Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Podezření z podvodu za nouzového stavu -řešení?

Od: podezrenipodvod odpovědí: 13 změna:

Dobrý den,

mohl by mi někdo poradit, jak za současné situace postupovat, pokud mám podezření z podvodu?

Bohužel klasická situace, sháněl jsem jednu věc, pán mi udělal nabídku, poslal fotky, kontakty, jméno, domluvili jsme se na platbě předem na účet a dodání zboží obratem poštou. Jedná se o soukromou osobu, ne eshop. Platba odešla, ale zboží stále nepřišlo, na e-mail prodejce neodepisuje. Částka to byla do jednoho tisíce korun, veškerou komunikaci mám k dispozici. Pán inzeruje nadále za sebe veřejně i další věci.

Jak se nyní má postupovat ohledně nahlášení podezření z tohoto podvodu, když se všechno řeší online, z hlediska policie ČR? Je nyní šance, že se tím někdo bude zabývat, když policie má asi plné ruce práce s jinými věcmi? Byl by přitěžující okolností to, že se to událo nyní za nouzového stavu? Jak dlouho mám ještě počkat, aby prodejce zboží dodal nebo vrátil peníze? Jak jsem zmiňoval, inzeruje více věcí, takže je možné, že podvedených bude víc.

Děkuji za radu.

doplněno 06.11.20 19:18:

Ještě by mě zajímalo, jak to pak chodí u té policie? Naštěstí jsem s nimi v zásadě zatím nic neřešil, tak nevím, jak to tam chodí. Sepíšou se mnou oznámení, já jim předložím důkazy, které mám, oni mě do 30 dnů vyrozumí, a co pak dál? Chtěl bych uplatnit náhradu té škody, tedy vrátit platbu na účet, na dodání zboží netrvám.

13 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

3x

Dnes se může stát, že jeden den jste OK a druhý den ležíte na JIP. Jsou ty další inzeráty opravdu aktivní? Prověřte si některý. Pod jiným jménem a s jinou e-mailovou adresou projevte nezávazný zájem, ptejte se na možný termín dodání. Pokud odpoví, že může zboží ihned odeslat, poznáte, že je to podvodník.

hodnocení

1x

A proklepl jste si pána, hodil číslo účtu, jméno do googlu? Občas z googlu něco vyleze. Jak je to dlouho? Vyzvěte ho písemně k okamžitému odeslání, případně vrácení částky, pokud máte tlf volejte, nebo pošlete SMS s tím, že jinak půjdete na policii podat TO.

Policie se tím zabývat musí, pokud je to podvodník, může toho mít na hrbu víc a vše se mu sečte. Můžete jeho další inzeráty nahlásit adminům.

Na netu je podvodníků spousta, vždy před vánoci se jich vyrojí ještě víc, většinou je ještě dobré vyžádat si další fotky a tak zjistit, jestli dotyčný věc opravdu má a fotky jen nestáhl na netu a samozřejmě je lepší na dobírku, i když ani tak Vám tu konkrétní věc nemusí poslat, nebo osobní převzetí.

doplněno 06.11.20 11:02:

Aha, tak týden není zas tak dlouho, pokud to není profi prodejce, chodí do práce, dala bych tomu ještě pár dní.

Někteří jsou na ránu, komunikují jen do doby, než prodají a přístup k zákazníkovi je jinak katastrofa. Napište mu u dalšího inzerátu dotaz na zboží, pokud je to např. Aukro, požádejte adminy, ti ho vyzvou.

podezrenipodvod
hodnocení

Zatím je to teprve týden, ptám se právě radši dopředu, protože mě ta nekomunikace znepokojuje.

Fotky jsem si právě vyžádal, posílal mi jich asi deset, vše bylo ok, podle mě z internetu stažené nejsou, protože jsem si sám napřed tu věc hledal a obrázky jsem takové nenašel, i jsem si předem prohledal aktivní inzeráty. Takže podle mě zboží má, jen se mu nechce jej poslat.

Telefon, e-mail a jméno i účet jsem si také progooglil a zatím mi to nic podezřelého nenašlo. Hodnocení žádné zatím nemá. E-mail má normálně ve stylu jméno a příjmení, dokonce tam má fotku obličeje, i když rozmazanou, ale to já mám taky, ty obrázky tam moc ostré nejsou. Hledal jsem i podle těch dalších inzerátů a i to by mi asi souhlasilo.

podezrenipodvod
hodnocení

No on se pán holedbal, že zboží odešle hned, že klidně půjde na poštu i těsně před zavírací dobou, takže myslím, že čas i má. Dám mu ještě čas snad, kdyby měl problém se zabalením, ale sám mi psal, že i krabici už má a jen to tam dá.

Aukro to není, je to všechno na bazoši.cz.

hodnocení

0x

Pokud pán inzeruje dále jiné věci tak zavolejte nebo napište z jiného telefonu / mailu že o určité zboží(na zkoušku) z jeho nabídky máte zájem a že bydlíte pár km od něj a že si třeba hned přijedete osobně.At Vám dá adresu.

Jak řekne že to nejde a pouze poštou včetně peněz předem tak je to na 99% podvod.A Vaše tisícovka je asi fuč...Jak řekne že to je bez problému a mužete dorazit osobně a dávám adresu tak je to veselejší...

podezrenipodvod
hodnocení

tak jsem nezávazně poptal ještě jinou věc z jiného mailu. Má tam oblečení, to se hodí, že si jej budu chtít vyzkoušet. :) Uvidím, jak se to bude dál vyvíjet.

jojo uvidíš a dej vědět zajímá mě to

podezrenipodvod
hodnocení

Tak to dopadlo dobře.:) Pán zboží poslal, jen se to týden zdrželo.

Psal jsem mu ještě z jiného mailu na oblečení, které nabízel, napsal mi i adresu, tak v nejhorším bych ji měl, souhlasí to i s tou na balíku. Ale teď už to nebudu potřebovat.

hodnocení

0x

Najděte si na google předžalobní výzvu a upravte ji podle vašeho případu. Tu mu pošlete, stačí mailem, není třeba, aby bylo potvrzeno přijetí. A dolů pod čáru připojte i text, co se o výzvě píše na google, aby věděl, co to pro něho může obnášet. Za 14 dní po jejím odeslání můžete podat žalobu soudu. Trestní oznámení můžete podat hned, státnímu zastupitelství nebo policii. Zabývat se tím musí! Ještě bych pár dnů počkal, balík může bloudit na poště, a klidně bych ho k dodání inzerovaného a již zaplaceného zbožívyzval formou: pane XYZ, bytem /celá adresa/, žádám vás o okamžité dodání zaplaceného zboží nebo vrácení peněz. Možná by to varovalo před jeho jménem a kšefty další zájemce.

podezrenipodvod
hodnocení

no já právě jeho adresu (zatím) nemám

jirib
Jeho adresu neznám...to opravdu nevymyslíš...

Není pravda, že nemáš jeho adresu! Jak jsi s ním komunikoval, jak objednával a jak ho upomínal? Máš jeho email = adresu. A předžalobní výzvu stačí e-mailem! Kdybys znal adresu bydliště a poslal to doporučeným dopisem, není nutné aby byl dopis doručen, stačí, abys měl pro soud podací lístek a dokázal, že jsi mu to poslal! Přečti si to na googlu.

podezrenipodvod
hodnocení

jojo, e-mail mám, tak tam dám ten

Nechám mu ještě cca příští týden a pak pošlu. :)

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]