Nejste přihlášen/a.
Dagmarko, nerad, ale musím oznámit, bez právníka to nezvládnete.
"Vlastním pozemek, ke kterému vede přístupová cesta" tady je už nejastnost. Vlastníte pozemek a na něm je přístupová cesta?...
Nebo, vy máte pozemek a nemáte k němu přístup?
doplněno 06.05.10 17:16:Dagmaro, obávám se, že toto nelze. Páč mám pozemek a po něm chodí sousedé ke svému domku, Jinak se tam nedostanou. Jelikoý je to takto od "pradávna" mlčel jsem. Když sousedka umřela, dědicové prodávali domek a já kupce upozorňoval, že není přístupová cesta a musejí se se mnou dohodnout. Jelikož potřebovali úvěr, banky přišli taky na to, že není cesta. Musel jsem dávat smlouvu o smlouvě budoucí. Takto to bylo již 2x.
Současný stav je, že pronajímám uličku za 500Kč ročně.
Vše je o lidech.
Dobrý den,
díky za rychlou odpověď. Pokusím se to popsat lépe. Mám pozemek ke kterému vede cesta (cesta je tam již asi 20 let a používá se). Tato cesta je na pozemku někoho jiného a já bych si ráda zajistila věcné břemeno k používání této cesty, protože bez tohoto břemene se pozemek nepodaří prodat. Je možné toho dosáhnout v nějaké rozumné době? Právník bude potřeba, ale zajímalo by mne jestli je nějaká šance to vyřídit nebo se tomu může majitel pod cestou efektivně bránit např. tím převáděním pozemků na jiné osoby, apod.
Díky za odpověď.
DK.
Dobrý den.Chce to opravdu velmi dobrého právníka.Měli jsme podobný problém a neuspěli jsme u žádné instance.Pokud je k pozemku ještě jiný přístup nemusíte vůbec uspět.Na druhé straně jak by jste se dívala na tento problém jako vlastník této cesty?
Dobrý den. Obávám se,že s tím nic nenaděláte. Neznám nikoho,kdo by si dobrovolně nechal zřídit věcné břemeno na pozemek (krom pana Milana ). Představa X soudních sporů s X vlastníky pozemků s nejasnym výsledkem není nejlepší. Určitě se obraťte na advokáta ,rád Vám poradí ale počítejte,že to bude něco stát. Vy určitě nejlíp víte jestli se Vám to vyplatí.
Napsala jste , že kolem pozemku je les. Lesem chodit můžete. Cestou nemusíte. Osobně si myslím, že vám nepomůže nikdo. Jen dobrý pravník a hloupý soused, který mu to podepíše. Ani státní orgány v kausach občanského Juda a jiných TV, si nedokázali poradit s cizímy pozemky. Myslíte, že vy budete vyjímka? Nabídněte sousedovi 20-50,000 tisíc za břemeno a uspějete. Pokud ne, máte smůlu. Ale to, že máte přístup i z lesa hraje ve váš neprospěch. Přístup máte, dál to nikdo řešit nemusí. To, že tam nevjedete autem, nikoho nezajíma. Tohle měl řešit majitel, který objekt budoval. Nyný je těžká každá rada. Opravdu myslím, že tohle vyřeší jen správná finanční částka, aby vám břemeno zřídili. Mám se stejným problémem osobní zkušenost, ale naštěstí lepší výsledek.
Dobrý den,
díky za komentáře, ale ten les taky není můj, vlastní jej stejný subjekt jako pozemky pod cestou (Lesy České republiky) a domluva s nimi není možná, snažím se o to už několik let, peníze jsme jim také nabízeli, stejně jako odkup kusu lesa pro vybudování vlastní cesty, ale odmítli. Z vašich komentářů vyplývá, že to nebude snadné, ale šance na úspěch tady asi nějaká je, protože můj pozemek je obklopen ze všech stran pozemky cizími a vede k němu skutečně jen jedna cesta. Přijde mi divné, že by mi soud nařídil, abych k pozemku chodila lesem a ničila les, když k němu vede cesta za jejíž užívání jsem ochotná platit. Navíc je to stavební pozemek a nosit na něj materiál na stavbu lesem je nesmysl. I když v téhle zemi je možné asi vše a rozhodnutí soudů jsou někdy velmi zvláštní.
DK.
Je jsem pochopil, že les není váš, ale vy jste nepochopil, že jsem psal, že lesem máte přístup. Lesem vám nikdo nebrání chodit. Hodně lidí má přístup k chatkám lesem ...
Dobrý den, Dášo.
na takovýchto diskusích, ikdyž to lidi myslí dobře, se obvykle smíchá smítko pravdy s hroudou hloupostí. Nahoře už někdo zmínil ten § 151o občanského zákoníku, který platí od roku 2000. V jeho třetím odstavci je uvedeno: "Není-li vlastník stavby současně vlastníkem přilehlého pozemku a přístup vlastníka ke stavbě nelze zajistit jinak, může soud na návrh vlastníka stavby zřídit věcné břemeno ve prospěch vlastníka stavby spočívající v právu cesty přes přilehlý pozemek."
Když si to přečtete pořádně, zjistíte, že nemožnost přístupu se nevztahuje k pozemku, ale ke stavbě. Právě charakter stavby pak mj. určuje, jaký přístup Vám soud může zřídit. K rodinnému domku či k fabrice musíte mít přístup i autem. Na víkendovou chatku stačí pěšky přes lesní pozemek. Pokud na pozemku žádná stavba není, pak se na Vás tato možnost vůbec nevztahuje.
To je jedno hledisko, které rozhoduje. Druhé hledisko je, aby se sousedovi způsobila co nejmenší újma. Ve Vašem případě je velká výhoda, že cesta reálně existuje (prozatím ji využíváte jako tzv. výprosu, tj. soused Vám to trpí, ale žádné právo Vám tím nevzniká, a to ani možnost vydržení věcného břemene), takže z tohoto pohledu je velká šance, že bude věcné břemeno cesty zřízeno. Na druhou stranu, cesta vede lesem, kde se obvykle auťáky nejezdí, a z tohoto pohledu je velká šance, že průjezd bude možný nanejvýš nemotorovými vozidly (tj. obvykle na kole).
Pokud jde o výše zmiňované "hloupé sousedy" - ti s tím nemají moc co do činění. Uvedené ustanovení pamatuje právě na ty obzvlášť chytré, kteří si dobrovolně žádné věcné břemeno zřídit nenechají. Toto věcné břemeno nezřizuje soused, ale soud. Na druhou stranu, nic není zadarmo. Pokud soud rozhodne o zřízení věcného břemene, stanoví zároveň cenu, která se sousedovi musí zaplatit (dále něco zaplatíte jako soudní poplatek a něco možná advokátovi).
Pokud byste byla v situaci, že na pozemku žádná stavba nestojí, ještě stále je zde otevřená možnost postupovat podle stavebního zákona (§ 170, odst. 2: "Právo k pozemku lze odejmout nebo omezit též k vytvoření podmínek pro nezbytný přístup, řádné užívání stavby nebo příjezd k pozemku nebo stavbě."), kde se mluví i o příjezdu k pozemku. Tento příjezd by ovšem musel být nezbytný. V takovémto stavebním řízení by navíc nemuselo být nutně zřízeno věcné břemeno. Kyby Vám Lesy ČR v rámci tohoto řízení nabídli např. uzavření smlouvy o užívání na dobu neurčitou, stavební úřad by pro Vás zřejmě nic víc nezajišťoval.
Přeji hodně štěstí.
Petr
petr365 Jelikož tazatelka nepíše o jaký druh pozemku se jedná,tak se zeptám za ni: To co píšete se vztahuje na všechny druhy pozemku? Pokud se třeba jedná o zahradu a chtěla by z ní udělat stavební parcelu ,má šanci uspět na stavebním úřadě bez přístupové cesty? (nepočítám územní plán). Ono v tom dotazu není moc informací,takže 100% asi nikdo poradit nemůže.
S úřady nikdy nevíte, jak pochodíte. Často tam jsou velice vstřícní lidé, ale ne vždy. Něco jiného je "bez přístupové cesty" a něco jiného je "bez věcného břemene cesty". Bez přístupové cesty se neobejdete ani v životě, ani na úřadě. Věcné břemeno ale určitě nutné není. Je spousta jiných forem, jak mít přístupovou cestu.
dagmark00, nevím, za jakých okolností jste váš pozemek nabyla a jak vám bylo sděleno kudy se k němu dostanete. Ale kdyby jste nepátrala po vlastníkovi, a nevstupovala s ním v jednání, možná jste nyní mohla uplatnit právo vydržení pozemku ( přístupové cesty). kar.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.