Dobrý den, dnes ráno jsem šel vysprchovat. Sprchová jsem se poněkud dlouho, docela horkou vodou. Po sprše jsem se postavil a najednou se mi zamotala hlava, vůbec nic jsem neviděl. Něco mi tlačilo na hlavu. Otevřu oči a vidím, že jsem na zemi, ručník se válí v mokru vedle mě. Poté co vylezu že sprchy mi sestra povídá, že čím jsem tam praštil. Někdy pokud se prudce postavím, tak se to stane, ale jen že se mi hlava zamotá. Zatím jsem o tom s nikým nemluvil, ale promluví s mamkou asi. Vím že to zní jak z kdejakého filmu, ale mám strach. Děkuji za odpovědi
Jestli jste dítě, tak to bude nízký tlak. Je to běžné. Ničím se to neléčí. Musíte si prostě dávat pozor a nevstavat prudce. A jakmile budete mít černo před očima, rychle si sednout - hned a ideálně dát nohy nahoru. Mimochodem byste měl chodit na pravidelné kontroly u lékaře, tam vždy tlak měří.
Nejsem doktor, ale nemyslím, že by to byl velký problém. Náš puboš mi tohle převedl taky - rochnil se v horké sprše snad půl hodiny, pak vylezl na chodbu , zakroutil očima a už ležel na koberci .
Táhl jsem ho na pohotovost, doktor se na mě soucitně podíval a pravil - no to víte, puberta...
Říká se tomu ortostatická hypotenze. Změnou polohy se sníží tlak, ale tělo by to mělo být schopné kompenzovat. Pokud bude tohle motání hlavy pokračovat, tak zajděte k lékaři, vyšetří vás. Horká voda a hlad to zhoršují.
Možná tlakoměr doma nemáte, tak si skočte k lékaři. Mohl by to být nízký ale i vysoký tlak. Jak jste upadnul, tak jste měl štěstí, že jste se ještě více nezranil. I z horka se někdy udělá mdlo a v té sprše byla ta pára. Tak to nenechávejte být, hlava by se vám prostě motat neměla a stalo se vám to, jak píšete, vícekrát.
Cévy v těle se horkem otevřely, svaly prokrvily a hlava je nejvýš, tam krev už nedošla. Když se tím pádem nedostal do mozku kyslík, tělo to řeší tím, že se uvede do polohy, kdy se krev do hlavy vrátí - a to je poloha vleže. Tak to s Tebou seklo. Příště s tím počítej a nevystavuj se teplotním extrémům a vstávej postupně, ať to cévní zásobení stihne.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.