobek ceny poštovného.

liska5
hodnocení

0x

Já bych taky počkala. Virus nevydrží na věcech dlouho. Taky bych neriskovala návštěvu zařízení, kde je aktuálně covid.

111®
hodnocení

0x

já to vidím tak, že tazatel/ka je na druhým konci republiky a finance za cesttu tam a Z5 by vyšly dráž jak ten obsah co na něm trvá, takže je vyčůraná/ý.. a být LDN tak bych to neposlal, přijde s tím do styku mnoho lidí a osobně bych vydal nařízení vše kromě cenností spálit...

lamy13
hodnocení

0x

LDN není e-shop. Když nechcete něco obětovat, tak jim pošlete krátký dopis s ověřeným podpisem, že veškeré věci po zemřelém mají zlikvidovat stejně, jako každý jiný infekční materiál - zpravidla ve spalovně. Osobní předání je riziko jen pro vás. Zaslání poštou je rizikem pro desítky lidí. Navíc děvčata v LDN pracují za pár kaček a mají důležitější věci na práci, než běhat po papírnictví, balit nějaké věci, nechávat je pojišťovat, jezdit s tím na poštu a následně ještě poslouchat blbé kecy, co všechno se ztratilo.

leu
hodnocení

0x

Ty věci budou infekční. Poštou by se to nemělo posílat, tak proč na tom tak trváte. A nakonec ty osobní věci, ošacení apod. stejně vyhodíte., pokud to nebude nějaké zlato nebo peněženka s penězi. Cenné věci by se měly převzít osobně, to vám nikdo poštou posílat nebude.

jenda2*

Věci v hodnotě nad 5000 Kč mu nevydají ani náhodou. jsou součástí pozůstalostního řízení. Pokud ty věci osobně nepřevezme, uskladní mu je za poplatek a po roce vyhodí. Kdyby se měli s každým takto párat, tak by nedělali nic jiného. Nechceš, nazdar.

ccc*
hodnocení

0x

Já bych Ti to odmítnul taky. Když by se pak přišlo na to, že se v tom někdo hrabal a nakazil se, tak to pak LDN-ka odnese. Vždycky se budou chránit Ti, co něco zavinili. Ten druhej to za něj odskáče, i když si to taviní sami. Stejně jako vrazi. Když mě ohrožujou, nesmím jim nic udělat, i když se bráním. Tak když to chceš, tak si tam jeď a riskuj, že se někdo nakazí a pak se na Tobě alespoň zahojí. *poctar*

ccc, šíříte nepravdu: Když mě ohrožujou, nesmím jim nic udělat, i když se bráním.

ccc*

Když ho poraníte, tak se na mně bude hojit a já mu platit. Bránit se můžu, ale jen do výše obrany. A jak to mám odhadnout ve stresu. Nic proti Vám nemám. Ale legislativa brání vrahy. A to i zloděje. V Americe je to jiný. Např.

Když ho praštím po hlavě, aby mě neohrožoval. jakou sílu mám použít?

ccc, já proti Vám taky nic nemám, jen se mi nelíbí, když někdo píše nepravdy. Když si přečtete několik soudních rozhodnutí, trestní zákon, třeba s vysvětlivkami, tak zjistíte, že se brátit můžete.

ccc*

To já vím, ale jen do výše útoku na odvrácení. Ale zabít ho nesmím, pokud by mi chtěl něco ukrást. I když je na mém pozemku.

ccc, takže to víte, mne to bylo divné, ale pak nechápu větu, na kterou jsem reagoval. "nesmím jim nic udělat, i když se bráním"

Přeji hezký svátek.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]