Nejste přihlášen/a.
Dobré sobotní poledne,
strávila jsem týden v nové práci. Jedná se o pozici odborného prodejce sanity, obkladů a dlažeb. Je to velké firma s velmi širokým sortimentem, během toho týdne jsem se seznamovala se sortimentem podle katalogů, kterých bylo asi osm a ještě tam další mám. Jsem studijní typ, nedělá mi problém si věci dohledávat, učit se, zjišťovat. Ale narazila jsem na velký nezájem u kolegů na pobočce. Jedna těhotná, kterou jakoby cca za tři měsíce vystřídám, mě má "zaučovat". Nečiní tak. Respektive, snaží se mít vlídný přístup, ale cítím silnou přetvářku, pokud mi něco ukazuje, tak rychle a ne moc ochotně, nebo vůbec. Celý týden jsem seděla a koukala do těch katalogů, což pokud si představíte, čas neutíká, nic. Sice si myslím, že jsem u sebe udělala kus práce, ale i tak... Navíc kolegyně nebyla asi tři dny pořádně v práci, místo ní vedoucí, který absolutně nemá zájem cokoliv řešit, učit mě. Práci dělal za kolegyni on a já opět seděla na druhém místě a četla katalogy. Během týdne jsem se stihla seznámit se sortimentem, tím, co je na prodejně, sama si doledávám technické záležitosti, nacházím sama logické souvislosti, ale sami jistě víte, že jsou věci, které sami nedokážete zjistit. Zvláště pak, pokud o tom nemáte ani páru. Jedna chyba je patrně už v tom, že vedoucí se moc nezaobíral výběrem člověka, mohl raději sáhnout po člověku z oboru... Dokonce mám pocit, že očekávají, že budu řešit telefonáty, což jsem se pokoušela, ale bylo to velmi podivné a neprofesionální. Dále mají firemní program, který není moc intuitivní, takže pokud nevíte, že vyhledáváte ve skladu zásob pokynem "R", tak na to prostě nepříjdete. Postupy mají svoje... Kolegyně je tam navíc osm let, všechny operace provádí v rámci milisekund, takže pokud ji sleduji, nestihám, vubec, jsou to klávesové zkratky... Přesto jsem něco málo pochytila dovedla si najít. Včera jsem si říkala, že jejich přístup je prostě špatný. Za obvyklých okolností bych jela na centrálu a učila se to tam. Takhle se to musím učit s nimi. Těhotná se mi pokouší vyhývat a chce, aby mě učila druhá kolegyně, která je v karanténě a budu pak pracovat s ní. Už jen tohle mi přijde značně neprofesionální, že vedoucí není schopen zajistit řádné proinformování.
Odcházet nechci, je tem pěkný plat a i celkem příjemné prostředí, čisto, teplo, relativní klid. O stresu se nedá hovořit.
Jak to ustát? Jak se to naučit, když je to takové celé podivné, poradíte?
Já bych poradila odejít.
Ten "pěkný plat" (je-li to ve státní správě nebo neziskovce, jinak jde o mzdu) si budete muset zasloužit, pravděpodobně nebude jen "za chození do práce".
Možná si chce vedoucí ověřit, co ve Vás je, jak jste flexibilní, samostatná, učenlivá apod. Nastávající maminka už má určité problémy, k nim potřebuje beze zbytku a bez chyb stihnout svou práci, na zaučení nového zaměstnance jí už nevycházejí síly ani čas > od toho se odvíjí její ne/ochota.
Proč radím odejít? Stejně, jako se firma staví k zaškolení nových zaměstnanců, se bude stavět i k případným dalším problémům. Vedoucí se za své podřízené nevezme v otázkách mzdy a odměn či prémií apod.
Pokud se Vám práce líbí, jeví se Vám jako zajímavá, tak dle mého naturelu radím vydržet.
Žádný učený z nebe nespadl a Vy jste tam proboha jenom TÝDEN.
Za tu dobu jste se mohla dostat jenom k základům.
Vydržte, každý den se naučíte nové a nové věci, každý začátek je těžký, za půl roku budete úplně někde jinde.
Píšete, že zákazníci nechodí, máte čas si tedy další a další věci nastudovat.
Zkuste si virtuelně nějakého zákazníka, který přijde a něco si vybere a vy se tam na něm budete učit, spočítat, najít pokládku, zadat do systému, kalkulaci, objednávku. Nevím, jestli to tak samozřejmě jde.
Opravdovému zákazníkovi bude asi jedno, jak dlouho to bude trvat, hlavně když mu dobře poradíte. Když se dělá takový nějaký návrh, tak tam zákazník sedí třeba hodinu.
Budete placená i podle uskutečněných prodejů, tedy se snažte působit příjemně, ta profesonialita přijde časem, jakmile budete více jista v kramflecích, promítne se to i ve vystupování.
Možná, že ti samolibí kolegové ve Vás vidí konkurenci. Kdoví jak se oni zapracovávali, jak dlouho jim to trvalo. A Vy je možná předčíte, jak jste aktivní a co všechno jste si sama za těch pár dní nastudovala.
Nezapomeňte, že chybami se člověk učí a i když po tom telefonickém vyzkoušení máte ze sebe špatny pocit, tak každým dalším a dalším rozhovorem budete získávat větší jistotu.
Máte nějakou zkušební dobu. Vydržte to, pokud zůstanete, tak za rok budete úplně někde jinde.
Zkušenosti naberete časem.
Když přijde zákazník a kolegové chtějí na Vás něco, co nevíte, tak se ptejte, prostě pořád, myslím, že máte zájem, tak snad snad to vyjde.
Zdravím. Začátky bývají těžké. Ale z těchto důvodů bývají na firmách vypracované pracovní postupy, podle kterých se nováček zaučí sám, a teprve to, co nepochopí, mu dovysvětlí k tomu přidělený pracovník, ve vašem případě ta skoromaminka. Ale nemůžete se divit, že učit vás úplně všechno polopatě ji obtěžuje, protože k tomu nemá ani vyčleněný ani placený čas, ale musí to dělat ke své práci, ve které nesmí chybovat a stihnout ji. Je koroňáková pandemie a všichni to máme těžší. Zkuste se na vedení zeptat po onom vypracovaném postupu a obrňte se trpělivostí. Lepší radu nemám. Ida
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.