Nejste přihlášen/a.
Ahoj,
měla bych dotaz - máme fenku a od ní ob rok štěňata. Cena za jeden vrh se zatím pohybovala kolem 60 000 Kč.
Tzn. tato částka je příjem každý drůhý rok.
Mám toto zdanit? Není to sice pravidelný příjem (máme jen jednoho psa), ale přeci jen to příjem je dost vysoký.
Jaké se z toho odvádí daně? Jsem jinak na mateřské? Kolik let zpět je promlčecí lhůta-5?
Děkuji Adél
Podle mě to bude takto - pokud od prodeje máte doklad, tedy účtenku apod., pak příjem zdanit musíte. Bonzpovinnost podle mě vzniká od příjmu 4tis./měsíc, takže 48tis. za rok. To částka 60 000 přesahuje. Pokud papírek nemáte, nikdo Vám převod peněz nedokáže. Teď asi vypadám jako megapodvodník, ale věřte, nejsem :D , jen se to podle mě takto dá vysvětlit. Doufám, že někdo ještě potvrdí/vyvrátí moji verzi. PS: Vycházím z vlastní zkušenosti a poznatků účetního v rodině.
doplněno 05.05.10 12:28:Tak vidíte, z toho příspěvku, co poslala Lidka, je jasné, že se lze domáknout i toho, kdo účtenky nemá. Nedošlo mi, že pejsek je někde registrován. Děkuji Lidko za upřesnění!
Podle mne jednoznačně, patří mezi ostatní příjmy dle §10 Zákona o daních z příjmů. Pokud nepřevýší 20 tis. Kč za rok je osvobozeno. Pro výpočet základu daně lze snížit o náklady na jeho zajištění, tedy náklady na pejsky. Je otázkou, zda FÚ uzná celé náklady, zeptal bych se tam. Ti Vás mohou kontrolovat, ideální je jejich písemné vyjádření na velmi konkrétní dotaz.
Jakmile půjdete "zpátky"budete platit penále (úrok z prodlení) a asi i pokutu, daň Vám může být pro pozdní podání přiznání navýšena o 10%. Přiznání se podává vždy do 31.3. za předchozí rok Více na business.center.cz/..., zákon o daních z příjmů a zákon o správě daní a poplatků.
Já ale asi budu muset jít zpátky...Fenka má PP a všechna štěňata jsou tedy někde zapsaná...
Takže ty tři roky?
Díky
To záleží na Vás kolik chcete přiznat zpátky. Podle mne FÚ může letos vymáhat daň z příjmu za rok 2006. Hlouběji jen trestní postih za trestný čin krácení daně, ale to by toho asi muselo být dost.
Osobně bych možná řešil jen loňský rok, ale je to na Vás. Nevím.
Jak to, že už za 2006? Já myslela ty 3 roky-takže 2007,2008 a 2009, ne?
Takže ta částka nesmí být více než 48 000 a nebo 20 000 kč? Kolik je daň z těch 60 000?
Díky moc.
Částka... Na to není jednoznačná odpověď. Obecně je to 15% z daněné částky. Ve Vašem případě tedy 9.OOO,- Kč . Ale... Od příjmů musíte odečíst výdaje. Tím se částka sníží. I když ve Vašem případě je to stejně jedno, protože od částky 9.000 Kč odečtete odečitatelnou částku na poplatníka (24.840 Kč pro rok 2009) a tím Vám vyjde nulová daňová povinnost. Takže hezky v klidu napíšete daňová přiznání za tři roky dozadu, všude Vám daň vyjde NULA, a donesete to na FU. No a když daňová přiznání nepodáte, tak se taky nic nestane, protože sankce za nepodané daň. přiznání nehrozí a z případného penale si také nic nemusíte dělat, protože to se počítá z výše daně, jakou máte zaplatit. U Vás to je NULA a jakékoliv procento z NULY je zase NULA.
Ad odečitatelná částka: ale pokud je tazatelka zaměstnaná tak už tu odečitatelnou částku uplatnil zaměstnavatel! Daňové přiznání musí podat souhrnné, příjmy za štěňata se přičtou v platu a pak se teprve daní.
REPAK. Ano, máš pravdu. Ale tazatelka je na (mateřské) s dítětem a štěňátky :D. Takže předpokládám, že nikde jinde nepracuje
2008 pracovala. Jak dlouho? Určitě by se to dalo spočítat tak, že by Vám vyšly daně skoro nulové. Ale na to je potřeba více informací.
Já na Vašem místě bych podala přiznání jenom za rok 2009. A hotovo. Ono to je trošku tak, jak píše PU. Dokud se sama na FÚ "neudáte", tak o Vás většinou nevědí.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.