Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Hypoteka nebo najem

Od: prosimporadte odpovědí: 11 změna:

Zdravim, prosim, je ma uvaha spravna?

Bydlim v nájmu, platím 6.000 mesicne. Mesicne jsem schopný si usetrit 20.000.

Kdybych chtel hypoteku za 4 miliony, platil bych (zbezne zjistena nabidka, jiste by byla i lepsi), 21 let částku 19.816 mesicne s úrokem 2.19 tzn celkově zaplatil 4.993.000, o mililon preplatil...

Kdybych si ale vzal hypoteku na barak, ten by se postavil za 2 roky, pak bych mel i 6 tisic "k dobru", z toho zaplatil energie.

Takze je lepsi si vzit hypoteku? Ale...za 21 let bych si bez hypo nasporil 20.000x12x21 = 5 milionu...takze bych mel o milion vic...nemyslite? a kdybych neplatil najem, mel bych o dalsich 1,5milionu víc...
Neberte v potaz to, ze se cena najmu muze zvysit ci dalsi faktory.

11 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

nnvcc
hodnocení

0x
Za 21 let si za 5 mega nic nekoupíte. Možná tak garsonku. Taky nájem nebude pořád tak nízký, budete mít rodinu, budete potřebovat 3+1, nájem rázem vyskočí na 20000.
prosimporadte
hodnocení

To jsou ty dalsi faktory, ktere jsem zde nechtel míchat. Ale ano, za mene 10let budu potrebovat vetsi byt. Za 21let sice nic nekoupim za 5 mega, ale taky mohu rict, ze az budu mit pritelkyni, bude platit pulku najmu a 5 Mega naspori se mnou, takze jen 10 let sporeni v najmu.

prosimporadte
hodnocení

Taky neznam nikoho, kdo by si postavil barak "bez dětí". Moji známí, rodina, všichni až dětem bylo kolem 7 let. Mě je ted 25. Prijde mi divné ve 27 bydlet v baráku, to je prece bydleni pro rodiny s detmi...ale pokud si neco koupim, radsi barak ney byt v panelaku (a to za stejnou cenu). Pozemek mam.

mate59

Tak na pozemku hezký domek typu bungalow.Čím dřív,tím lépe,oženíte se, děti budou coby dup.

mate59
hodnocení

0x

Měl by ste sice o 1,5 mio víc,ale z úspor za 21 let užere inflace pěkný peníz.Je určitě lepší mít vlastní bydlení,které za 21 let bude mít určitě vyšší hodnotu.Záleží,jestli to zaměstnání budete mít stále tam kde dúm,faktorú je víc.Já bych šel do hypo.

prosimporadte
hodnocení

Pozemek jsem si koupil ve vesnici 30 minut od Prahy. Nyni bydlim hned na okraji Prahy. Pracovat predpokladam budu porad v Praze.

hodnocení

0x

Jednoznačně jsem pro hypotéku co nejdřív. Máte možnost jednou ročně mimořádně splatit až 1/4 celkové výše úvěru, takže kolik ve finále přeplatíte záleží na tom, jak moc budete splácet bokem. Úrokové sazby jsou nízké a neplatíte daň z nabytí nemovitosti. Co víc si přát...

hodnocení

0x
Neberte v potaz to, ze se cena najmu muze zvysit ci dalsi faktory...
Když to počítáte tak jednoduše, tak máte výsledek ihned k dispozici. Ve finále bude ale úplně jiný, kvůli právě těm dalším faktorům. Protože to co ušetříte nebude mít takovou kupní sílu kvůli inflaci a ta se nedá dopředu vypočítat, protože nikdo neví, jak vysoká bude. Úrokové sazby u hypotéky taky nebudou pořád stejné, spíše budou vyšší než nižší, ale to záleží na mnoha faktorech. Teď momentálně inflace pomáhá splácet dluhy, takže je lepší mít dluh než spořit.

krtek6
hodnocení

0x

Nějak nerozumím větě "Kdybych si ale vzal hypoteku na barak, ten by se postavil za 2 roky, pak bych mel i 6 tisic "k dobru", z toho zaplatil energie."*zmateny*

Se mi strašně libí jak každej počítá jen hypotéku a energie. A co fond oprav?

hodnocení

0x
Vaše úvaha o hypotéce není, bohužel správná.
BANKA ROZHODUJE. Tedy navštivte banku, že chcete stavět RD. Kolik procent Vám půjčí, teda kolik peněz musíte mít naspořeno, než požádáte o hypotéku? Nebo jaké jsou podmínky, aby banka chtěla půjčit celou částku? Kolik peněz tedy můžete získat a bude to stačit na stavbu domu? Do kdy musí být dům postavený a zkolaudovaný? Pokud to nestihnete v limitu, co by se stalo? Banka obvykle není ochotná půjčovat vysoké částky na hypotéku jednotlivci, raději manželům.
Bezpečně se k domu nejspíše dostanete koupí domu typu mobilheim. Při koupi použitého, bych se já osobně zajímala o případnou životnost tepelného čerpadla. Protože pak může být lepší koupit bez něj a nechat si čerpadlo nainstalovat nové sám. Životnost není dlouhá.
Odpovědi na některé otázky asi půjde najít na netu, ale přesto bance nakonec výše Vašeho platu nemusí stačit s ohledem na celkovou částku na dům.

mak*
hodnocení

0x

Ono sice za 21 let naspoříte 5 mil, ale nejspíš za ně nekoupíte ani to, co dneska za 4 mil. My jsme pžed 20 lety koupili barák za 0,5 mil (musel se zrekonstruovat) a dnes se srovnatelné prodávají za 2 mil a více.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]