Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Nadřízený dal podmínku k dovolené, dovolená jen, když

Od: anzionka® odpovědí: 9 změna:

Ahoj,

chci se zeptat, zda je korektní, tento postup. Na začátku října jsem žádala dovolenou na 28. a 29.10 2020. Bylo s dostatečným časovým předstihem, vím, že bych měla žádat o dovolenou nejméně 2 týdny předem, to bylo i více. Moje nadřízená mi dovolenou zrušila, a jako důvod uvedla naplánování uvedení produktu na trh cca týden před termínem té dovolené v říjnu. (DODÁM, ŽE K UVEDENÍ PRODUKTU NA TRH NEDOŠLO, MOŽNÁ DOJDE PŘÍŠTÍ TÝDEN, I PŘES TO JSEM SI DOVOLENOU V ŘÍJNU NEMOHLA VYBRAT Z DŮVODU ZAMÍTNUTÍ TERMÍNU ZE STRANY ZAMĚSTNAVATELE) Předložila jsem tedy nadřízené tedy jiný termín dovolené, alternativně na listopad. Ona mi řekla, že se k danému datu vyjádří do 5.11. Včera jsem se jí připomínala, jinak by na to zapomněla. Čekala jsem ,že se vyjádří, ano nebo ne. Dovolenou mám v plánu si brát 18.11. a 19.11. Ona se mě místo vyjádření začala ptát, zda ve státní svátek 17.11. budu pracovat či nikoliv. Řekla jsem, že nikoliv, neboť plánuji dovolenou v termínu 17. - 19.11. A dále nadřízená říkala, že dovolenou mi schválí, jen pokud zajistím, že nová kolegyně na pracovišti bude dostatečně zaučená a dokud nezvládne práci stejně dobře jako já. Já jsem kolegyni již jednou zaučovala, ale nevěděla ani základy na danou pozici. Asi jako kdyby učitel neuměl číst. Tak jsem jí nějak zaučila, ale nemohla jsem jí "učit číst", protože kromě zaučování musím plnit i svoji pracovní náplň. Nevím, zda je kolegyně zaučená, pravděpodobně ne, dnes se s ní sednu a budu jí dále vysvětlovat ty základy, protože právě v nich plave. Protože já ji nemohu učit číst, nýbrž už ji musím ke zvládnutí pozice vysvětlovat hlubší věci než základy.

Bojím se, že daná kolegyně můj zástup nezvládne a nadřízená s ní nebude spokojená. A tím pádem mi neschválí dovolenou v prosinci. Kolegyni klidně budu zaučovat, ale jen za podmínky, že tedy moje práce počká a bude stát. A také za podmínky, že moje nadřízená nebude dávat ulimáta, že až bude kolegyně dost zaučená, až tehdy mi schválí dovolenou. Je to vůbec korektní, když mi nadřízená dává taková ulimáta ohledně mé dovolené?

Díky za názory.

9 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

8x

Tuším že jste to byla Vy, kdo se ptal na neustálé telefonáty nadřízené i v době vašeho volna..

A další v podstatě podobný dotaz.

Tak prostě s tou prací sekněte a jděte dělat jinam.

Nebo Vám to stojí za tu námahu a pak si nestěžujte.

pb®
hodnocení

4x
A to vás platí zlatem, že volá a otravuje kdykoliv mimo pracovní dobu a teď už i ruší dovolenou? Kdyby šlo o dva týdny, ale i dva dny jí přijdou moc?

vilik*
hodnocení

3x
Vážená Anzionko, pletete si pojmy s dojmy.
Po majitelce firmy chcete dodržovat zákony, sama ale orientaci v nich moc nemáte.
Například takový zákon 262/2006 v paragrafu 217 a následujících říká, že dovolenou má zaměstnavatel přidělit přednostně v tom kalendářním roce, ve kterém nárok vznikl, nebrání li tomu vážné provozní důvody. V takovém případě je nutno dovolenou určit po jejich pominutí, nejpozději v roce následujícím a tak dále a tak dále.
Čtrnáct dní lhůty na oznámení čerpání dovolené pak nemáte vy, ale právě zaměstnavatel na to, aby vám termín sdělil, pokud se ovšem nedohodnete na kratší lhůtě. Což mimochodem například v případě čerpání dovolené v nějaké turisticky atraktivní době je lhůta opravdu šibeniční, hraničící až se schválností, ovšem zcela v rámci zákona. Takže vaše úvahy o tom, jak moc včas jste váš požadavek vznesla, jsou irelevantní.
Vy tedy můžete tak ve vaší situaci maximálně přemýšlet, jestli se vám práce vyplatí, rozhodně ne, jestli jde o korektní jednání. Je to totiž zcela v souladu se zákonem. A co si budeme povídat, uvedení produktu na trh nebo potřeba obsazení dané pozice v určitém čase zcela jistě vážným provozním důvodem je.
Jestli se nakonec produkt na trh nedá v termínu nebo je odložen, nemá na provozní potřeby vliv, ledaže by se mohlo teoreticky vzít v úvahu, že k odložení startu produktu mohlo dojít i kvůli neschopnosti kompetentního pracovníka. Nebudu vám lhát, po vašich dvou dotazech bych se k tomu i přikláněl.
On problém bude mít i jinou rovinu. Problém malé firmy je, že musí dodržovat pravidla a zákony, na druhou stranu musí generovat zisk. A to je dnes možná horší než jindy. Nezaměstnanost po dlouhé době stoupá na 3,7 %. Co byste například dělala ve firmě, která plánuje dovolenou na celý rok dopředu bez možnosti říci k tomu vaše představy, nebo ve firmě, která v době, kdy odejde pracovník do karantény a ze dne na den, musí situaci urychleně řešit přeobsazením směn, nebo ve firmě, kde je zaměstnanec nucen být kvůli provozním důvodům být doma na šedesáti procentech, s výhledem na možnost výpovědi pro nadbytečnost. Protože i takové firmy jsou.
Prostě a jednoduše, nechce se vám zde být závislá na jednání majitelky, která se snaží vydělat peníze i na vaši výplatu, seberte se a běžte jinam, kde bude vše krásné, růžové a zalité sluncem. Máte možnost.

idanova*
hodnocení

1x

Zdravím. Když vám šéfka podmiňuje dovolenou a dává ultimata, nadhoďte, že vám nějak není dobře, že jste silně přetažená, a na dny vámi plánované dovolené se hoďte marod. A máte vyřešeno na všechny strany. Ale nějak se nemůžu zbavit dojmu, že šéfová potřebuje, abyste za každou cenu zaučila novou sílu, a pak už ji nebudete zajímat. Jen vás ještě kouká vyždímat, co to jde. Já bych s výpovědí neotálela. Co vás tam drží? Sliby? Ať si tu novou zaučí sama, a mimo prac. dobu ať si pracují spolu. Ida

hodnocení

Díky za názor. Tak já nejsem s náplní práce nespokojená, baví mě to, co dělám. To je asi to, co mě tam drží. Ale nejsem stroj. Musím také někdy odpočívat (mimo pracovní dobu a o dovolené). To se musí, ať už děláte jakoukoliv práci, lékaře, pekaře, policisty nebo nějakou práci za počítačem. Jinak díky za názor, úplně stejně mi radí partner, když mi šéfová nebude chtít schvalovat dovolené, tak tak se budu asi házet marod.

hm*
hodnocení

0x

Dovolenou určuje zaměstnavatel. Nemusí ti ji dát, v termínu, o který si řekneš. Takže - formálně to dělat může, prakticky tím ale takového zaměstnance tak nas..e, že o něj asi přijde.

hodnocení

Vím, že termín určuje zaměstnavatel, a byla bych s tím v pohodě, kdyby mi řekla, v listopadu ti nemohu dát dovolenou v termínu XY, ale vybereš si dovolenou v termínu ZZ. Tady je problém v tom, že mi takto bude dovolenou odmítat vůbec dát, i termín, který by se hodil zaměstnavateli, nikoliv ten, který si "řeknu". Protože zaměstnavateli se nebude hodit žádný termín, protože kolegyně nebude dle zaměstnavatele zaučená stejně dobře jako já nikdy.

Když vám nevadí být otrokem, tak to musíte snášet. Já už bych byl pryč.

hodnocení

0x

Pracovněprávní záležitosti řeší inspektorát práce, myslím, že mají i nějakou telefonickou nebo e-mailovou poradnu. Ovšem pokud by přišli na kontrolu, můžete se možná s místem rozloučit.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]