Nejste přihlášen/a.
Zdravím, budu se za chvíli poprvé stěhovat a bydlet sama, a mám problémy s pochopením jak funguje kauce a provize. Když po mně majitel chce řekněme provizi 18.150 Kč a vratnou kauci 18.000 Kč, musím zaplatit jak provizi, tak kauci i nájem za první měsíc? Všechno dohromady v jeden den?
Děkuji.
Dobrý den,
provize je tomu, kdo zprostředkuje bydlení pro někoho, to že zařídí nějakou službu. Nejčastěji realitka, že vše domluví a pomůže třeba uzavřít nájemní smlouvu. Když mi realitka sežene nájemníka, řekne se o provizi ve výši jednoho nájmu.
Pak sepíšu s nájemníkem smlouvu. V jednom případě platí platí jistotu ve výši dvou nájmů a vlastní nájem plati do 20 za běžný měsíc.
U jiných domů platí jednu jistotu a nájem dopředu opět do 20 v měsíci.
Majitel a provizi? to asi moc seriózní majitel nebude, spíš vydřiduch, na toho si dejte pozor. Jaký budete platit nájem? Kauce bývá obvykle 1 až 2 nájmy. Ve kterém městě to je a jak je ten byt velký. To bych uvažoval, zda do toho jít. Kauce by měla být uvedena ve smlouvě i s podmínkami jejího případného zadržení /celé, nebo části - dluh na nájemném, poškození bytu apod./, protože kauci je po skončení nájmu majitel povinen vrátit. Dejte si na to pozor a nenechte se podvést, okrást. Bohužel, všechno se platí při podpisu smlouvy nebo podle dohody ve smlouvě. Vezměte si návrh smlouvy a pořádně ji prostudujte nebo se poraďte, mohou tam být nástrahy.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.