Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Smysl existence

Od: noaco odpovědí: 45 změna:
Můžete mi někdo vysvětlit smysl existence? Nemyslím zrovna, jak jsme se tu vzali. Spíš myslím, proč nespáchat okamžitě sebevraždu.

45 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

8x

O smyslu existence přemýšlí lidstvo od nepaměti, zatím v podstatě bezvýsledně. Takže to Vám asi nikdo rozumně nevysvětlí. A proč nespáchat sebevraždu? Nevím *nevi*, mě zase nenapadá jediný důvod, proč bych to udělat měl. Ale je to Váž život a Vaše rozhodnutí.

Není co dodat.

noaco
hodnocení

Jsem melancholik. A sebevražedným smerem, kdybych to nerozptyloval a nekrotil, me to tahlo odjakziva, fakt myslim uz tak od skolky. Je to svym zpusobem pro me prirozene i kdyz neni. Je to vlastne uz v tom slove - prirozene: PRIdruzilo se to ke me PRI naROZENI. Jak rad bych, aby toto nebyl muj zakladni stav, muj prirozeny temperament.
noaco
hodnocení

To jen tak na vysvetlenou, proc ano. Asi to nemi duvod, akorat vysvetleni, ze cloveka meho typu tyto veci napadaji.
A tak hloubam a hloubam nad smyslem...

hodnocení

5x
Nedávno jsem si připomněla, že znám smysl života. Opravdu. Jen na tu otázku nelze jednoduše odpovědět.
Jsem pevně přesvědčena, že opravdovým smyslem života je nacházet způsob, jak být šťastní. Nemyslím nedosažitelné štěstí jako cíl. Ale žít s radostí a spokojeně. Aby toho šlo dosáhnout, musí člověk dosáhnout a udržovat si vnitřní klid, mír. Potom lze vnímat svoje pocity, vnímat ty pocity v hloubi svého srdce, plnit si svá nejčistší přání a touhy. Teda nacházet, co by právě mne dělalo šťastnou a žít podle toho. Spousta zážitků pak tu radost přináší, nebo se lze radovat i z toho pocitu klidu. Ani překážky v životě pak neruší, ale jsou zajímavou výzvou. I to pak člověka baví.
Smysl života nemůže být univerzální, teda pro každého stejný. Byla by totiž spousta lidí, kteří by takovou normu nedokázali splnit, neuměli by pak dosáhnout štěstí, jako jiní lidé a to by je vlastně odsoudilo k bezcennému životu - nepřesně řečeno.
Každý z nás je strůjcem (tvůrcem) svého štěstí. Tedy každý z nás je takový nějaký bůh, který si smí určit smysl svého života a Váš smysl života je právě přesně ten, který mu dáte Vy sám. Smíte být tím nejkrásnějším člověkem, kterého si umíte představit, naplňovat svoji krásnou představu. A nebo žít tak, jak si přejete, jak to cítíte jako ideální pro Vás. Hlavně svým přáním neubližovat nikomu jinému, protože šťastní nebo spokojení mají právo být i ti druzí. Stává se ale, že člověk vysílá přání, která se splní nějak divně, přivolají nepříjemné situace. Někdy je těžší předem pochopit, jakým způsobem se přání bude plnit. Co s ním je spojené. Navíc člověka ovlivňují v životě různé energie, které si sám neuvědomí, ale přesto mu berou sílu, "kazí mu náladu".. To je ale o tom, nenechat se ovlivnit negacemi, negativními myšlenkami.
Celý život je výzva.
noaco
hodnocení

S tim asi souhlasim. Tedy stručně řečeno smysl zivota je prozit ho, co nejvic podle svych predstav, spokojeně.
A pak umřít.
Pak je jeste otazka, jestli je neco potom.
Ona otázka smyslu života někdy zní spíše jako: Jaký má život cíl. Zatímco já vnímám smysl života v jeho tvoření, v jeho cestě, při průběhu. Dát životu smysl tím, že člověk prožije dobrý a krásný život podle svého přání.
Jednou jsem pro sebe prohlásila, že převtělování neexistuje. Kdyby existovalo, musela bych o tom vědět. A já si nic takového nepamatuji. Člověk na to musí být připravený. Když jsem se setkala s cizím člověkem, kterého už dávno miluji, protože už ho dobře znám, a pak ještě s dalším, kterého znám, vynořilo se několik odpovědí, odkud ho znám. Několikrát mi nějaká vzpomínka pomohla pochopit, proč se něco děje takhle, dneska. Některá přání se plní i později, v dalším životě.
V sebevraždě je něco špatně. Nerozumím tomu, ale už negace takových myšlenek hluboce zraňují nějaké city, cítění člověka. Jako bytostný odpor sám k sobě. Odpor k životu. A život sám je spojený s obrovskou silou. Takže útok sám proti sobě je podobná síla, ale v negativním smyslu. Když člověk dostane strach o svůj život a bojuje za něj s někým, získává na chvíli skoro nadlidskou sílu, hrozný adrenalin.

hodnocení

4x

Každý má smysl života jinde. Někdo v potomcích, jiný v práci, další v užívání si, v objetování se, jídle, sexu, hamižnosti, učení se... to si musíte vybrat sám. Nejlepší je asi kombinace všeho trochu.

hodnocení

3x

Na to vám nikdo neodpoví, protože to nikdo neví.

motak
hodnocení

2x
Protože to tak vesmír vymyslel. A jste jen jedna část, diky které se zdokonaluje.
Podle otázky je ovšem možné, že jste se jako další vylepšení nepovedl a sebevražda je rozumné řešení.
Tím jsem chtěl říct že člověk jako jedinec je naprosto nedůležity a zanedbatelný tom množství ostatních vzorku cloveka.

kepler*
hodnocení

2x

Odpovím dvěma citáty:

"Život vždycky stál, stojí a bude stát za to, aby ho člověk dožil. Ono se s ním popravdě ani nic víc dělat nedá." — Jan Werich

"Mít pohlavní styk znamená kopat smrt do prdele a při tom si zpívat." — Charles Bukowski americký básník a spisovatel. Tedy podle mého vlastního výkladu: předávat geny potomkům a taky vědomosti. Pokud bys svou existenci ukončil, žil jsi zbytečně jako parazit.

noaco
hodnocení

Sice da, ale je pravda, ze je to neco jedinecneho. Smrt je nicota a je vsude. Vesmir 99,999999999...% jen hromada šutrů.
To druhe je dobré, to se mi líbí.
A odpoved na vas vyklad: krome radosti z deti to smysl nema. Je na kazdem, jestli mu to staci a je to jeho smysl a jestli to za vsechny ty starosti stoji. Jestli tohle je to ono. Ten smysl. Vedomosti predavame, aby kdyz uz sem privedeme nove lidi (potomky), aby jsme jim zmensili stradani a utrpeni, pomohli prezit. Mozna ze jako parazit. Ale ja si to, ze budu zit nevybral. A jeatli to nema smysl, tak je to stejne jedno.

hodnocení

2x

@noaco - proč nespáchat okamžitě sebevraždu

Protože doteď už do vás bylo investováno tolik, že byste měl vracet.

noaco
hodnocení

Jenze ja se o to neprosil. Kdybych neexistoval, tak o nicem nevim a bylo by mi to fuk. Ale souhkasim, ze do me investovano bylo. Normalne, prumerne, ale oproti 0,je to zavratna suma.

hodnocení

2x

No teda, okamžitě spáchat sebevraždu? *sok* Jak to myslíte? To jako mimino, ještě předtím, než jste opravdu začal svou existenci vnímat?*zmateny* Život je přece krásný. Svět a příroda krásná. Stačí se jen umět dívat kolem sebe. Tolik úžasných zážitků Vás čeká a Vy takto uvažujete? Já Vám nerozumím. *co* A i když si myslíte, že zrovna Vy se do dějin nijak významně nezapíšete, tak se přece můžete těšit a obohatit svůj život z úspěchů jiných. Mohou to být umělci, vědci a tak dál...

noaco
hodnocení

Souhlasím, že kolem nás je i spousta krás.
A otázka zní: To je ono? Zažít zážitky? Jsou prchavé.

hodnocení

1x
Smysl života je v tom mít někoho rád. Obětovat se svým životem, službou, pomocí. Bez čekání na vděk, peněžní odměnu ...
Sobci co jen chtějí a mají pořád málo, ti mají při neúspěchu chutě k sebevraždám.
noaco
hodnocení

Nezávazně pomáhat, to je mi blízké. Ale je toto smysl? Zdá se mi to málo. Vsem stejne zdaleka nepomuzu. A pak vsichni umreme. A kde je pak nejaky smysl?

dylin
hodnocení

1x
Ve vesmiru je 63% temné hmoty - tedy ničeho, neexistence, smrti, prázdna. Zbylé části jsou živé a dají se exaktně měřit. To je to na co si hraje věda, že s tím umí dělat a chtěla by umět i s temnou hmotou. Ale já jako věřící, jsem vděčný za to něco v pozadí, co do toho prázdna vesmíru, nihility, neexistence, vrhlo světlo a hmotu. Tomu zdroji já říkám Bůh a jsem vděčný, že přes mé biologické rodiče (oživlé uhlovodíky) propůjčil i mě život a zapojil mě do světa existence. Do života. A jako živá forma energie doufám, že nepřejdu do temné energie (to čemu se biblicky říká peklo). Jestli nevěříte v Boha, pak je život skutečně k ničemu. Protože za čas nezůstanete ani jako vzpomínka a nezůstane ani nic z vašeho majetku, který jste za života nastradal.

No, ve vesmíru je kolem 90% temný hmoty. Ale je to hmota, ne tedy nic, neexistence, smtr či prázdno.

noaco
hodnocení

Podle vas je tedy jedinym smyslem verit v boha? K cemu mi to je?

break
hodnocení

1x

Udržovat koloběh života. Narodit se, žít, plodit, umřít...a pořád dokola, nic víc

noaco
hodnocení

Tomu kdybych uveril, tak bud se pujdu odprasknout rovnou nebo budu cely zivot jezdit po svete, trochu pracovat, trochu loupit a vsude plodit deti.. A jestli po me pujdou, tak se odprasknu potom. Nastesti tomu neverim. Je to tak suche.. Tak k nicemu...
Ten smer, ten cil, to me zajima. Ne ze zakon kruhu plati, protoze zakon kruhu plati.
break

Je to tak. Začátek a konec je jasnej, to mezitím závisí na každým z nás...

noaco
hodnocení

Jo a myslím to vážně. Dokáže mi někdo smysluplně odpovědět?

hodnocení

0x

Každý by si měl najít nějaký důvod, pro který má smysl žít. Někdo touží po volnosti, nechce se vázat, chce si užívat, jiný vidí smysl života v početné rodině a výchově spousty dětí, další má za cíl dosáhnout bohatsví a dělá pro to vše.

Jiný ve víře, další v dokončení studia a cestování a poznávání neznámých světů, další ve sportu a dosažení nejvyšších met..jiný se raduje z každodenních maličkostí a to mu stačí úplně k spokojenému životu.

To, že teď nevidíte smysl života a máte černé myšlenky neznamená, že zítra, za týden, měsíc, to nebude jinak.;)

noaco
hodnocení

Co mi taky jiného zbyva. Je jen par moznosti: bud ho hledam nebo ho mam nebo je mi to jedno nebo neexistuju a je mi to vic nez jedno. Pokud ale nyní vidím z nadhledu nesmyslnost a nicotnost smyslů zivota ostatnich lidi, tak nechci dopadnout tak, ze se snizim k tomu nektery ten smysl si stejne budu muset vybrat (protoze jinak bych byl beze smyslu). Jenze at uz je to cokoliv, nakonec to pomine, takze to melo jen docasny smysl. Ja si ale predstavoval onen SMYSL ŽIVOTA velkolepeji. Bud je to vazne o nicem a kazdy si cas v zivote rozhodi mezi spani, praci a konicky nebo mi porad neco unika.

hodnocení

0x

Vy, vysokoškolák, šikovný, mladý a veselý, a takováto otázka? Plný nápadů jak to zde zlepšit?

noaco
hodnocení

Pravda, nejlepsi by bylo zlepsovat stav lidi tady na zemi. Jenze lidi vzdycky vseho zneuziji at uz jde o nejakou techniku nebo neco jineho. Doktor je moznost. Ja rad druhym pomuzu. Ale stejne vsichni umrem. Uchazi mi ten cil. Kdyby jsme si to šlehli vsichni ted, synchronizovane na celem svete vsichni, tak cemu to uskodi. Nikdo uz se nebude trapit ani nebude nemocny atd...

jenda2*
hodnocení

0x

Vznik lidské populace je už dávno označený za umělý zásah někoho jiného , než boha. Evoluce se zde uplatnila pouze jako základ pozemských bytostí a dále jen genetickou manipulací. To už před lety archeologové vyluštili ze záznamů Sumerů a Egypťanů. Ale to je stará věc. Jsou tři typy lidí a všechny mají gen společné matky. To také není novinka. Člověk byl pravděpodobně stvořen jako pracovní síla. Církev naprosto zběsila zahlazovala stopy v jednotlivých koloniích, aby nezůstala žádná zmínka o něčem jiném, než sama schválila. Vatikán částečně uvolnil některé archivy ale skutečné důkazy o události ve fatimě nikdy nezveřejní. Oficiálně to bylo označeno jako Fatimský zázrak. Ty směšné bajky o předpovědi atentátu na Papeže ve třetím poselství jsou fakt dobré. Ale tak pro Poláky...

Kým byl člověk stvořený jako pracovní síla? Prosil bych nějaké podrobnější vysvětlení. Děkuji.

noaco
hodnocení

Pracovní sila? Tak pro koho pracuje? Lidi pracuji zas jen pro dalsi lidi.

hodnocení

0x
Bůh miluje lidi a chce je mít ve svém dokonalém království; dal nám svobodu rozhodnutí, aby ten, kdo uzná své viny a vírou v ukřižovaného Krista přijme spasení, věčného království dosáhl. A to je smysl života, nebo tento svět plný nespravedlnosti, násilí a zla všeho druhu nedá člověku pravý pokoj. Jsme tu jen krátce a přechodně, mějme naději ve věčnosti!

Jak to dělali lidé před Kristem?

Před Kristem dal Bůh lidem skrze Mojžíše dnes označovaný "Starý Zákon" (desatero), kterým se však svévolný lid nedokázal řídit, proto musel Ježíš svou smrtí zaplatit a tak člověka z hříchu vykoupit.

No jo, co lidé před Mojžíšem? Třeba taková prvobytně pospolná společnost?

Ti měli asi jen zvířecí pud; jednoduchý smysl života – něco ulovit a tak přežít. A možná se k tomu vracíme?

noaco
hodnocení

Co je to vira v Krista? Ja verim, ze na zemi existoval nekdo, kdo se jmenoval Kristus. A to je ono? Vstupenka do nebe je tohle? A smysl existence je zit ve vecnem kralovstvi? Co si pod tim mam predstavit?
noaco
hodnocení

... pod tim vecnym kralovstvim? Predstava ziti na veky (bez konce) mi neni prijemna.
dylin
Před Kristem měla každá civilizace svého šamana a své pohanské modly.
jenda2*

Akyme, nepiš nesmysly. Starý zákon není Desatero. Je to sbírka posvátných Židovských knih. Když nic nevíš, proč se vyjadřuješ?

Bůh je dokonalá iluze a byl vymyšlen k psycholigickému působení na tehdejší lidstvo, aby se dalo zvlůádnout. Že to zůstalo v některých hlavách dodnes je prostě chyba a to se nemělo stát. je to cesta zpět a nikoli dopředu. je fuk ,jestli sje to muslim neb křesťan. Stále platí potlačení myšlení jedince pro zájmy jiných, vládnoucích skupin.

Ty jsi naprosý fanatik bez špetky vlastního rozumu.Je mi tě líto.

hodnocení

0x

Smyslem každého života je rozmnožit se. U vás nevím.

noaco
hodnocení

Umyslne jsem se zatim nemnozil, prestoze sexualni pud je silny. Az najdu smysl, potom to pripada v uvahu.

hodnocení

0x

Mám ráda tento citát: "Když už člověk jednou je, tak má koukat aby byl. A když kouká, aby byl, a je, tak má být to, co je, a nemá být to, co není, jak tomu v mnoha případech je." — Jan Werich

doplněno 05.11.20 23:43:

Ano. A snažit se, aby tady po něm něco zůstalo. A nemusí to být jen potomstvo..

noaco
hodnocení

Cili ma byt sam sebou, kdyz uz je tu. Chapu to spravne?

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]