Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Adaptace na hodnoty, prostředí

Od: brain odpovědí: 1 změna:

Plivalo se na politika, který řekl, že nedonošenci se mají zabít, jsou to zmetci. Neplive se na matky, které nedonošence v břiše nechají zabít. TO JE JEN PŘÍKLAD rozporů, které mi v soudobé společnosti nesedí. Psycholog V.Frankl, který prošel koncentrákem tvrdil, že normální je reagovat nenormálně na nenormální situaci. KDO URČUJE, CO JE NORMÁLNÍ? VĚTŠINA? Ale v historii často měla pravdu menšina! Domnívám se, že schopnost adaptace může být špatná: adaptujeme se na to, že zabíjíme potomky v břiše, židovské sousedy, rozvod je normální, muž s mužem jsou manželé a vychováváji děti atd. Je mi jasné, že tak do 30 let bude zcela NORMÁLNÍ vidět v médiích sex se zvířaty a přijde doba, kdy se mezi normálnosti VRÁTÍ i incest, který v dávných dobách normální byl. Prosím, téma pojměte co nejvíc obecně.

Krom této spíše filozofické otázky bych ráda věděla, jak se vypořádáváte s novým pracovním prostředím. Mě změny dělají dost zle a byla bych vděčná za vaše myšlenkové pochody. Pro patologa je normální se vrtat ve třech mrtvolách denně, já omdlím při pohledu na mrtvolu. To je extrémní případ, ale přizpůsobit se politice dané firmy musíte vždy, zvyknout si na nové lidi apod. Citlivějším to dělá potíže. Nejbezpečněji se cítí doma. Je to problém i mého dítěte, i proto se ptám na rady. PŘEDEM DĚKUJI!

1 odpověď na otázku
Řazeno dle hodnocení

vilik*
hodnocení

3x
Protože v tomto velmi nesourodém textu, možná patřícímu do volné diskuze, nevidím dotaz, zkusím se text rozklíčovat a odpovím obecněji.
Ptáte se, kdo určuje hranice normálna. Je to skutečně většina, obecně přijímaný názor na vývoj a změny ve společnosti, v její morálce, hladině vědomostí a znalostí a samozřejmě ruku v ruce s vývojem technologií.
Ptáte se, jak snáším změny v pracovní oblasti. Špatně a nejen v pracovní, jsem už starší, zpohodlněl jsem, naštěstí se u mě letos nic zásadního nezměnilo, takže jsem relativně v pohodě. Asi s věkem také přišla zkušenost, že nejsem hlupák, abych se kvůli všemu nervoval.
Třetí otázka, co s děckem. Rada, nestresovat ho ani nepřímo, mluvit s ním přiměřeně k jeho věku a mentálním schopnostem, v případě potřeby se obrátit na odborníky, tím může být třeba i školní poradce.
Rada a moudrost našich předků na závěr: Dopřej si času, aby ses přiučil něčemu vskutku užitečnému, a přestaň bloudit nazdařbůh! Marcus Aurelius Antoninus.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]