Nejste přihlášen/a.
Dobrý den
ve škole jsme dostali otázku jaky je rozdíl mezi srdečním a hladkým svalem.nevite?
předem díky
Co si já pamatuju ze ZŠ, tak jsme se učili, že svalstvo je trojího druhu: Hladké, příčně pruhované a srdeční.
Hladké - pracuje neustále a pořád stejně.
Příčně pruhované - pracuje jen někdy a s různou intenzitou dle potřeby.
Srdeční - pracuje stále a intenzita se mění podle potřeby.
Takže bych asi nesouhlasil s tím, že srdeční je druh příčně pruhovaného, je to samostatný druh.
No rozdíl je v tom, že hladké pracuje pořád a stejnou intenzitou, např. žaludek nepracuje někdy míň a někdy víc, Ale srdeční sval pracuje takovou intenzitou, jakou tělo potřebuje, při zátěži víc, v klidu míň. Taky jinak vypadá. V sobotu jsem vařil vepřo knedlo zelo (krkovice = příčně pruhované, podobné srdečnímu), to je prostě maso, má to vlákna, která se stahují a natahují a tím sval pracuje. V neděli jsem dělal dršťkovou (hladké), to nevypadá jako klasické maso, je to světlé a bez vláken, natahuje a smršťuje se to všemi směry.
Srdeční sval je příčně pruhovaný sval, podobně jako svaly končetin. Zároveň je to jediný příčně pruhovaný sval, který není ovládán naší vůlí.
Děkuji za vaši odpověď ,jenže to není odpověď na otázku jaký je rozdíl mezi hladkým a srdečním svalstvem
Jak to mám ještě napsat? Prostě srdeční sval není hladký, ale příčně pruhovaný. Jinak všechny vnitřní orgány mají hladké svaly (žaludek a další).
Právěže srdcový sval se svými vlastnostmi nachází mezi hladkou a příčně pruhovanou svalovinou.Myslím, že rozdíl múže být v uspořádáni buněk,kde u srdce buňky tvoří hustou síť s oválným jádrem a tvoří svalové vlákno a hladké svaly jsou uspořádany do řídké sítě s paličkovitým jádrem se specifickou kontrakcí,hladký sval na rozdíl od srdce uvolňuje a stahuje pomalu.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.