Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Ovladnout vztek

Od: vztek odpovědí: 14 změna:
Dokazete ovladnou t vztek? Jak to mam udelat? Mebkdyz neco rozliti, tak jsem k neudrzeni a nicim vsechno kolem. Nekdy to schytaji i zive bytosti.
20:59 zrovna je to opet cerstve

14 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

6x
Jak se ovládnout při vzteku během 2 sekund? Podle mých zkušeností jedině prevencí. Vnímat realitu jinak a to tak, aby vztek nevznikal. Sám máte zjištěné, že když Váš vztek něco má zklidnit, nebo ho někdo má tlumit svými slovy, ještě víc Vás to rozčílí. Je to tedy důkaz, že při samotném hněvu už je na řešení hněvu úplně pozdě.
Pokud my dva budeme stát vedle sebe, věřte, že já stejnou situaci posoudím úplně jinak. Nic mne neuráží, nevytáčí. Miluji klid a to až tak moc, že si ho nenechám vzít. A je to. Neznám nikoho, kdo by to dokázal, když to já sama nedovolím. Sama mám dost svých chyb, zabývat se cizími chybami? Proč bych to dělala? Co mne má rozčílit a proč? Jak zvládám svůj vztek, hm a jaký vztek, na co? Snažím se porozumět tomu, proč někdo dělá to, co dělá. Pochopit ho a mít trpělivost.
Ani terapeut Vás nebude učit zvládat vztek, ale situace, při kterých ke vzteku dochází a učit se vzteku vyhnout. Pracovat se svými pocity lépe.
vztek
hodnocení

Tahle odpověď se mi hooodně zamlouvá. Kéž bych to dokázal. Zkusím to trénovat.
U mne je určitý klid asi daný stanovením priorit. Co je pro mne opravdu důležité. Já třeba nechci nikomu nějak ubližovat. Mám ale pocit, že konflikty ubližují. Snažím se jim vyhnout, protože v konfliktech se navíc objevují lži. To jsou věci, které mi nesedí. Nemám ani pocit, že konflikt je projevem opravdu kvalitní komunikace. Tak mám při hněvu nebo konfliktu dojem, že jsem komunikaci vůbec nezvládla dobře.
Pokud má člověk vztek, mám pocit, že je zraněný. Takže se snažím rozumět lidem tak, aby mne co nejméně situací zranilo. Pocit, že Vás někdo jiný brzdí, může vzniknout tím, že jste už dříve měl pocit, že na Vás svět (nebo okolí) má příliš velké nároky. Základ klidu je, snížit si příliš velké cíle, kterých se snažíme dosáhnout. Ten pocit má hodně lidí. I reklamy nás učí, že je nutné nabízet to "nejlepší". Jen ti nejlepší jsou řekněme "žádoucí". Dokonalost je nutná a ideální. Jenže to je lež, která způsobuje veliké napětí. Řada lidí v našem okolí to napětí nějak v sobě má také a ještě ti nás ovlivňují. Proto platí, že negací si člověk nemá všímat, má si udržovat svůj klid a hlídat si ho. Může pomoct i když se člověk pomocí vzpomínky dostane do nějakého vzteku a podívat se hlouběji do svých pocitů, proč jsem cítil právě tohle. Může to pomoci pro příště. Ke konfliktům často vede vzájemné nedorozumění.

hodnocení

4x

Možná by stačilo, když to schytají živé bytosti, ti střelit takovou, aby jsi druhou chytil o zeď.

vztek
hodnocení

Kdyz se na to podivam z neutralniho pohledu (nadhledu), tak je moje chovani samozrejme neomluvitelne, ale zkrotit to neumim i kdyz se v tu chvili hodne premaham. Jakoby ve me byly 2 bytosti a ne jedna. Rozumem a tim, ze mam ty druhe rad rikam brzda brzda, ale telo ma proste vztekle pochody. A facka o zed - sice vas chapu, ale neresi to vnitrni pricinu. A je to zase nasili proti nasili. A clovek se v tom pripade zklidni jen ze strachu z nasili te facky, ci neceho horsiho (napr. k otci bych si to instinkivne nedovolil pac bych dostal do drzky)... Ja si to nechci dovolit k nikomu. Vazim si zivych bytosti a kor tech blizkych, ale nekdy to neubrzdim, ackoliv obrazne receno zabarykaduju dvere svemu vzteku svou vuli a rozumem, jenze. Na druhe straně v tu chvili neni busici clovek, ale vlak. Nechci byt kousavy pes (vztek) svazany na retezu (facka atd). Chi byt volny a neskodit a vedet, ze se kdykoliv ovladnu. Bohuzelnto neni v mych silach. Kdysi mi kdosi radil, at si jdu zabehat. To je ale prilis pozde. Ja potrebuji vedet, jak se ovladnout v ten okamzik (sekundy). Ne ze budu snerovat boty atd... Proste jak? Jak? Jak to dokazete? Ja to neumim. A nici me to tim zpusobem, ze skodit nechci a preato pak neco zpusobim a mam vycitky. A i kdyz se ubezpecim, ze priste nic takoveho neudelam, uz ze zkusenosti vim, ze se takove informaci neda verit. Ale mam vas vsecky rad. A kdyz jsem pri smyslech, tak se mnou (aniz bych se chtel chlubit) muze byt docela zajimavy rozhovor. Ale radsi psanou formou. To je jistejsi a mam to radsi. Nuz, co se mnou...?

hodnocení

0x

Výhodné je mít doma pověšený boxovací pytel, mlátíte do něj tak dlouho, dokud vztek nepovolí.

vztek
hodnocení

Zkusim, ale jak uz jsem psal vys, potrebuju okamzite chvilkove reseni (2 sekundy)...
Vedet, ze se ovladnu...
Nez dojdu k pytli, tak uz neco muze letet vzduchem.
Navic, potrebuju se sklidnit psychicky, pytel neni vzdycky po ruce a navyk do neceho pri vzteku busit by mohl delat potize

hodnocení

0x

Dokáži se ovládnout. V TV jsem jednou viděla lékařku, která prohlásila, že dospělý člověk musí dokázat ovládnout vztek. Zkus si zhluboka dýchat. Doporučuji konzultaci s psychologem.

vztek
hodnocení

Jo jo, tohle mi tak rict, kdyz jsem v razi... Ale kupodivu me konkretne toto nenadzvedne tak moc, jako vetsinu vzteklounu..
Jen to ten olej trochu prihreje..

72mona3*
hodnocení

0x
No jo, cholerik. S tím (vaším temperamentem) se bude špatně bojovat. M.
doplněno 05.11.20 23:01: Nikdo není stoprocentní ;) Testy, pokud si je člověk dělá sám, mohou zkreslovat.
Melancholik třeba rozhodně není impulzivní. Ale ještě je třeba brát v úvahu vnitřní rozpoložení. Často "vybuchují" lidé, kteří sami se sebou nejsou spokojeni. V ten moment to není jejich přirozenost (temperament), pouze momentální vnitřní rozpoložení, nespokojenost, frustrace. A s tím už se pracovat dá. M.
vztek
hodnocení

Kupodivu jsem melancholik, ktery ma bliz k flegmatizmu nez cholerismu, alespon podle obecnych charakteristik a testu, co jsem si udelal. Otec je cholerik.

hodnocení

0x

Pokud se nedokážete ovládat, tak se kousněte do jazyka, nebo se štípněte kam chcete. Tak ublížíte v ten moment jen sám sobě a bolest Vás snad probere a zklidní. Zkuste trénovat ovládání se - počítejte do deseti, nebo si v duchu říkejte - uklidni se, to chce klid a vydýchávejte vztek...Postupně se můžete propracovat k tomu, zavázat si ty tkaničky a jít to rozběhat. Pokud se nedokážete ovládat, tak ve vzteku fakt můžete nakonec někomu ublížit, nebo zničit hodně věcí kolem sebe.

hodnocení

0x

Přestaň hulit.

vztek
hodnocení

Pokud je to myšleno vážně, odpovědí bude že nehulím, ani nekouřím.
Spíš mi to ale přijde jako suchý černý humor *smich* včetně toho času vložení. Jen o minutku víc...

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]