Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Má sestra je zrůda

Od: mellanie odpovědí: 21 změna:
Zdravím, mé jméno je Mellanie. Chci se Vám vypovědět a zároveň někdo z Vás může mít podobné zkušenosti jako já a poradí mi, jak situaci řešit. Nestojím o to, abych se sestrou náhle a záhadným způsobem začala bavit, jde mi o to, aby mi přestala ze života dělat peklo. Jak bych jen začala... Vím, že hádky a spory jsou v každé rodině. Já a má o 6 let starší sestra jsme si nikdy nerozuměly. Už odmala jsem s ní vyrůstala v jednom, né moc prostorném pokoji. První problém začal tím, že já jsem naprosto čistotný člověk, uklízím ráda a min. jednou každý den. Jsem perfekcionista a miluji pořádek. To je samozřejmě absulutní opak mé sestry. Absolutní nepořádek, humus a nečistota. Po zemi se jí válelo oblečení, odpadky, někdy nesmělo chybět i použité nádobí, či jídlo, které již pomalu plesnivělo. V pokoji byl smrad a nechuť, i přesto, že jsem se to snažila co nejlépe zlepšit. Nemohla jsem otevřít ani okno, vždy si stěžovala, že jí je zima, že zmrzne apod. Když jsem se pokusila alespoň na chvíli vyvětrat, okamžitě mi řekla, ať ho zavřu, jinak mě z něho vyhodí. Přes den spala, a já jsem nemohla ani štěbetnout. Musely být zatáhlé záclony, aby ji náhodou nevyrušilo denní světlo. V noci to bylo samozřejmě opět naopak. Svítila vším, čím se svítit dalo. Horší to bylo, když jsem potřebovala jít brzy spát, neboť mě další den čekala důležitá zkouška, test, přijímačky. Nemohla jsem říct nic, přeci jen, ona byla ta starší, která NUTNĚ potřebovala něco udělat. Kradla mi věci, či mi dělala na mé půlce pokoje bordel. Nemohla jsem si do svého pokoje pozvat žádné kamarády, proto jsem byla již od dětství uzavřená do sebe. Byla to jakási moc, abych dokázala přežít. Vím, že to zní možná hrozně, neboť jsem přeci jen, byla dítě, ale měla jsem jakési trauma, a dokázala bych říci klidně depresi. Snažila jsem se co nejlépe vyhnout mému utlačovateli. Rodiče to nijak nebrali. Dle nich, to bylo jen nějaké škádlení. To ovšem nebyla žádná pravda. Jako mladší dcera jsem vždycky trochu doufala, že mám u rodičů trochu větší protekci, ale to jsem se dost spletla. Sestra vždy dělala, co mohla, aby se mě zbavila, hodila na mě vinu za věci, které udělala ona, nebo mě před rodiči ponížila.Již jako malé děvče, jsem byla o dost více ´´vyspělá´´ než ostatní děti. Měla jsem lepší známky, více jsem vynikala v různých aktivitách. Sama se nestydím říci, že jsem byla, a i jsem dost chytrá, vzdělaná a v některých věcech i talentovaná. Narozdíl od mé sestry jsem až do teď jedničkářka, zatímco ona neví nic. Je hloupá, o některých věcech nemá ani páru, jen tak tak se dostala na střední školu, a dále již nepokračovala. Její rady a tipy, které mi celé dětství cpala už nejen nepotřebuju, ale někdy mám pocit, že bych naopak měla radit já jí. Právě toto, si myslím, že byl celou dobu důvod její zloby a nenávisti - závist. Je možné, že nedokázala ustát to, že jsem alespoň v něčem lepší než ona, proto mi celou dobu parazitovala na mém životě. Požírala ho a trhala. Já už mám svůj vlastní život i kariéru, ale tyto vzpomínky, či návraty domů mě asi bude strašit nadále. Nevím, co je to sesterská láska nebo podpora, vnímám, jak mohou být rodiče ke svým dvou dětem nespravedliví a jak upřednostní vždy jen to jedno, chybí mi máma, která by mi nic nevyčítala a ségra, s níž bych mohla probrat vše, co mi leží na srdci. Ztratila jsem schopnost lidem se otevřít a věřit jim. A za to budu vždy vinit mou sestru, která má asi srdce z kamene.

21 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

5x

Jako povídka dobrý, ale chtělo by to ještě vylepšit odstavce.

hodnocení

5x
Já a má o 6 let mladší sestra jsme si nikdy nerozuměly, protože "naše malá" je přesvědčena o své pravdě a jiný pohled odmítá. Už odmala jsem s ní vyrůstala v jednom, né moc prostorném pokoji. První problém začal tím, že ona je až přehnaně čistotná, uklízí několkrát denně. To pak jednoho přejde chuť cokoliv dělat, třeba i jen sebrat svetr ze země.Pravidelně otevírala okno když jsem třeba měla mokré vlasy, nebylo mi dobře apod. Pokud jsem se potřebovala ve dne vyspat, nechápala, že by měla být potichu a že mě ruší denní světlo. když jsem se v noci učila, vadila jí i rozsícená lampička. Nikdy mi nic nepůjčila a běda, když na "svém" území našla cokoli mého.Jako mladší očekávala u rodičů trochu větší protekci a byla zklamaná, že to tak nebylo. Vždy dělala, co mohla, abych se jí nemohla zbavit, fňukala a žalovala.Je chytrá, vzdělaná a v některých věcech i talentovaná - nebo si to aspoň o sobě myslí. Na rozdíl od ní jsem nikdy nebyla jedničkářka, ale není pravda, že nic nevím, jsem hloupá a o některých věcech nemám ani páru, jak sestra tvrdí. Vystudovala jsem střední školu a dále jsem již pokračovat nechtěla. Jsem snad proto horší? Když jsme byly malé, snažila jsem se ji poradit či pomoci, ale nestála o to. Teď má pocit, že by mi měla radit ona. Asi proto, abych se stala aspoň "chytřejší", i když jejích kvalit přece nikdy nemůžu dosáhnout.Právě toto, si myslím, že byl celou dobu důvod její zloby a nenávisti - závist. Je možné, že nedokázala ustát to, že i když, dle jejího přesvědčení, nejsem lepší než ona, jsem na rozdíl od ní šťastná, spokojená a neužírám se dodnes dětskými "křivdami".Moje malá sestřičko - kam ses ztratila? Chybíš mi...

Poněkud trapný příspěvek

Ani ne. Je potřeba to vidět i z jiného úhlu lopez.

id
hodnocení

3x

Máte svůj život a kariéru, tak proč se hrabete v nehezké minulosti, tu nezvrátíte. Cítíte se ublížená? K čemu vám to je? Hleďte do budoucna, osamostatněte se, ať nejste na nikým závislá .Každý máte za sebou nějakou minulost, každý máte za sebou nějaké momenty, na které nejsme pyšní, vy určitě taky.

hodnocení

3x
No já si teda vůbec nemyslím, že byste měla ten nejmenší problém "otevřít se" lidem. Ledaže byste nás nepovažovala za lidi?:-D Přece jste tady bez nejmenších problémů napsala dlouhosáhlý příběh o zlé sestře a nespravedlivých rodičích, kteří si za dlouhých minimálně 25 let nevšimli, jaký jste vlastně "poklad". Inteligetní, pracovitá, nadaná a oni nic. *co*A proč jste napsala třeba tohle: "Nestojím o to, abych se sestrou náhle a záhadným způsobem začala bavit, jde mi o to, aby mi přestala ze života dělat peklo." Jak Vám může dělat nějaké peklo, když už s ní dávno nebydlíte a nemusíte po ní uklízet, ani sbírat hnijící odpadky a oblečení, protože máte tu svou kariéru a vlastní život? Takže já bych Vám doporučila, abyste si napřed to své "literární dílo" napřed několikrát přečetla a opravila, než ho odkliknete. ;)

hodnocení

2x

Zdravím. A zkusily jste si se sestrou někdy v klidu sednout a popovídat si jako kamarádky? Vám na ní vadí spousta věcí, ale jí vadí třeba spousta věcí na Vás. A nemusí v tom být zrovna závist. Jí může třeba trápit to co Vás - že jste k sobě nenalezly cestu. Ale hledaly jste jí, pokusily jste se o to vůbec? Někde to mezi sourozenci funguje až v dospělém věku. A někde vůbec ne. Pak je holt třeba se s tím smířit a žít si svůj život. I když věřím, že Vás to trápí a uvnitř si to ponesete celým životem. Chyba může být na obou stranách a někdy to bývá nedostatkem komunikace. Což by ještě šlo napravit. Někdy stačí respektovat se vzájemně. Ale nazvat sestru zrůdou také není moc hezké..

hodnocení

2x

To, že je Vaší sestrou zrovna ona, není Vaše vina. Opusťte ji, je-li to možné. Zapomeňte, nestýkejte se. Soužití s psychopatem Vás bude zbytečně ničit.

jenda2*
hodnocení

2x
Se sestrou zadne diskuze nevedte. To je ujeta rada! Doted to byla katastrofa a najednou prijde svetlo? Ani omylem. Sestru nekontaktuje a rodice jen na vanoce. Budete mit klid s o to vam asi jde.

hodnocení

1x

Jak já vám rozumím. Akorát že tou hnusnou zrůdou byla má bývalá manželka .. *blee*

hodnocení

1x
Napsala jste -"Ztratila jsem schopnost lidem se otevřít a věřit jim." Realita byla je a bude taková, že mnoha lidem se nelze otevřít a mnoha lidem nelze věřit. Na důvěřivost už doplatili mnozí lidé. I kdyby Vaše sestra měla jinou povahu a měli jste pevný vztah, tak by to neznamenálo, že můžeto důvěřovat některým jiným lidem. Je možné, že Vaše sestra měla a má nějakou tzv. poruchu osobnosti. Těžko to posuzovat z několika vět, do jaké míry může mít poruchu osobnosti. Měla byste zkusit nějakou psychoterapii, aby jste ty vzpomínky postupně začala vnímat jinak.

hodnocení

0x
Já už mám svůj vlastní život i kariéru, ale tyto vzpomínky, či návraty domů mě asi bude strašit nadále. ...Tak se domů už nevracej a založ vlastní rodinu.

kateri
hodnocení

0x

Rodiče neuměli své děti vychovávat. To, že se v pokoji válely zbytky jídla, nádobí, z čehož byl příšerný smard, to měli také rodiče kontrolovat a naučit sestru pořádku. Ale teď už jste dospělá, tak musíte na to vše radši zapomenout a nevracet se k tomu. Určitě máte teď své známé a kamarády a sestru vlastně ani k ničemu nepotřebujete.

Já se divím, že si rodiče ničeho nevšímali. Snad měli chodit do pokoje je kontrolovat. Měla jste říct mámě o tom bordelu, když Vám to tak vadilo.
Melanie, proč nereagujete na odpovědi rádců?

povídka? průzkum sociologa?

hodnocení

0x

Znám pár lidí, kterým všichni jen ubližují, doma, ve škole,v práci, na ulici, prostě všude a všichni. S těmito lidmi není možné se normálně bavit, pořád si jen stěžují, oni jsou dokonalí a nikdo je nechápe, všichni jsou zlí. Diví se,proč jsou sami, tváří se pořád nešťastně, jsou negativní. Já osobně potřebuji kolem sebe pozitivní lidi, každý má své starosti a s přibývajícím věkem bolesti a nemoci, s těmi lidmi si ráda popovídám a myslím, že i oni se mnou. Určitě nebylo vždycky všechno tak zlé, jak to vidíte. Zkuste hledat v paměti i příjemné okamžiky, pomůžete hlavně sobě. Vždyť kdo vám pomůže, když to budete potřebovat? Nestálo by za to o tom popřemýšlet?

To může být i diagnóza a nemůže za to. Je to na třeba léčbu. Nebo je to taková povaha. A s tím nic moc nenadělá. Mně se taky někteří nelíbí a nezměním je.

Měnit je ani nejde, ale v zájmu vlastního duševního zdraví se s nimi raději moc nestýkám.

jaj*
hodnocení

0x
Mate výhodu v tom, že kousek od baraku mate Německo, máte vzdělání, co víc chtít? Jestli si teda nekdo nevymýšlí, protože průměrný věk 0 u jména Mellanie.
doplněno 22.11.20 19:16: kdejsme.cz/...
Kdoví, jestli si to tazatelka přečte.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]